Με σενάρια περί αναβολής των… ακήρυχτων εκλογών με νέες ημερομηνίες να δίνουν και να παίρνουν έχουν πλημμυρίσει τη δημόσια σφαίρα κυβερνητικοί παράγοντες, που ενώ μπροστά στις κάμερες καμώνονται πως το ζήτημα «δεν απασχολεί καθόλου τον πρωθυπουργό», παρασκηνιακά επιβεβαιώνουν πως σχεδόν το αποκλειστικό ζήτημα ενασχόλησής του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η πολιτική του διάσωση.
Την ταραχή και την πλήρη αποδιοργάνωση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν οι κυβερνητικές διαρροές περί αναβολής των εκλογών για την 21η Μαΐου -και άλλες ημερομηνίες που κυκλοφορούν, μία κατάσταση που φάνηκε ξεκάθαρα και από την εσπευσμένη αλλαγή πλεύσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την υποκριτική «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» που κατέθεσε με καθυστέρηση πέντε ημερών μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα.
Το σενάριο διεξαγωγής των εκλογών την τρίτη Κυριακή του Μαΐου αποκάλυψε δημοσίευμα του iEidiseis.gr, με πλήθος δημοσιευμάτων ακόμα και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να το ακολουθούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η έκταση των κοινωνικών αντιδράσεων έχει τρομάξει το Μέγαρο Μαξίμου, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό -σε πρώτη φάση- να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό για εκλογές στις 9 Απριλίου. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης ενός τέτοιου σεναρίου, σημαίνει πως οι εκλογές της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου, με τις δεύτερες, με τον νόμο ενισχυμένης αναλογικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφόσον χρειαστεί, στις 2 Ιουλίου.
Σημειώνεται πως μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, κυβερνητικές πηγές επέμεναν να διαρρέουν ακόμα και επιμονή στον αρχικό σχεδιασμό, πλάνο που φαίνεται να εγκαταλήφθηκε τα τελευταία 24ωρα. Άπαντες έθεταν ως κυρίαρχο κριτήριο τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στον αντίποδα των εισηγήσεων που υπήρχαν την περασμένη εβδομάδα, πλέον φαίνεται να προκρίνονται αυτές που θέλουν να «στείλουν» τις εκλογές κατά το δυνατόν μακρύτερα, με την ελπίδα να πάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του τις απαραίτητες χρονικές αποστάσεις από τα τραγικά γεγονότα. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ανάγκη της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές έχοντας ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα της Επιτροπής Γεραπετρίτη για τα αίτια του φονικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ώστε να χειραγωγήσει και τις έρευνες της Δικαιοσύνης.
Συνταγματικά, το απώτατο όριο για την διεξαγωγή εκλογών φτάνει έως και τα βάθη του καλοκαιριού, όμως αυτό είναι ένα σενάριο εξαιρετικά αδύναμο για μία σειρά από αιτίες. Αφενός, εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο θέτουν σε κίνδυνο και τον τουρισμό, απειλώντας ένα από τα βασικά κυβερνητικά αφηγήματα. Αφετέρου και κατά κύριο λόγο, ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφορά το γεγονός πως δεν υπάρχουν πλέον «λαγοί» να βγουν από το καπέλο του Κυρ. Μητσοτάκη. Παραδείγματος χάριν, η πολυαναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί παρά να ανακοινωθεί την τρέχουσα εβδομάδα, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, αφού ο νόμος της κυβέρνησης είναι σαφής.
«Το αργότερο έως την 10η Μαρτίου» προβλέπει η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την εισήγηση του υπουργού Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Αντίστοιχα, προς ώρας τουλάχιστον οι εφεδρείες παροχών εκλείπουν, ενώ ενδεχόμενη περαιτέρω αναβολή των εκλογών απειλεί ακόμα βαθύτερα το συνολικό προεκλογικό κυβερνητικό αφήγημα. Η τραγωδία των Τεμπών έβαλε αναγκαστικά όρια στη χυδαία «επαναληπτική» εκμετάλλευση της τραγωδίας του Ματιού που είχε ήδη ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο σεισμός στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα παρόπλισε και τις εθνικοπατριωτικές κορώνες που εργαλειοποιούσαν την οξύτητα του Ερντογάν. Παρομοίως, οι εξελίξεις στη Δικαιοσύνη αλλά κυρίως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις έρευνες του σκανδάλου των υποκλοπών απειλούν διαρκώς την κυβέρνηση με περαιτέρω αποκαλύψεις, όπως φάνηκε και με την επίσκεψη της LIBE στη χώρα μας και την αμετροεπή στάση Γεραπετρίτη, κυβέρνησης και Αρείου Πάγου που αρνήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί της.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η λογική με την οποία φαίνεται να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών παραμένει η ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον χρόνο «για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος», μία οπτική που έχει αποτελέσει την «πυξίδα» της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι η ίδια τακτική που φρόντιζε να διατηρεί ανοιχτά τα παράθυρα πρόωρων εκλογών για να εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης να τα… κλείνει με αποφασιστικότητα, πότε φοβούμενος τον αντίκτυπο των πυρκαγιών της Αττικής και πότε τρομάζοντας από τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.
Προς το παρόν, το σήμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως «ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με τις εκλογές», δίνοντας έτσι χρόνο στον πρωθυπουργό μέχρι να ζυγίσει τον επικοινωνιακό αντίκτυπο. Κατά πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης, αναμένουν να μελετήσουν τις μετρήσεις της κοινής γνώμης ώστε να ληφθούν οι «οριστικές» αποφάσεις. Μέχρι την επόμενη κυβερνητική κρίση…