Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αποτελεί το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
«Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς για την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε ο Μ. Σεντένο. Συνεχίζοντας ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε νωρίτερα, επαινώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Μ. Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.
Επιπλέον, στη σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι στο μεταξύ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. «Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους και για την προετοιμασία της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.
Επιταχύνουμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Ελλάδα διαμηνύει o Μοσκοβισί
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι τον Ιούνιο αναμένεται να συμφωνηθεί το τελικό πακέτο για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
«Βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21 Ιουνίου, oπότε θα πρέπει να αποφασίσουμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Και γι αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι η τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και «έχουμε ήδη προχωρήσει στην τέταρτη».
«Πριν δύο βδομάδες είχαμε την αποστολή στην Αθήνα που κύλησε καλά και το μήνυμά μου είναι, συνεχίζουμε, επιταχύνουμε, πετυχαίνουμε αυτήν την έξοδο» επισήμανε ο ίδιος.
Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που μένουν, δηλαδή το χρέος, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα, «φτιαγμένη από την Ελλάδα για την Ελλάδα» -όπως είπε- και επικυρωμένη από κοινού με τους εταίρους της και, τέλος, την εποπτεία για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Αυτό δε θα έχει καμία σχέση με ένα τέταρτο πρόγραμμα» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «τα προγράμματα πρέπει να τελειώσουν για την Ελλάδα, πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα στην καρδιά της ευρωζώνης».
I had a friendly discussion with Greek finance minister Euclid @tsakalotos earlier today. #Greece is making remarkable progress in implementing the programme pic.twitter.com/aPHtKBFjIB
— Mário Centeno (@mariofcenteno) March 12, 2018
Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα παρουσιαστεί το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο
Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το πρόγραμμα.
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας επισημαίνει πως το σχέδιο «είναι δική μας ιδιοκτησίας και ένα είδος συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας.
«Πρέπει να ικανοποιήσουμε μια λεπτή ισορροπία: να πούμε στις αγορές “επενδύστε σε εμάς γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις μόλις τελειώσει το μνημόνιο”, αλλά και να δώσουμε το μήνυμα πως τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως επισημαίνει το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αφ’ ενός πρέπει να κριθεί επαρκές από τις αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα αναζητεί νέα κεφάλαια. Και αφ’ ετέρου να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, πως στη μεταμνημονιακή περίοδο δεν θα υπάρχουν υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, αλλά παράλληλα θα διασφαλιστούν σταδιακά βαθμοί ελευθερίας για στοχευμένα μέτρα αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια θα είναι η δυναμική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, με την ιεράρχηση των κινήσεων να αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Παράλληλα, το τρέχον διάστημα προωθείται για να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στα πρότυπα του «πορτογαλικού μοντέλου» και θα υλοποιηθεί σταδιακά.
Περισσότερα ΕΔΩ