Severna Μakedonija

Severna Μakedonija

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται οι τελικοί χειρισμοί και οι τελικές αποφάσεις για τα μείζονα και επείγοντα προβλήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση και τη χώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς, με ευθύνη του πρωθυπουργού, τόσο για το μακεδονικό όσο και για τις προϋποθέσεις εξόδου από τα μνημόνια και το χρέος.

Ο… διάβολος του μακεδονικού

Εν αρχή ην το μακεδονικό. Σε στενή συνεργασία με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφτασε με τον ομόλογό του από τα Σκόπια την κοπιώδη και ακανθώδη από πολλές απόψεις διαπραγμάτευση στο σημείο που απαιτεί τελικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας έχει πλέον πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Κι αυτό για δυο λόγους: πρώτον, γιατί η όποια συμφωνία εξαρτάται πια από τον ίδιο και τον Ζόραν Ζάεφ. Και, δεύτερον, γιατί από την πλευρά της πΓΔΜ και του Ζάεφ εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες και ώρες ταλαντεύσεις και απροθυμία να αποδεχτούν τα συμφωνηθέντα, διάθεση επιστροφής σε θέσεις που δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, καθώς και «διαρροές» και ανακοινώσεις που εμφανίζουν μονομερή εικόνα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατανοεί από τη μια τις δυσκολίες του ομολόγου του, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις του VMRO και του προέδρου της γειτονικής χώρας, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί μια παράταση της εκκρεμότητας, όταν οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών –Κοτζιά και Ντιμιτρόφ– έχουν φτάσει στο βέλτιστο όριό τους και πλέον η συμφωνία ή η παραπομπή του θέματος στις μακεδονικές καλένδες είναι στα χέρια των πρωθυπουργών.

Ενδεικτική της απόφασής του να μη δεχτεί δολιχοδρομίες και σκόπιμες καθυστερήσεις είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με την οποία: «Η πλευρά της πΓΔΜ, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται ότι απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Παρά την εμφανή προσπάθεια να παραμείνει η ανακοίνωση του Μαξίμου σε διπλωματικές διατυπώσεις, γίνεται φανερό ότι ασκείται στον Ζάεφ ένα ευγενικό μεν, σαφές δε «take it or leave it». Με δεδομένο δε ότι ο χρόνος στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι υπέρ της Ελλάδας και κατά της πΓΔΜ, υπήρξε εύλογα άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία δίνει συνέχεια στο μπρα ντε φερ της τελευταίας στιγμής καθώς εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι «υποκύπτει σε εικασίες» και ζητά από αυτήν «υπεύθυνη στάση». Πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να απομακρυνθεί η συμφωνία, παρά τη λεπτομερή προεργασία των Κοτζιά και Ντιμιτρόφ.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τόσο η δήλωση του κυβερνητικού αξιωματούχου όσο και οι χειρισμοί από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος με τον ομόλογό του στη γείτονα, διότι ο τελευταίος υπαναχωρεί, με πρόσχημα κάποιες τεχνικές και νομικές ρυθμίσεις, από βασικά σημεία της συμφωνίας, που έχουν να κάνουν όχι τόσο με το όνομα –όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija)– όσο με το erga omnes αλλά και με τη διαδικασία εφαρμογής της, που για την ελληνική πλευρά είναι πολύ σοβαρό θέμα.

To εσωτερικό μέτωπο

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψη σε κάθε κίνησή του το λεγόμενο «εσωτερικό μέτωπο», καθώς προσπαθεί σε περίπτωση που επέλθει συμφωνία, αυτή να έχει την έγκριση ή τουλάχιστον την ανοχή όσο γίνεται πιο ισχυρής πλειοψηφίας. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ παρακολουθεί με προσοχή τις διεργασίες μέσα στη ΝΔ, όπως και στη λεγόμενη κεντροαριστερά. Στο Μαξίμου κρατούν κλειστά όλα τα χαρτιά τους επί του προκειμένου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θεωρούν παράπλευρη ωφέλεια της διαπραγμάτευσης για το μακεδονικό το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ, εμφανώς αμήχανη, σηκώνει όλο και πιο ψηλά τον πήχη, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση. Και εμφανίζεται από τη μια να στηρίζει τα συλλαλητήρια των «μακεδονομάχων» και από την άλλη να χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα στην Ευρώπη, καθώς τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί «φίλοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζονται δυσαρεστημένοι –ορισμένοι μάλιστα και οργισμένοι– από τη στάση του.

Τέλος, δεν είναι καθόλου αμελητέο για το Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι στελέχη, βουλευτές και πρώην υπουργοί από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και από τη ΝΔ, βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την ηγεσία τους και αναζητούν τρόπους να εκφράσουν τη διαφορετική τους θέση ακόμη και κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, όποτε πραγματοποιηθεί.

Και επειδή γίνεται μεγάλος θόρυβος για τη στάση του Πάνου Καμμένου, πάνω στην οποία επενδύονται σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα και «να κάνει το χατίρι του Κυριάκου». Στις επανειλημμένες επαφές του με τον Αλ. Τσίπρα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τυχόν συμφωνία εφόσον αυτή περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά ούτε πρόκειται να προκαλέσει πολιτική κρίση.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η πλευρά Καραμανλή και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, την εθνική γραμμή του οποίου συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας, «δεν έχουν καμιά διάθεση» να ανοίξουν πόλεμο εάν η συμφωνία που φέρει η κυβέρνηση εξασφαλίζει το erga omnes και τη συνακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση. Εμμεση στήριξη της μετριοπαθούς λογικής τους αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις Μεϊμαράκη, ο οποίος εγκωμίασε τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον εθνικό του ρόλο, όταν είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του προέδρου με το Μέγαρο Μαξίμου και οι χείριστες με την Πειραιώς.

Και το χρέος

Με το όπλο παρά πόδα και για το θέμα του χρέους βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Χουλιαράκης και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρονται συνεχώς στον πρωθυπουργό και συναποφασίζουν τόσο για θέματα χειρισμών όσο και για τους στόχους που θέτει σε κάθε φάση η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επαφή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σολτς, με τον οποίο συνομίλησε πρόσφατα διά μακρών και τηλεφωνικά, σε μια προσπάθεια να συνδράμει με πολιτικές κινήσεις κορυφής τις διαπραγματευτικές προσπάθειες των υπουργών του. Στην ίδια κατεύθυνση προγραμματίζονται επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ, εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και με Ευρωπαίους ηγέτες, ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος.

Και μια χαρακτηριστική «λεπτομέρεια». Για το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητου, που έχει γίνει αντικείμενο του πόθου για τη ΝΔ και την ήσσονα αντιπολίτευση, σύμβουλος του πρωθυπουργού θυμίζει όσα πριν από λίγες μέρες γράφτηκαν σε ανακοίνωση και για τη συμφωνία με την πΓΔΜ: Μην κάνετε χοπ πριν δείτε την κυβέρνηση να πηδάει το χαντάκι.

Η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ

Απαντώντας στην πολεμική της ΝΔ, από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι, προτού ακόμη υπάρξει συμφωνία:

· Η πΓΔΜ άλλαξε την ονομασία του αεροδρομίου της και της μεγαλύτερης εθνικής της οδού

· Η Εκκλησία της χώρας αφαίρεσε από τον τίτλο της τη λέξη «Μακεδονία»

· Ολες οι ονομασίες που βρίσκονται στο τραπέζι βάζουν τέλος στους μύθους περί Μεγάλου Αλεξάνδρου.

· Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση, για καμιά ονομασία, εάν δεν είναι έναντι όλων – erga omnes

· Δεδομένη επίσης θεωρείται η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, κάτι που διασφαλίζει την εξάλειψη του αλυτρωτισμού, τουλάχιστον σε συνταγματικό επίπεδο.

Για όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται, το περιβάλλον του πρωθυπουργού συνιστά σε όλους υπομονή και ψυχραιμία.

Documento Newsletter