«Σφάζονται» στην Κρήτη για το αντικριστό!

«Σφάζονται» στην Κρήτη για το αντικριστό!

Η προσπάθεια κατοχύρωσης του από τα Ανώγεια έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση 32 πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης!

Η αντιπαράθεση

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από την προσπάθεια κατοχύρωσης του «αντικριστού» από την δημοτική αρχή Ανωγείων με 32 πολιτιστικούς συλλόγους να αντιδρούν ζητώντας το παραδοσιακό έδεσμα να χαρακτηριστεί όχι ανωγειανό αλλά κρητικό με την μέθοδο ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν).

Για το λόγο αυτό με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη σημειώνοντας ότι οι 32 σύλλογοι θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν το πολιτιστικό τους κεκτημένο.

Τι είναι το αντικριστό:

Και για όσους έχουν απορία, το «αντικριστό» ή «οφτό κρέας» είναι από τους αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος του κρέατος, ψησίματος εν προκειμένω, μια διαδικασία που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου

Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι στην αρχαιότητα, το ρόλο της σούβλας, έπαιζαν τα δόρατα των πολεμιστών. Συγκεκριμένα, σκάβεται ένας λάκκος όπου τοποθετούνται πολλά ξύλα, ώστε να δημιουργηθεί άφθονη φωτιά. Στη συνέχεια, τοποθετούνται περιμετρικά τα ξύλα με το κρέας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την ένταση της φωτιάς, την απόσταση του κρέατος, ακόμα και την κατεύθυνση του ανέμου.

Η επιστολή:

Κύριε Περιφερειάρχα,

Πριν από μερικές μέρες πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις των Ανωγείων, δια μέσου του αντιδημάρχου κ. Βασίλη Σμπώκου, να προβούν σε ενέργειες για την κατοχύρωση του Αντικριστού Κρήτης ως «Ανωγεινού οφτού» με την μέθοδο ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) προκειμένου να διασφαλιστεί ή γεωγραφική ένδειξη του προϊόντος ως πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η είδηση έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση αλλά και γέλωτα, αφού φαίνεται ότι για κάποιους η γραφικότητα δεν έχει όρια. Για όλους εμάς που ζούμε ή καταγόμαστε από τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες του Ψηλορείτη , το «αντικριστό» ή «οφτό» κατά άλλους αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Το Αντικριστό είναι μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας και σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ιστορική του ρίζα ξεκινά αιώνες πριν ανοίξει οι όρεξη κάποιων για την ιδιοποίηση του .Αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο που πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας, και σήμερα είναι κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον Ψηλορείτη και όχι μόνο.

Το πιο μελανό σημείο της ανακοίνωσης όμως είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια καπήλευσης και παραχάραξης της ιστορίας, αρωγός είναι η Περιφέρεια Κρήτης – κατά τον κ.Σμπώκο- προκειμένου να καταρτιστεί φάκελος, να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εν συνεχεία να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Όλοι οι σύλλογοι που υπογράφουμε την επιστολή διαμαρτυρίας σας καλούμε να πάρετε θέση εγγράφως, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο για το θέμα, και σας γνωστοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε το κοινό πολιτισμικό μας κεκτημένο.

Τέλος προτείνουμε η περιφέρεια να αναλάβει δράσεις για την κατοχύρωση με την μέθοδο ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) προκειμένου να διασφαλιστεί ή γεωγραφική ένδειξη του προϊόντος ως πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τίτλο «Κρητικό Οφτό» ή «Κρητικό Αντικριστό», ούτως ώστε να καλύψει όλες τις περιοχές που μετέχουν σε αυτό το γαστρονομικό, πολιτιστικό χαρακτηριστικό.

Αναμένουμε την απάντηση και τις ενέργειες σας

Με εκτίμηση  οι σύλλογοι:

1. Ζωνιανά

2. Αξός

3. Βενί

4. Σύλλογος Μυλοποταμιτών

5. Λειβαδίων

6. Κράνα

7. Γέργερη

8. Νίβριτος

9. Ζαρός

10. Κρουσώνας

11. Αγ.Βαρβάρας

12. Πλατάνια Αμάρίου

13. Μέρωνας

14. Βορίζα

15. Γερακάρι

16. Πανασός

17. Μαστραχιανά

18. Καρδιαμανά

19. Καμάρες

20. Αποδούλου

21. Χελιαν

22. Άνω Ασιτώς

23. Κάτω Ασίτες

24. Απομαρμά

25. Πυργού

26. Πετροκεφάλι

27. Μονίσκια

28. Αγ.Ιωάννης

29. Μοναστηράκι

30. Γερακάρι

31. Τύλισος

32. Λουτράκι

Πληροφορίες: cretalive.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter