Self-tests: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις υποψήφιες εταιρείες προμήθειας όχι τις εταιρείες παραγωγής

Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση εκτός από rapid-tests να προκρίνει και τα self-tests με την αγορά 10 εκατομμυρίων τεστ, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των τριάντα εταιρειών που κατέθεσαν σχετικές προτάσεις προς αξιολόγηση.

Όπως φαίνεται πρόκειται για εταιρείες προμήθειας και όχι παρασκευής των συγκεκριμένων τεστ ενώ η αξιολόγηση θα γίνει τις επόμενες ώρες από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες αυτές διακινούν ή προτείνουν να προμηθεύσουν διαφορετικά self-tests, από κινεζικά έως αμερικανικά, αλλά και ιταλικά και βεβαίως εκείνα της Siemens.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, μιλώντας στον ANT1, πως δεν «δεν υπέβαλε προσφορά η Siemens» συνδυάζοντας την αναφορά της με επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταστεί το τεστ υποχρεωτικό για όλους.

Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν θα κάνει την προμήθεια απευθείας αλλά μέσω τρίτων εταιρειών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι άλλο γνωστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο, οι δύο εξ αυτών (η Medtrust και η ΒΙΟPROM) προμηθεύουν και πουλούν (μεταξύ των άλλων) και της Siemens.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του documentonews.gr, από ένα πακέτο δέκα άλλων εταιρειών, οι οκτώ εξ αυτών διακινούν κινεζικά τεστ, μία ιταλικό και μία αμερικανικό.

Όπως και να έχει, και πέρα από τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, η αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο διαρκές αίτημα της αντιπολίτευσης για περισσότερα τεστ, μόνον ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει, ιδιαίτερα όταν χρονικά «συνέπεσε» με την έγκριση από την Γερμανία του τεστ της Siemens.

Ετικέτες