Σεισμός στο Ηράκλειο: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι – «Να μείνουν όλοι έξω» – «Η περιοχή έβραζε από τα τέλη Μαΐου»

Σεισμός στο Ηράκλειο: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι – «Να μείνουν όλοι έξω» – «Η περιοχή έβραζε από τα τέλη Μαΐου»

Για σεισμό ο οποίος ήταν αναμενόμενος κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στην περιοχή κοντά στο Αρκαλοχώρι.

«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν. Ο δήμος και οι τοπικές Αρχές πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα για καταγραφή τυχόν ζημιών».

Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο. «Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

Λέκκας: «Να μείνουν όλοι έξω»

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 επίσης επανέλαβε ότι εδώ και καιρό καταγράφονταν σεισμοί στην περιοχή και άρα ήταν κάπως αναμενόμενη η συγκεκριμένη δόνηση.

Οι επιστήμονες συνέστησε στον κόσμο να μείνει έξω και να μην μπει στα σπίτια του τις επόμενες ώρες. «Το επίκεντρο είναι στο Αρκαλοχώρι. Πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά», είπε.

«Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός, θα δούμε πως θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο» διαβεβαίωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στη συνέχεια στο ΣΚΑΙ.

«Δε φαίνεται ότι θα υπάρχουν πολλές ζημίες, έκτος αν συνιστεί η δραστηριότητα και υπάρχουν ζημίες που δε φαίνονται με γυμνό μάτι». Κάλεσε τον κόσμο να μην μπει μέσα σε κτήρια, κυρίως σε παλιά κτήρια. «Κατασκευές 20 – 30 ετών πρέπει να είναι ασφαλείς» εκτίμησε ο κ. Λέκκας.

Παπαζάχος: Σπάνια δίνουν δραστηριοποίηση τα ρήγματα της περιοχής

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος στο ΣΚΑΪ, η περιοχή έχει αρκετά μελετημένα ρήγματα ωστόσο σπάνια δίνουν δραστηριοποίηση. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ τόνισε πως αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια, εξήγησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή».

«Απλά η περιοχή έβραζε από τα τέλη Μαΐου», πρόσθεσε, δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση πως η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει, επομένως δεν υπάρχει φόβος να επακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός στο σημείο.

Ετικέτες

Documento Newsletter