Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 55 οι νεκροί – Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες (Photos-Video)

Εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 55 οι νεκροί – Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες (Photos-Video)

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός από τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ την Πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Associated Press, τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις 120 ακόμα αγνοούνται.

Ταυτόχρονα, οι ιαπωνικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων.

Το σύστημα που σώζει ζωές

Το Earthquake Early Warnings, το οποίο χάρισε πολύτιμα δευτερόλεπτα στους πολίτες πριν το «χτύπημα» των 7,6 Ρίχτερ, υπάρχει στην Ιαπωνία από το 2007.

Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και τσουνάμι, ζωτικής σημασίας για τους Ιάπωνες, που ζουν στην πιο επιρρεπή σε σεισμούς χώρα του πλανήτη.

Η συνεχής απειλή του Εγκέλαδου οφείλεται  στο γεγονός ότι η χώρα «απλώνεται» κατά μήκος του ιαπωνικού αρχιπελάγους, ένα σημείο όπου συναντώνται πολλές ωκεάνιες και ηπειρωτικές πλάκες.

Η προειδοποίηση για τον ισχυρό σεισμό – που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 48 ανθρώπους – εστάλη σε όλα τα κινητά των πολιτών, οι οποίοι με απόλυτη ψυχραιμία ακολούθησαν τις οδηγίες. Ταυτόχρονα, ειδοποιήθηκε το κρατικό κανάλι, το οποίο διέκοψε αμέσως το πρόγραμμά του, ενώ τα τρένα σταμάτησαν αυτόματα.

Ο ρόλος του συστήματος είναι να παρέχει έγκαιρες ειδοποιήσεις τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν το «χτύπημα» του σεισμού, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και να περιοριστούν οι ζημιές, επιτρέποντας αντίμετρα που αποδεικνύονται σωτήρια.

«Λάβαμε μήνυμα ένα λεπτό πριν», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος βρισκόταν στην Ιαπωνία όταν «χτύπησε» ο Εγκέλαδος την Πρωτοχρονιά.

Δείτε επίσης: Ιαπωνία: Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς που σώζει ζωές

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει δονήσεις, να υπολογίζει το επίκεντρο ενός σεισμού και στέλνει σύντομες προειδοποιήσεις από τους 1.000 και πλέον σεισμογράφους σε όλη τη χώρα.

Αρχικά, παρέχει εκ των προτέρων ανακοίνωση των εκτιμώμενων σεισμικών εντάσεων και της αναμενόμενης ώρας άφιξης του κύριου κύματος.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις βασίζονται σε άμεση ανάλυση της εστίας και του μεγέθους του σεισμού, χρησιμοποιώντας δεδομένα κυματομορφής από τους σεισμογράφους που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Από τον έλεγχο των ανελκυστήρων, την ειδοποίηση σχολείων και άλλων χώρων με πολλούς ανθρώπους και την διακοπή εργασιών που ενέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου, η προειδοποίηση συμβάλει στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μετριαστούν οι ζημιές.

Παράλληλα, γίνεται πρόληψη για οδικά ατυχήματα, ενώ ενεργοποιείται η επιβράδυνση των τρένων που τρέχουν με 500 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα «ελαττώματα» του συστήματος

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της JMA (Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας), η περίοδος μεταξύ της έγκαιρης προειδοποίησης και της άφιξης ισχυρών δονήσεων είναι πολύ σύντομη, ουσιαστικά θέμα δευτερολέπτων και εξαρτάται από την απόσταση του επίκεντρου του σεισμού.

Ετσι, είναι πιθανό οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού να μην λάβουν τη μετάδοση έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού πριν την επέλαση των Ρίχτερ.

Ακόμη, επειδή το σύστημα εξαρτάται από πολύ βραχυπρόθεσμα δεδομένα, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια η σεισμική ένταση.

Είναι δε πιθανό, όταν χρησιμοποιούνται δεδομένα από έναν μόνο σεισμογράφο, να προκύψουν ακόμη και ψευδείς έγκαιρες προειδοποιήσεις, ως συνέπεια θορύβου από ατυχήματα, κεραυνούς ή αστοχία συσκευής.

Διαβάστε επίσης

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί πως οι Ιάπωνες ενημερώθηκαν έγκαιρα για τα 7,6 Ρίχτερ (Video)

Σεισμός στην Ιαπωνία: Πώς λειτούργησε το σύστημα προειδοποίησης – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τα 7,6 Ρίχτερ (Videos)

Ιαπωνία: «Υπήρξε απόλυτη ηρεμία» – Οι πρώτες στιγμές μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ (Video)

Ιαπωνία: Δεκάδες θύματα από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου – Εκτεταμένες καταστροφές, πάνω από 155 μετασεισμοί

Documento Newsletter