Αν και οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο σεισμός της 19ης Ιουλίου στην Αθήνα ήταν ο κύριος και η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, ορισμένοι θέτουν τώρα θέμα του ρήγματος των Αλκυονίδων, στον Κορινθιακό.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι το ρήγμα των Αλκυονίδων, από το οποίο προκλήθηκε ο μεγάλος σεισμός του 1981, στατιστικά, δίνει σεισμό κάθε 40 χρόνια, κατά προσέγγιση.
«Η περίοδος επανάληψης για το ρήγμα των Αλκυονίδων πλησιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».
Όσον αφορά στο ρήγμα της Πάρνηθας, εκτίμησε ότι έκλεισε η σεισμική του δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «ξυπνά» ανά εκατοντάδες χρόνια και συμπληρώνοντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».
Πάντως, για το ρήγμα της Αταλάντης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κοιμάται» και ότι στατιστικά η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται στα 700 και πλέον χρόνια.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Μακρόπουλος.
Τσελέντης για Αλκυονίδες: Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Κάποια στιγμή θα γρυλίσει και τότε αλίμονό μας
Στο ρήγμα των Αλκυονίδων αναφέρθηκε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, λέγοντας, στον ANT1: Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας.
Ο κ. Τσελέντης, αναφερόμενος στις Αλκυονίδες, προειδοποίησε ότι «η Αθήνα κάποια στιγμή θα βιώσει ένα σεισμό. Δεν λέω για αύριο, μεθαύριο», σημειώνοντας ότι κάποια στιγμή θα γίνει ένας σεισμός του επιπέδου των 6 Ρίχτερ, που θα είναι 30 φορές μεγαλύτερος από τον πρόσφατο της Πάρνηθας.
Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Αθήνα την Παρασκευή, είπε πως η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά ενώ σημείωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, παρότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέος ισχυρός μετασεισμός.
Διαβάστε επίσης: Λέκκας: Ανοιχτό το θέμα μετασεισμού 4,3 Ρίχτερ – Δεν υπάρχει κίνδυνος από το ρήγμα