Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη λειτουργία των προστίμων που επιβάλλει ο ΣΕΠΕ, έχουν η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί.
Οι τελευταίοι όχι μόνο δεν συμφώνησαν σε ενδεχόμενη μελλοντική μείωση του προστίμου από τα 10.500 ευρώ ανά περίπτωση, που είναι σήμερα, αλλά αντίθετα αντιπρότειναν το… διπλασιασμό του στα επίπεδα των 20.000 ευρώ.
Στις τελευταίες συναντήσεις των δύο πλευρών, φάνηκε ξεκάθαρα η εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, αφού η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει σχέδιο για μείωση προστίμων, μέσω της επιβολής κινήτρων για την πρόσληψη των ανασφάλιστων εργαζόμενων, από τον εργοδότη τους.
Τελικά, το μόνο που κατέστη εφικτό ήταν να «παγώσει» η συγκεκριμένη απαίτηση μέχρι να ολοκληρωθεί σχετική μελέτη για την ανασφάλιστη εργασία, που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα το ΣΕΠΕ σε συνεργασίας με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Μια μελέτη που θα ξεκινήσει η υλοποίησή της τον Μάιο, με ελέγχους σε περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια της Αττικής. Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, του φασόν, της εστίασης και γενικότερα σε τομείς όπου έχει διαπιστωθεί υψηλή παραβατικότητα της κρυπτόμενης μερικής απασχόλησης.
Από τα αποτελέσματα των ελέγχων και των επανελέγχων που έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα αναδειχθεί η ανάγκη μιας άλλης προσέγγισης στον τομέα των προστίμων. Έως τότε βέβαια θα παραμένει το πρόβλημα της μεταφοράς της ανασφάλιστης εργασίας σε πλημμελώς δηλωμένη μερική απασχόληση, κυρίως μέσα από υπέρβαση των ωραρίων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των ελέγχων που πραγματοποιεί το ΣΕΠΕ, οι παραβάσεις που εντοπίζονται, σε ποσοστό 45% αφορούν υπερβάσεις ωραρίου εργασίας.