Ολοκληρωτική η στήριξη της κυβέρνησης στο πλάνο των self test για το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας κι ενώ υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από την πλευρά των ειδικών σχετικά με το ποσοστό αποτελεσματικότητας της αυτοδιάγνωσης.
Στην ενημέρωση της Τετάρτης έγιναν γνωστές οι νέες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να προχωρούν στη διενέργεια και τη δήλωση self test προκειμένου να μεταβαίνουν στην εργασία τους, όπως επίσης και τα πρόστιμα που περιμένουν όσους εργοδότες παραβούν τους νέους κανόνες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και ο τρόπος δήλωσης του αποτελέσματος των τεστ.
Νέες ανακοινώσεις για τα self test
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνοντας τους χώρους του ιδιωτικού τομέα στους οποίους είναι υποχρεωτική η χρήση των self test. Συγκεκριμένα, τα self test είναι υποχρεωτικά και θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους:
- Στο λιανεμπόριο (μαζί με τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων και ποτών)
- Στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής
- Στις μεταφορές
- Στις υπηρεσίες καθαρισμού
- Στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών
Για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, τα self test θα παραλαμβάνονται από τις 19/4 από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.
Η δήλωση του αποτελέσματος
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισέρχονται σε ειδική πλατφόρμα και στην επιλογή για τη δήλωση αποτελέσματος. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε σχετική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ.
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο εντός 24 ωρών, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική (με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ιδίου). Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, οι εργαζόμενοι θα μεταβαίνουν κανονικά στην εργασία τους.
Οι ποινές
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται η απασχόληση εργαζομένου με φυσική παρουσία δίχως τη διενέργεια και τη δήλωση του αποτελέσματος του self test.
- Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος προσέλθει στην εργασία του δίχως να έχει δηλώσει αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής.
- Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ. Εάν μετά από έλεγχο βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο self test τότε επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
- Σε περίπτωση που βρεθεί εργοδότης ο οποίος απασχολεί εργαζόμενο με θετικό αποτέλεσμα σε self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Οι κατηγορίες στον Δημόσιο Τομέα
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε τις κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου οι οποίες θα πρέπει να διενεργούν υποχρεωτικά self tests.
Συγκεκριμένα, το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για:
- Υπαλλήλους ΚΕΠ
- Υπαλλήλους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
- Απασχολούμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας
- Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι
Τα self tests θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιδεικνύουν την αρνητική βεβαίωση του τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Για τους παραβάτες, προβλέπονται ποινές σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που θα φθάνουν στην περικοπή των αποδοχών.
Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην επικράτεια είναι 27.462, μιλώντας για «σταθεροποιητικές τάσεις» του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική. Παράλληλα, έκανε λόγο για 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Pfizer τα οποία αποτελούν το μερίδιο που αναλογεί στη χώρα μετά το νέο deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη φαρμακευτική εταιρεία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο της Johnson and Johnson και τις αναφορές που έχουν γίνει στην Αμερική για παρενέργειες, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και τόνισε πως «σε ό,τι έχει προκύψει, μείναμε πέρα και έξω από την πολυφωνία, ακούσαμε τους ειδικούς στην χώρα μας και τους αρμόδιους οργανισμούς και αυτό θα κάνουμε και τώρα».