Σφίγγει ο κλοιός στις Βρυξέλλες για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σφίγγει ο κλοιός στις Βρυξέλλες για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε μία συγκυρία που η «ευρωγραφειοκρατία» έχει στραμμένο το βλέμμα της στις δυσμενείς εξελίξεις που καταγράφονται σε επίπεδο κράτους δικαίου στην χώρα μας, η ένταξη του Γιώργου Κύρτσου στην ευρωομάδα των Φιλελεύθερων αναμένεται να προσθέσει νέα ερεθίσματα στις Βρυξέλλες προκειμένου μπει φρένο στον εντεινόμενο δεσποτισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εκτός από τη σφοδρή κριτική που δέχεται από την Αριστερά, την επικέντρωση -σύμφωνα με το Euractiv– της Κομισιόν στην ελευθερία του Τύπου εξαιτίας της πρόσφατης έκθεσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και τον αυστηρό ελέγχο στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να συνυπολογίσει στην εξίσωση και τον παράγοντα της προσχώρησης του πρώην ευρωβουλευτή του ΕΛΚ στην ευρωομάδα «Renew Europe».

Πρόκειται για την ευρωομάδα στην οποία ανήκουν οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Εσθονίας. Στη συγκεκριμένη πολιτική «οικογένεια» ανήκει, επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χαρτοφυλάκιο «Αξίες και Διαφάνεια», Βέρα Γιούροβα, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν με αρμοδιότητα επί της «Ψηφιακής Εποχής», Μαργκρέτε Βεστάγκερ, και -μεταξύ άλλων- ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Θερμή υποδοχή

Ο κ. Κύρτσος έγινε αποδεκτός στους Φιλελεύθερους με θερμό χειροκρότημα, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι έγινε μέλος του προεδρείου της ευρωομάδας κι ας μην εκπροσωπεί κάποιον πολιτικό φορέα στην Ελλάδα μετά τη διαγραφή του από την Πειραιώς. Διόλου τυχαίο και το tweet της επίσημης ιστοσελίδας της ευρωομάδας, το οποίο είναι γραμμένο στα ελληνικά. «Καλωσόρισες Γιώργο Κύρτσο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα υποδεχτούμε στην οικογένεια του Renew Europe το πρώτο μας Μέλος από την Ελλάδα. Το διευρυνόμενο κίνημά μας είναι αποφασισμένο να επανεφεύρει την Ευρώπη για τους πολίτες της!» αναφέρεται στο tweet.

Το πρώην στέλεχος της ΝΔ φέρεται να έχει βάλει σκοπό να απομυθοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον χώρο των Φιλελεύθερων, γεγονός που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αν αναλογιστεί κανείς τις καίριες θέσεις που κατέχουν στην Κομισιόν στελέχη του «Renew Europe», αλλά και το γεγονός ότι τα μέλη τους είναι πολύ καλά ενημερωμένα τόσο για την καθίζηση της Ελλάδας στον δείκτη για την ελευθερία του Τύπου όσο και για τις διώξεις δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων με φόντο το σκάνδαλο Novartis.

«Μεγάλη ζημιά για Μητσοτάκη – Πονς το ρουσφέτι»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αποκάλυψη του Documento για την επαγγελματική αποκατάσταση του γιου του πρωθυπουργού σε θέση διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, Γκονζάλεθ Πονς, έχει λειτουργήσει αρνητικά στις τάξεις της Ευρωβουλής τόσο για τον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και για τον Ισπανό ευρωβουλευτή. «Έκανε μεγάλη ζημιά και στους δύο το ρουσφέτι, το οποίο συζητείται έντονα στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου. Έπληξε άμεσα το κύρος του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο Πονς θεωρείται πλέον πολιτικά εναγκαλισμένος με έναν πρωθυπουργό που η χώρα του κατατάσσεται πιο χαμηλά στην ελευθερία του Τύπου ακόμα και από την Ουγγαρία του Όρμπαν» σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή από την πρωτεύουσα του Βελγίου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter