Η έξοδος στις Αγορές δεν προαναγγέλλεται και το Μέγαρο Μαξίμου κρατά επτασφράγιστο μυστικό το “πότε” αλλά η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για έξοδο από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια που θέλουν την Αθήνα να κάνει το μεγάλο βήμα, πολύ σύντομα, ίσως και άμεσα
Το ίδιο το Bloomberg εξάλλου αναφέρει πως η απόφαση αυτή βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε δημοσίευμά του αναφέρεται ότι η Ελλάδα εξετάζει να προσφύγει στις αγορές τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδας για να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα.
«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φέτος, καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας εξανεμίσθηκε», αναφέρει το δημοσίευμα.
Αν και το πρωθυπουργικό γραφείο κρατά χαμηλούς τόνους, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν πυρετώδεις προετοιμασίες για άμεση έξοδο στις αγορές ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.
Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μια κίνηση που θα έρθει να συμπληρώσει το ήδη καλό κλίμα που υπήρχε χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν, πως μετά τις τελευταίες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο εξασφαλίζεται η διατήρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων κάτω από το όριο του 3% και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ενίσχυσε το μέγαρο Μαξίμου ενώ ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του στην Κοζάνη από αυτό το γεγονός.
Παράλληλα η χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δείχνει περισσότερο «σταθεροποιημένη» ενώ εξανεμίζεται η καταστροφολογία στην οποία είχε επενδύσει για μεγάλο διάστημα η Αντιπολίτευσηκαι ιδιαίτερα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τη στιγμή που και οι NYT ανέφεραν πως η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το εγχείρημα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές που σχεδιάζει η κυβέρνηση τα σενάρια φούντωσαν ακόμα πιο πολύ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στόχος είναι να επανεκδοθεί το 5ετές ομόλογο του 2014 με ένα ποσό από 2 έως 4 δισ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις στις αγορές και επιτόκιο από 4,4% – 4,6%. «Κλειδί» για να επιτευχθεί αυτό και να καταγραφεί υπερκάλυψη της έκδοσης θα είναι η αυξημένη συμμετοχή τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Από τη στιγμή που και οι αγορές εμφανίζονται θετικές, αλλά και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές φαίνεται πως όλα πλέον κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως για το επόμενο 18μηνο οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων δεν είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει απόλυτη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων από το μηχανισμό στήριξης, ενώ το καλό κλίμα βοηθούν ο πλεονασματικός προϋπολογισμός και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως εξετάζονται όλα α σενάρια, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να χαθεί η ευνοϊκή στιγμή, δεδομένου ότι αργότερα μπορεί να μην ευνοήσουν οι συγκυρίες.
Τον μεν Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αποφασίσει περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ στις 24 του ίδιου μηνός διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές.
Οπότε υπάρχει ή το “άμεσα” ή μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, κατά τις αρχές του νέου έτους.
Ως εκ τούτου μια άμεση επιτυχής έξοδος στις Αγορές θα διευκόλυνε ιδιαίτερα και θα ενίσχυε το οπλοστάσιο της κυβέρνησης σε όσους αμφισβήτησαν τη συμφωνία, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται.