Για πολύ σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων έκαναν λόγο μετά το τέλος του Eurogroup, ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Συγκεκριμένα, ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για «πολύ σημαντική πρόοδο» στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος θα ληφθεί στο επόμενο Eurogroup, εφόσον αξιολογηθεί ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων.
Ειδικότερα, σημείωσε πως έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα επιτύχει και φέτος το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες “λεπτομέρειες” να επιλυθούν σε κάποια ζητήματα όπως το διάδοχο σχήμα για το νόμο Κατσέλη, δηλαδή την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε, δε, το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου να εξετάσει το σχήμα που αναμένεται να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
«Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σε πέρας τις δεσμεύσεις» που έλαβε μετά το τέλος του προγράμματος, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ χαιρέτισε την έκδοση δεκαετούς ομολόγου λέγοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αναφορικά με την επιστροφή στην ομαλή πρόσβαση στις αγορές.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι “βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία” σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, η οποία θα διασφαλίζει ότι προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γενικότερο κλίμα “πολύ θετικό”.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε επίσης την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το Eurogroup χρειάζεται μεγαλύτερη “σαφήνεια” για ορισμένα σημεία της συμφωνίας, η οποία είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 644 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SΜP) και 330 εκατ. από την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει η Ελλάδα τα εν λόγω κεφάλαια, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι δεν λήφθηκε σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση, δε σημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Ελλάδα δεν προχωράει και δεν υπάρχει πρόοδος, ενώ είπε ότι η πορεία της Ελλάδας αξιολογήθηκε πολύ θετικά. “Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο της συμφωνίας αλλά θα φτάσουμε”, επισήμανε.
Στην ίδια γραμμή, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν πρέπει «να δραματοποιούμε» τις καταστάσεις και ότι δεν υπάρχει κάποιο “αγκάθι” που να “μπλοκάρει” τη συμφωνία, αλλά χρειάζονται μόνο κάποιες «τεχνικές διευκρινίσεις».
Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι τα εν λόγω κεφάλαια δεν κινδυνεύουν να χαθούν και ότι ο ESM αναμένει “το σήμα” από το Eurogroup προκειμένου να τα αποδεσμεύσει.
Διαβάστε επίσης: Στο επόμενο Eurogroup η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ – Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα