Ο πρώην, πλέον, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών (BIA), Αλεξάνταρ Βουλίν, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι παραιτείται από τη θέση του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πιέσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα. Είναι ο πρώτος Σέρβος αξιωματούχος που του επιβλήθηκαν κυρώσεις ενώ βρισκόταν στην εξουσία μετά την κυριαρχία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του 1990.
Υπέρ πατρίδος…
Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της BIA την Παρασκευή, ο Βουλίν ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «ζητούν το κεφάλι μου ως προϋπόθεση για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Σερβία».
«Δεν θα επιτρέψω να γίνω η αιτία εκβιασμού και πίεσης στη Σερβία και τον σερβικό λαό. Γι’ αυτό υποβάλλω την αμετάκλητη παραίτησή μου από τη θέση του διευθυντή της BIA», σημειώνει στην ανακοίνωση ο Βουλίν.
«Οι κυρώσεις που μου επιβλήθηκαν είναι απόδειξη του επίμονου αγώνα μου για την ενότητα των Σέρβων, αλλά η επιβολή κυρώσεων στη Σερβία, για την οποία θα χρησιμοποιηθεί η περαιτέρω παραμονή μου στη BIA, θα ήταν απόδειξη εγωισμού», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα μέσα Σεπτεμβρίου απέρριψε δημοσιεύματα των Μέσων ενημέρωσης σχετικά με επικείμενη απόλυση του Βουλίν, λέγοντας ότι ως αποτέλεσμα τέτοιων αναφορών είχε «παρατείνει τη θητεία του».
«Ίσως σχεδίαζα να τον απολύσω, αλλά τώρα δεν μπορώ να τον απολύσω», είπε ο Βούτσιτς στην Pink Television.
Κυρώσεις για βαριά αδικήματα
Στα μέσα Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Βουλίν, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε διάφορες δραστηριότητες διαφθοράς. Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, OFAC, ισχυρίστηκε ότι ο φιλορώσος πολιτικός έχει σχέσεις με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ κατηγορείται και για κατάχρηση δημοσίου αξιώματος.
«Ο Βουλίν έχει διατηρήσει μια αμοιβαία επωφελή σχέση με τον επισημασμένο από τις ΗΠΑ Σέρβο έμπορο όπλων Σλόμπονταν Τέσιτς, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι οι παράνομες αποστολές όπλων του Τέσιτς μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα πέρα από τα σύνορα της Σερβίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το OFAC (https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1606).
«Οι πράξεις του Βουλίν έχουν προωθήσει τη διαφθορά εντός των κυβερνητικών θεσμών της Σερβίας», προστίθεται στην ανακοίνωση, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε την εξουσία του για προσωπικό όφελος και εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. «Έχει χρησιμοποιήσει τις δημόσιες θέσεις του για να υποστηρίξει τη Ρωσία, διευκολύνοντας τις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας που υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και παρέχοντας στη Ρωσία μια πλατφόρμα για να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή», συνέχισε η ανακοίνωση.
Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε ο Βουλίν υπό τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν και απαγορεύτηκε στις αμερικανικές επιχειρήσεις και ιδρύματα να έχουν οικονομικές συναλλαγές μαζί του.
Η πορεία του
Ο Βουλίν διορίστηκε διευθυντής της BIA το 2022 και προηγουμένως διετέλεσε υπουργός Άμυνας και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας. Ο Βουλίν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στην Ένωση Κομμουνιστών – Κίνημα για τη Γιουγκοσλαβία, ένα κόμμα που δημιουργήθηκε το 1990 από την παλιά Ένωση Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας, το μόνο κόμμα που επιτρεπόταν στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία.
Το 1994, ήταν ένας από τους ιδρυτές της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, JUL, της οποίας ηγούνταν η σύζυγος του Μιλόσεβιτς, Μιριάνα Μάρκοβιτς. Η JUL συνεργάστηκε στενά με τους Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς και το 1996 το κόμμα εντάχθηκε στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μιλόσεβιτς. Ο Vulin παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 1998.