Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική (Video)

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική (Video)

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται σε 13,2 χλμ.

Η πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού κατάγραψε τον σεισμό ως 4,8 Ρίχτερ αλλά αργότερα αναθεωρήθηκε σε 4,7 Ρίχτερ.

Ακολούθησε και δεύτερος σεισμός, αυτή τη φορά 3,2 Ρίχτερ στις 06:42 με 5 χλμ εστιακό βάθος με επίκεντρο 6 χλμ από τον οικισμό Ζάρακες.

Στις 07:23 σημειώθηκε νέα δόνηση, έντασης 4,1 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται 8 χλμ ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,9 χλμ. Η πρώτη εκτίμηση ανέφερε πως ο σεισμός ήταν 4,4 Ρίχτερ αλλά αναθεωρήθηκε σε 4,1 Ρίχτερ.

Δείτε επίσης: Λέκκας για σεισμό στην Εύβοια: Το γεγονός ότι έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη, δεν το περιμέναμε (Video)

 

Η πρώτη εκτίμηση των σεισμολόγων

Μία πρώτη εκτίμησή για τον σεισμό που σημειώθηκε στις 06:32 το πρωί της Τρίτης εξέφρασαν οι σεισμολόγοι.

Δείτε επίσης: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, μιλώντας στο Mega τόνισε πως πιθανότατα θα μεταβληθεί το ύψος του μεγέθους του σεισμού.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», είπε επίσης.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ενεργά ρήγματα.

Προσέθεσε πως έγινε αισθητός και στην Αττική τόσο λόγο του μικρού εστιακού βάθους όσο και της απόστασης του Λεκανοπεδίου Αττικής από το επίκεντρο του σεισμού, κοντά στα Στύρα Εύβοιας.

Ετικέτες

Documento Newsletter