ΣΕΚΑΠ: Ρουσφέτι ή υποχρέωση;

ΣΕΚΑΠ: Ρουσφέτι ή υποχρέωση;

Με αφορμή, την τροπολογία για τη «ΣΕΚΑΠ», τη συνέντευξη του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη που ακολούθησε και τις πολιτικές προτιμήσεις του υπέρ Αλέξη Τσίπρα και κατά Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της συζήτησης στη Βουλή για το ίδιο θέμα (της ΣΕΚΑΠ) ξέσπασε πολιτικο-επιχειρηματικός πόλεμος. Όμως η αλήθεια είναι μία.

Η τροπολογία για τη «ΣΕΚΑΠ» ήταν αναγκαία ώστε η εταιρεία να μην κληρονομήσει αμαρτίες του παρελθόντος, όπως ήταν η εμπλοκή της σε υπόθεση λαθρεμπορίας, η οποία έγινε επί προηγούμενων διοικήσεων, όταν η ΣΕΚΑΠ ήταν στον έλεγχο της Αγροτικής Τράπεζας.

Πάμε τώρα στην ουσία. Εάν η υπόθεση της λαθρεμπορίας επηρέασε το τίμημα πώλησης της ΣΕΚΑΠ, τότε η τροπολογία αποτελεί ρουσφέτι προς τον επιχειρηματία Σαββίδη. Εάν όμως όχι, τότε η πολιτεία όφειλε να έχει ξεκαθαρίσει την υπόθεση πριν την πώληση της ΣΕΚΑΠ. Συνεπώς η τροπολογία αποτελούσε υποχρέωση της πολιτείας.

Εάν για παράδειγμα η υπόθεση ήταν γνωστή στους υποψήφιους επενδυτές, αλλά οι υποψήφιοι επενδυτές δεν είχαν όλοι την ίδια πληροφόρηση με την πλευρά Σαββίδη – δηλαδή δεν είχαν και αυτοί όπως είχε ο Σαββίδης την υπόσχεση διαγραφής του προστίμου (το οποίο δεν είχε επιβληθεί αλλά πηγαινοερχόταν από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία από την Αθήνα μέχρι την Θράκη) από τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά – και έτσι αποθαρρύνθηκαν από το να υποβάλουν προσφορές για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, τότε η τροπολογία αποτελεί ρουσφέτι. Εάν όμως όλοι οι επενδυτές είχαν την ίδια πληροφόρηση σχετικά με την υπόθεση και είχαν λάβει υπόσχεση διαγραφής του πιθανού προστίμου, τότε η τροπολογία ήταν υποχρέωση της πολιτείας. Βέβαια το θέμα έπρεπε να είχε ξεκαθαριστεί όταν έγινε ο διαγωνισμός πώλησης της ΣΕΚΑΠ και όχι τώρα, ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ευθύνες έχει ο πρώην μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, δηλαδή η Αγροτική Τράπεζα και φυσικά το ελληνικό δημόσιο που ήταν ο μέτοχος της Αγροτικής Τράπεζας, αφού δεν φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν το προς εκποίηση περιουσιακό τους στοιχείο. Ετσι, για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι το κράτος δεν έχει ούτε συνέπεια, ούτε συνέχεια. Και ουδείς από τους ανευθυνο-υπεύθυνους κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς πληρώνει αυτή την ασυνέπεια. Αυτοί το μόνο που ξέρουν είναι να τα φορτώσουν στο λαό.

Τέλος, αν κάποιος διερωτάται, ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο; Η απάντηση είναι ο κανένας!

Documento Newsletter