ΣΦΕΑ για Βασίλη Βασιλικό: Αποχαιρετούμε τον πνευματικό δημιουργό

ΣΦΕΑ για Βασίλη Βασιλικό: Αποχαιρετούμε τον πνευματικό δημιουργό

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

«Από τους πολυγραφότερους συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων  του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. ‘Νιώθω τη σχέση μου με τις λέξεις όπως το μετάξι όταν το τραβάμε από τον μεταξοσκώληκα… με προσοχή, γιατί δεν πρέπει να σπάσει’, έλεγε», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά:

Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 αποχαιρετά τον Βασίλη Βασιλικό, τον πνευματικό δημιουργό με παγκόσμια καταξίωση, που και ως δημόσιο πρόσωπο με τις παρεμβάσεις του σε δύσκολες εποχές, όπως της χούντας, αλλά και πρόσφατα, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αγωνιστικότητας σε πολιτικό και πνευματικό επίπεδο.  

Τιμάμε τον συγγραφέα του εμβληματικού «Ζ» για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έγραψε ιστορία σε παγκόσμια κλίμακα με την ομώνυμη, εμπνευσμένη  ταινία του Κώστα Γαβρά και τη μουσική επένδυση του Μίκη Θεοδωράκη, 

Από τους πολυγραφότερους συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός σημάδεψε την ιστορία των γραμμάτων  του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. ‘Νιώθω τη σχέση μου με τις λέξεις όπως το μετάξι όταν το τραβάμε από τον μεταξοσκώληκα… με προσοχή, γιατί δεν πρέπει να σπάσει’, έλεγε. 

Η Τριλογία του, ”Το Φύλλο-Το Πηγάδι-Τ’ Αγγέλιασμα”, εντάσσεται στον Κανόνα των κλασσικών έργων της ελληνικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα. Είναι ένας από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σε 33 γλώσσες και στη γλώσσα Μπράιγ.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Κασσελάκης για Βασίλη Βασιλικό: Μίλησε την παγκόσμια γλώσσα και συνομίλησε με την παγκόσμια Ιστορία

Βασίλης Βασιλικός: Νιώθω αηδία και θλίψη όταν βλέπω το «Ζ» στα ρωσικά τανκ

Βασίλης Βασιλικός για Θεοδωράκη: Μίκης ο μοναδικός

Τιμητικό συνέδριο για τον Βασίλη Βασιλικό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter