Σεντένο: Απομένουν λίγα ζητήματα για την ελάφρυνση του χρέους

Σεντένο: Απομένουν λίγα ζητήματα για την ελάφρυνση του χρέους

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο , μιλώντας στο CNBC, κατέστησε σαφές πως αν και παραμένουν «λίγα ζητήματα», οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ και η Αθήνα κινούνται προς επίλυσή τους.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για την οριστικοποίηση του προγράμματος με την Ελλάδα. Απομένουν λίγα ζητήματα που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους. Συνεργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για την επίτευξη συμφωνίας και έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ», δήλωσε από την Ουάσινγκτον, όπου γίνεται η εαρινή σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα του τρίτου προγράμματος στήριξης. Αρχικά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν ήθελαν να παραχωρήσουν την ελάφρυνση, κατόπιν διαφώνησαν με το ΔΝΤ στις εκτιμήσεις τους και δεν έχουν καταλήξει για την έκταση των μέτρων που είναι αναγκαία για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Η συνέντευξη Σεντένο -στο σκέλος που αφορά τη χώρα μας- έχει ως εξής:

CNBC: Μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί τους προσεχείς μήνες σχετίζεται με την Ελλάδα και λέγεται ότι αύριο θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για να συζητηθούν ζητήματα του ελληνικού προγράμματος. Άραγε οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για την ελάφρυνση του χρέους έχουν τελικά γεφυρωθεί;

Μ. Σεντένο: Είμαστε σε καλή θέση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες. Θεωρούμε ότι η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο. Εκκρεμούν ακόμη λίγα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να φθάσουμε σε συμφωνία. Έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχει επενδυθεί πολιτικό κεφάλαιο σε αυτά τα ζητήματα και οι δύο πλευρές είναι πολύ προσηλωμένες στην επίτευξη συμφωνίας.

CNBC: Το ΔΝΤ έχει τονίσει τη σημασία της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για την Ελλάδα εναρμονίζεται σε γενικές γραμμές με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συμπέρασμα είναι ότι τουλάχιστον για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει διανυθεί η μισή απόσταση, έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. Επομένως πολλοί αναμένουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Μ. Σεντένο: Όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα έχουν λίγο-πολύ διευθετηθεί. Τώρα πρόκειται να ασχοληθούμε με την πολιτική διάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κοινωνία να αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της όλης διαδικασίας. Το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας, έχοντας υπόψη μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είναι να μπορεί η διαδικασία αυτή να επιβεβαιώνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να το πετύχει.

CNBC: Βλέπετε να διαδραματίζει μελλοντικά ρόλο το ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Μ. Σεντένο: Υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτό. Θεωρούμε πως αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις -και εργαζόμαστε για να υπάρξουν- τότε το ΔΝΤ μπορεί να εξακολουθήσει να σχετίζεται με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό -και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμπουμε στην ελληνική κοινωνία- να αναλάβουν οι ελληνικές αρχές την ιδιοκτησία των μέτρων που θα απαιτηθούν για να βαδίσει η Ελλάδα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με δημοσιονομική πολιτική που θα εγγυάται πρόσβαση στις αγορές και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα.

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι οι ιθύνοντες της ευρωζώνης δεν συζητούν παράταση του ελληνικού προγράμματος και μετά την λήξη του, ενώ η Αθήνα θα υπόκειται στην συνήθη επίβλεψη όπως οι άλλες χώρες που ήταν ενταγμένες σε πρόγραμμα. Το Reuters μεταδίδει τη δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος απαντά σε δημοσιεύματα για παραχώρηση στην Ελλάδα προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τις αγορές. Ούτε η Ιρλανδία, ούτε η Κύπρος αποφάσισαν να ζητήσουν τέτοιου είδους πιστωτική γραμμή, αλλά αντίθετα επέλεξαν την «καθαρή έξοδο».

«Δεν γίνονται συζητήσεις για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές είναι προσηλωμένες στην έξοδο από το πρόγραμμα, όταν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο», ανέφερε ο Σεντένο.

Το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει τελος ότι στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας – ΔΝΤ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην Ελλάδα, δήλωσε: «Οι αγορές βλέπουν πιο ευνοϊκά από πριν την κατάσταση στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να υποστηρίξει την Ελλάδα».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Documento Newsletter