Ακρίβεια, εθνικά θέματα και ακροδεξιά στριμώχνουν τον πρωθυπουργό, που εκτίθεται απαντώντας με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα
Υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης βρίσκονται η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς «ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ακρίβεια (24/5), θερίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Την ίδια στιγμή στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση ακολουθεί άλλη μια φορά τη λογική του προβλέψιμου συμμάχου, σε μια γεωπολιτική σκακιέρα που μεταβάλλεται συνεχώς, ενώ από την Ουκρανία επανέρχονται νέα αιτήματα για παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και S-300. Σε αυτήν τη συνθήκη, υπό την αλαζονεία του 41%, ο Κυρ. Μητσοτάκης ακολουθεί μια συνταγή που είναι γραμμένη στο πολιτικό DNA του: φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι ο ίδιος.
«Η… επικοινωνία είναι η ουσία»
Το 2017 ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στη ΔΕΘ ότι «με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία», διατυπώνοντας με κυνικό τρόπο ό,τι έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια. Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης είναι το μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός, που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, προχώρησε σε άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση, στέλνοντας επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητάει ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών. Αυτή η κίνηση που έχει καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα γίνεται τώρα αν και όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος πριν από ένα χρόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε δημοσιεύσει σχετική έκθεση για τις κερδοσκοπικές πρακτικές των πολυεθνικών.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει (18.10.2023) ότι «υπάρχει
συσσωρευμένη αύξηση τιμών, αλλά βλέπουμε την αρχή του τέλους» και σημείωνε για τις πολυεθνικές ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία». Παίζοντας το χαρτί της εισαγόμενης ακρίβειας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να διαχειριστεί την ψήφο διαμαρτυρίας που είναι από τους βασικούς φόβους στο Μαξίμου.
ΝΔ εσωτερικού – ΝΔ εξωτερικού
Ομως το εργαλείο της επικοινωνιακής διαχείρισης δεν εξαντλείται μόνο στο ζήτημα της ακρίβειας, αλλά χρησιμοποιείται και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ επιστολή προς τη Φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης με κοινοτική χρηματοδότηση. Η ενέργεια αυτή, που αφορά τόσο σημαντικά ζητήματα, έγινε για άλλη μια φορά με προσωπικούς όρους από τον πρωθυπουργό, τη στιγμή μάλιστα που τις προηγούμενες μέρες δέχτηκε έντονη κριτική για τη διαχείριση των σχέσεων με την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ σε άλλα κόμματα η διγλωσσία αποτελεί αρνητικό στοιχείο, στην κυβέρνηση θεωρείται κανονικότητα ώστε να απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια. Τη στιγμή που ένας υπουργός, ο Αδωνης Γεωργιάδης, βγαίνει για παράδειγμα και λέει ότι «είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις από τη Βόρεια Μακεδονία», έπειτα από λίγο ένας άλλος υπουργός, ο Μάκης Βορίδης, αναφέρει ότι «θα εκτεθεί η χώρα» σε περίπτωση καταγγελίας.
Μυστική διπλωματία με Patriot και S-300;
Ενώ ο πρωθυπουργός στέλνει επιστολές προς τη Φον ντερ Λάιεν για να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα πολύ σημαντικά ζητήματα της ακρίβειας αλλά και ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας νέα αιτήματα από την Ουκρανία προς την Ελλάδα για «περαιτέρω ενίσχυση». Συγκεκριμένα, με βάση δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα οπλικά συστήματα που ζητάει η κυβέρνηση Ζελένσκι από τη χώρα μας είναι πύραυλοι και βλήματα για αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και S-300, αεροσκάφη F-16 αν είναι εφικτό, ανταλλακτικά για τα μαχητικά F-16, εκτοξευτές τύπου RM-70, εξοπλισμό του μηχανικού, αντιπλοϊκά συστήματα Harpoon, βλήματα πυροβολικού, όλμων και αρμάτων μάχης.
Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι οποιαδήποτε παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αλλωστε υπάρχουν το παράδειγμα της αποστολής ελληνικών συστημάτων αεράμυνας στη Σαουδική Αραβία αλλά και ο αμυντικός εξοπλισμός που έφυγε από τα νησιά του Αιγαίου για να πάει στην Ουκρανία, χωρίς να αντικατασταθεί.
Φόβος διαρροών και ψήφου διαμαρτυρίας
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει τη χώρα σε περιπέτειες με τη λογική του προβλέψιμου συμμάχου και στέλνει επιστολές στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασωθεί επικοινωνιακά, το Μαξίμου έχει εστιάσει και στους παράγοντες που παράγουν πολιτική φθορά στη γαλάζια παράταξη δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Συγκεκριμένα, πολλοί «γαλάζιοι» ψηφοφόροι θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς το κυβερνών κόμμα και γι’ αυτό στρέφονται σε εκ δεξιών κόμματα. Οπως όλα δείχνουν, ο Κυριάκος Βελόπουλος θα έχει μετρήσιμη εκλογική άνοδο, ενώ αρκετοί δεξιοί ψηφοφόροι στρέφονται και προς τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πάνω από 2%.
Επίσης συντηρητικούς ψηφοφόρους διεκδικεί και η Νίκη, ενώ όλη η δεξιά πολυκατοικία προσπαθεί να «τσιμπήσει» από τους Σπαρτιάτες, που δεν κατεβαίνουν στις εκλογές μετά τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Στο κυβερνών κόμμα ανησυχούν και για την ψήφο διαμαρτυρίας.
Γι’ αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης παίζει καθημερινά το χαρτί της σταθερότητας και του «πατριωτισμού της ευθύνης» ώστε να συσπειρώσει τη «γαλάζια» βάση.
Διαβάστε επίσης
Καρυπίδης: «Τέτοιο «χειρουργείο» είχαμε χρόνια να δούμε, ντροπή και αίσχος»
Ο Βαγιαννίδης «έβαψε» την κούπα πράσινη με buzzer beater στο 90+7 (Video)
Λεκτικές επιθέσεις από παίκτες του Αρη και τον Καρυπίδη στη διαιτητή Φραπάρ
Ο υπουργός Φλωρίδης μαινόμενος σπρώχνει αστυνομικούς και εμποδίζει τη σύλληψη της γραμματέα του