Σεισμός στη Εύβοια: Ποια έκπληξη φοβάται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σεισμός στη Εύβοια: Ποια έκπληξη φοβάται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Εύβοια που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής, και έγινε αισθητός στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον σεισμό και εξήγησε το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.

«Όσο οδεύουμε στο να συμπληρώσουμε 24ωρο, η μετασεισμική ακολουθία πηγαίνει πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετούς μετασεισμούς με ικανοποιητικά μεγέθη. Το μεγαλύτερο μέγεθος έφτασε τα 3,8 Ρίχτερ. Αυτό μας ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται μάλλον για τον κύριο σεισμό, κρατώντας όμως την επιφύλαξη. Δεν θα ήταν όμως έκπληξη, οι μετασεισμοί που θα γίνουν να ξεπεράσουν το 3,8, μπορεί να πάμε στο 4 ή στο 4,5. Θα είναι μία φυσιολογική εξέλιξη», είπε αρχικά.

Μπορεί αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα;

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να διεγερθεί ένα άλλο κοντινό ρήγμα, ο σεισμός δεν ήταν και τόσο μεγάλος. Θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος για να γίνει ενδεχομένως αυτό. Τα στοιχεία λένε πως η Ελλάδα την διετία 2019-2021, έζησε πολλούς ισχυρούς σεισμούς. Όταν λέμε ισχυρό σεισμό εννοούμε από 6 και πάνω, είχαμε στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, στη Σάμο το 2020 με μέγεθος 7 Ρίχτερ και στον Τύρναβο με 6,2-6,3 Ρίχτερ. Αυτοί οι σεισμοί εκτόνωσαν ένα σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας. Διανύουμε μία επόμενη φάση ύφεσης της σεισμικής δραστηριότητας, έχουμε μία «σεισμική άπνοια», αυτή όμως η φάση δεν θα διαρκέσει για πάντα. θα έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν ισχυρό σεισμό».

«Υπάρχουν περιοχές που μελετάμε για σεισμό για μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα. Ο επίσημος αντισεισμικός κανονισμός περιγράφει το διαφορετικό επίπεδο σεισμικότητας στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν όμως και οι σεισμικές εκπλήξεις, όπως ο σεισμός στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999», συμπλήρωσε κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter