Σεντένο: Ιδανική μέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup

Σεντένο: Ιδανική μέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

«Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα αρωγής.

«Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε o Μάριο Σεντένο.

Μετά το «πράσινο φως» που πήρε χθες η χώρα μας από την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της έκθεσης συμμόρφωσης από τον ESM, ανοίγει σήμερα ο δρόμος, ίσως για το κάτι παραπάνω, όπως έλεγε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο θέμα του χρέους. 

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story»

H Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story», αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2017, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ στην ετήσια έκθεση του ESM αναφέρει συγκεκριμένα: «Τέσσερις, από τις πέντε, χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα “ιστορίες επιτυχίας” (success stories). Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτή την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο». 

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει ο ετήσιος απολογισμός του ESM, υπογραμμίζεται ότι η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της.

Αναφέρεται, επίσης, ότι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 είναι διαθέσιμο για την Ελλάδα το ποσό των 39,1 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του προγράμματος. Σημειώνεται δε, ότι μέρος αυτού του ποσού θα εκταμιευθεί με την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανά μέτρα για το χρέος.

Στη συνέχεια, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2018 και κατά 2,3% το 2019 και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 0,4% και 0,5% του ΑΕΠ από 0,9% του ΑΕΠ το 2017.

Υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι η Ελλάδα υπερέβη τους στόχους του προγράμματος του ESM για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 4,0% του ΑΕΠ το 2017. Αυτό σημαίνει πλεόνασμα 4,2% σε όρους προγράμματος, το οποίο υπερβαίνει τον στόχο του 1,75% κατά 21,2% του ΑΕΠ. Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία του 2015 και του 2016 βοήθησαν στην αύξηση των εσόδων, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις, παρόλο που ήταν χαμηλότερες από το προβλεπόμενο ενίσχυσαν επίσης το πλεόνασμα.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές θέσπισαν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν πρόσθετες διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προσαρμογή των συντάξεων από το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος από το 2020. Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, την ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν μέτρα όπως οι φορολογικές μειώσεις, οι στοχοθετημένες δαπάνες για πολιτικές αγοράς εργασίας, οι επενδύσεις και οι κοινωνικές παροχές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένα κοινωνικά μέτρα το 2017, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τονίζεται ότι βρισκόταν στο 178,6% του ΑΕΠ το 2017. Για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ESM εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, στο τέλος του 2016. Ο ESM εκτιμά ότι ως το 2060 αυτά τα μέτρα θα μειώσουν τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ, κατά περίπου 25%. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος θα μπορούσε να εφαρμοστεί μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και την περαιτέρω αναβολή τόκων και πληρωμών από 0 έως 15 χρόνια.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι κατά την πρώτη δημοπρασία διεθνών ομολόγων από το 2014, η Ελλάδα εξέδωσε πενταετές χρέος τον Ιούλιο του 2017 και 7ετή έκδοση ομολόγων τον Φεβρουάριο του 2018. Οι δύο ομολογίες συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ με συνολικά ευνοϊκά επιτόκια, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, πριν από την έξοδο του προγράμματος.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι το 2017 έγινε πλήρως λειτουργική η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP). Η έκθεση, σημειώνει ότι τα έσοδα της εταιρείας θα συμβάλουν στη μείωση του ελληνικού χρέους και θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνεται το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (43,1%) στο τέλος του 2017. Παρόλο που οι τράπεζες πληρούσαν στόχους για τη μείωση του αποθέματος, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων, κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2017, η κυβέρνηση εισήγαγε σημαντική νομοθεσία για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε 35,3% μέχρι τα τέλη του 2019 μέσω του εξωδικαστικού νόμου και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα αρχικά αποτελέσματα, ωστόσο, είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Η μείωση του NPL αποτελεί βασική παράμετρο στα stress test, τα οποία καθορίζουν εάν οι τράπεζες έχουν επαρκές κεφάλαιο για να απορροφήσουν τις ζημίες σε διαφορετικά σενάρια. 

Financial Times: Έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα 

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα-ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων», γράφουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρει το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο.

Περισσότερα ΕΔΩ 

Die Zeit: Η Μέρκελ ζητάει τώρα βοήθεια από την Ελλάδα

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.

Περισσότερα ΕΔΩ

Γερμανικός Τύπος: Ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της 

Στη συνεδρίαση του Eurogroup και τις επικείμενες αποφάσεις του εστιάζουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. 

Ενδεικτικά:

faz.net: «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».

Deutsche Welle: H Ελλάδα περικόπτει το μηχανισμό διάσωσης – H Γερμανία αποκομίζει καλά κέρδη από τη διάσωση της Ελλάδας

Stern.de: Περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους; Βοήθεια προς την Ελλάδα

Sueddeutsche.de: Ελλάδα: Έξυπνη από την κρίση

Περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter