Την πολύχρονη ασθένεια του ΕΟΠΥΥ και της διοικήτριάς του, η οποία διορίστηκε με διάφορα τεχνάσματα στην υψηλότερη θέση του μεγαλύτερου οργανισμού υγείας της χώρας, ανέδειξε το πρόσφατο φιάσκο με το φαρμακείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη μπορεί να μην εμφανίστηκε καθόλου στην υπόθεση της ασύλληπτης ταλαιπωρίας των βαριά πασχόντων ασφαλισμένων στο φαρμακείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κρύβεται όμως πίσω από όλη τη δυσλειτουργία του συστήματος εδώ και χρόνια.
Ευνοημένη από το σύστημα Μητσοτάκη αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθότι στο παρελθόν εργαζόταν στο πολιτικό του γραφείο ως σύμβουλος, βρέθηκε να διοικεί έναν οργανισμό που διαχειρίζεται πολλά δισ. ευρώ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει κατορθώσει να επιλύσει τα προβλήματα των ασφαλισμένων. Αντίθετα δημιουργεί νέα, απέχοντας μάλιστα από βασικές συνεδριάσεις και διεργασίες του οργανισμού.
Διοικήτρια από «θαύμα»
Η περίπτωση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη δεν είναι άγνωστη στα «γαλάζια» στελέχη που δραστηριοποιούνται στους διαδρόμους του κόμματος της ΝΔ. Υπήρξε σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη προτού ακόμη γίνει πρωθυπουργός κι αυτό φαίνεται πως ήταν και το «εισιτήριό» της για να βρεθεί στην υψηλότερη θέση στον ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε όλη η οικογένειά της είναι ευνοημένη από την κυβερνώσα παράταξη, καθώς και η αδελφή της Ευθυμία Καρποδίνη έχει διοριστεί διοικήτρια του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Μάλιστα, οι μηχανορραφίες έδωσαν και πήραν όταν προκηρύχθηκε η θέση στον ΕΟΠΥΥ, αφού η Θ. Καρποδίνη δεν διέθετε τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για να περάσει σε υψηλή θέση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με βάση τη μοριοδότηση που είχε γίνει από τον φορέα, είχε βρεθεί στην ενδέκατη θέση, στην οποία αποκλείονται οι υποψήφιοι με βάση τον νόμο Γεραπετρίτη. Ομως ύστερα από ένα… θαύμα βρέθηκε ξαφνικά στη δέκατη θέση. Λίγο αργότερα, πάλι με κάποιο «θαύμα», μετακινήθηκε στην έβδομη θέση – η ευνοημένη επτάδα περνά σε προσωπική συνέντευξη ώστε να αναδειχθεί η τελική τριάδα, από την οποία επιλέγει ο αρμόδιος υπουργός.
Τις ημέρες εκείνες είχε προκληθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο για τη μεταπήδηση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ σε υψηλή θέση στη λίστα του ΑΣΕΠ και όλοι αναζητούσαν εναγωνίως το πώς κατόρθωσε με τις γνωριμίες της να μετακινηθεί.
Τελικώς αποδείχθηκε, έπειτα από καταγγελίες συμμετεχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ότι απλώς… πείστηκαν οι συνυποψήφιοί της να παραιτηθούν προκειμένου να λάβει τη θέση της διοικήτριας. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγιναν ακόμη και παζάρια με υποψηφίους που είχαν λάβει υψηλή μοριοδότηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της νυν μη εκτελεστικής προέδρου του ΕΟΠΥΥ και προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου, η οποία κατείχε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ –με βάση τα τυπικά προσόντα της– μια από τις υψηλότερες θέσεις και θεωρητικά θα έπρεπε να είχε διοριστεί διοικήτρια. Της προτάθηκε όμως να αναλάβει τη θέση της μη εκτελεστικής προέδρου του ΕΟΠΥΥ, αφού ο υπουργός δεν θα την επέλεγε ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θέση δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.
Και διπλοθεσίτισσα…
Από την ημέρα που η Θ. Καρποδίνη κατέλαβε την υψηλότερη θέση στον ΕΟΠΥΥ τη συνοδεύουν πολλές φήμες αλλά και ερωτήματα, με βασικό τον διορισμό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μια θέση έμμισθη με εξαιρετικά υψηλά ποσά, παρότι η θέση στον ΕΟΠΥΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας έπειτα από σχετική καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, χωρίς όμως η κυβέρνηση να απαντήσει ποτέ επί της ουσίας. Ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που εκλήθη να απαντήσει σχετικά, βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού δεν υπήρχε ουσιαστικό νομικό επιχείρημα για τη διπλοθεσίτισσα διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.
Και βέβαια δεν είναι μόνο ο Θ. Πλεύρης που ήρθε σε δύσκολη θέση εξαιτίας της ευνοημένης «γαλάζιας» διοικήτριας. Ηδη από το 2019 όλοι οι υπουργοί Υγείας της ΝΔ επιδίωξαν να απομακρύνουν τη Θ. Καρποδίνη από τη θέση της, καθώς έκριναν ότι είναι αναποτελεσματική, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Documento. Η αρχή είχε γίνει με τον πρώην υπουργό Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, όπως περιέγραφαν έγκυρες πηγές, είχε έρθει σε ιδιαιτέρως σκληρή ρήξη με τη Θ. Καρποδίνη, γι’ αυτό συχνά πυκνά φρόντιζε να την υποτιμά ενώπιον πολλών παρευρισκομένων. Ομως ο Β. Κικίλιας αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας και η Θ. Καρποδίνη παρέμεινε στη θέση της, αφού οι «πλάτες» της στο Μέγαρο Μαξίμου αποδείχθηκαν πιο ισχυρές από τον τότε υπουργό.
Αντίστοιχες διαμάχες είχε και ο Θ. Πλεύρης όταν ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, όμως ούτε εκείνος να κατορθώσει να την απομακρύνει. Ούτε το «βαρύ πυροβολικό», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρέθηκε για έξι μήνες στο υπουργείο, μπόρεσε, όπως λένε πληροφορίες, να συνεννοηθεί με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Ο ίδιος με σκληρό ύφος είχε φροντίσει αρκετές φορές να επιπλήξει τη Θ. Καρποδίνη για την αδιαφορία της σε διάφορα θέματα των ασφαλισμένων. Ομως, παρά τις σχετικές ενημερώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ουδείς του έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει σε αντικατάστασή της.
Αντίστοιχα, ούτε ο νυν υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης έχει την καλύτερη εικόνα για την ίδια, κάτι που αποδείχθηκε βέβαια και από το πρόσφατο περιστατικό με το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Αδ. Γεωργιάδης φέρεται να έχει ζητήσει πολλές φορές την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου για να τοποθετήσει άλλον διοικητή στον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας της χώρας, αλλά το «μπλοκάρισμα» που δέχεται από το περιβάλλον Μητσοτάκη είναι συνεχές.
Οπως λένε πληροφορίες, ο Αδ. Γεωργιάδης στο παρελθόν είχε ξεκινήσει μια διαδικασία ανεύρεσης νέου προσώπου για να αναλάβει τον ΕΟΠΥΥ, αλλά –με όσους και να συνομίλησε– είτε εισέπραττε αρνήσεις είτε δεν γίνονταν αποδεκτοί από το Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο Αδ. Γεωργιάδης σκοπίμως έκανε το σόου στο φαρμακείο της λεωφόρου Αλεξάνδρας μοιράζοντας καφέδες στους ασφαλισμένους και δημιουργώντας ντόρο, ώστε να βρει ένα πάτημα να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.
Και το νέο «μπλόκο» όμως δεν άργησε να έρθει για τον υπουργό Υγείας. Διασταυρωμένες πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι υπήρξε αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συμπεριφορά του Αδ. Γεωργιάδη, ενώ για άλλη μία φορά –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– του αρνήθηκαν να την αντικαταστήσει.
Το μανιφέστο μιας κωλοτούμπας
Μέσα σε λίγη ώρα η εφημερίδα «Το Μανιφέστο», που βρίσκεται σε άμεση σχέση με το Μαξίμου, έκανε στροφή 180 μοιρών. Στις 22 Ιανουαρίου θα κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο και κατηγορίες εναντίον της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη, ωστόσο «κάτι συνέβη» την τελευταία στιγμή και άλλαξε στο παρά πέντε τον πρωτοσέλιδο «αποκεφαλισμό» της με μια απλή «συγγνώμη». Ποιος τη «διέσωσε» και γιατί;
Οπως έγραφε το πρωτοσέλιδο που… καταργήθηκε: «Απαράδεκτες εικόνες. Η ντροπή του ΕΟΠΥΥ. Απίθανες δικαιολογίες από τη διοικήτρια του οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη για το λουκέτο στο φαρμακείο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας λόγω “ταυτόχρονης ασθενείας και συνεπακόλουθης απουσίας υπαλλήλων”». Το νέο πρωτοσέλιδο, όπου αφαιρέθηκαν από το κάδρο η Θ. Καρποδίνη και οι ευθύνες της, έγραφε: «Κλειστόν λόγω… ταυτόχρονης ασθένειας. Το φαρμακείο της ντροπής. Συγγνώμη ζητεί ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν είχε ειδοποιηθεί για την απουσία των τριών εργαζομένων. Τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της χρόνιας παθογένειας». Και στα δύο ωστόσο διατηρήθηκε η φωτογραφία του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη με τη σημείωση: «Με παρέμβαση του Αδωνη Γεωργιάδη δόθηκε τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων». Η αλλαγή πλεύσης οφείλεται στο ότι είναι φίλη και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και – εκτός από διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ– μετέχει επίσης στα ΔΣ εταιρειών του χρηματιστηρίου;
Κι όμως, ο υπουργός δεν είχε άγνοια
Ο υπουργός Υγείας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια, με τους βαριά ασθενείς να αναγκάζονται να περιμένουν για ώρες στην ουρά προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα φάρμακά τους.
Οι συνθήκες εξυπηρέτησης στα φαρμακεία, τα οποία δημιουργήθηκαν το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, είναι τραγικές, αφού –για άγνωστους λόγους– οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται στις καίριες θέσεις δεν φροντίζουν να παραδίδουν εγκαίρως τα σκευάσματα στους ασφαλισμένους. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για συμπεριφορές που δέχονταν στα φαρμακεία οι ασφαλισμένοι, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι σκοπίμως προκαλούνται δυσλειτουργίες στο σύστημα διακίνησης των φαρμάκων.
Οι συμπεριφορές αυτές αλλά και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων είναι φυσικά σε γνώση του υπουργού Υγείας, χωρίς ο ίδιος να έχει λάβει οποιοδήποτε μέτρο εδώ κι έναν χρόνο που βρίσκεται στη θέση του. Μάλιστα, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ επισήμως και στην ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι οι συνθήκες αυτές οφείλονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού στα 38 φαρμακεία του οργανισμού που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Ως διά μαγείας, όλες αυτές οι ουρές αναμονής οφείλονται –κατά την κυβέρνηση– σε 20 φαρμακοποιούς που απουσιάζουν από τα φαρμακεία και οι οποίοι θα προσληφθούν άμεσα με μπλοκάκι στον ΕΟΠΥΥ. Και είναι να απορεί κανείς πώς δεν προσλήφθηκαν 20 φαρμακοποιοί για ένα σύστημα ακριβών φαρμάκων που διακινεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η υπόθεση ωστόσο με τη διακίνηση των ακριβών φαρμάκων στη χώρα μας είναι πολύ πιο σύνθετη από την έλλειψη 20 φαρμακοποιών. Οι 38 δομές δημιουργήθηκαν το 2012 κυρίως επειδή η τότε κυβέρνηση ήθελε να αποσύρει τα ακριβά φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ξεπερνούσε το 33% επί της τιμής του φαρμάκου, ανεξάρτητα από το ύψος του. Ακόμη κι αν ένα φάρμακο κόστιζε 3.000 ευρώ, ο φαρμακοποιός λάμβανε ποσοστό κέρδους 33%. Με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ απεφεύχθη αυτό το κόστος, αλλά μετακυλίστηκε με τη μορφή ταλαιπωρίας στους ασθενείς.
Ούτε οι πολυεθνικές εταιρείες όμως που διαθέτουν φάρμακα υψηλού κόστους επιθυμούσαν εδώ και χρόνια να διατεθούν τα ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς. Εκτιμούσαν και εκτιμούν ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος των λεγόμενων παράλληλων εξαγωγών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή διάθεσης των σκευασμάτων είναι πολύ πιο υψηλή.
Από την άλλη, οι εταιρείες θα πρέπει να μπουν και σε μια νέα διαδικασία διανομής των φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς πλέον με το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες στη διαδικασία, αλλά μέσω του συστήματος του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα θα διακινούνται προς τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί από την άλλη επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αναλάβουν αυτό το έργο, καθώς θα ισχυροποιηθούν έναντι κάθε κυβέρνησης. Πλέον η συμφωνία είναι να μην αμείβονται με ποσοστά, αλλά με ένα συγκεκριμένο αντίτιμο (20 ευρώ) ανά σκεύασμα.
Οι φόβοι όμως υπάρχουν και σήμερα για το αν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τελικά οι ασθενείς και αν θα λειτουργήσει το δίκτυο διανομής του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και θα αναλάβει να προμηθεύει τα ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς. Συνολικά αναμένεται να διατεθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 60.000 τεμάχια φαρμάκων υψηλού κόστους.