Σεισμοί Κυκλάδες: Συνεχίζεται η «μεγάλη φυγή» από τη Σαντορίνη – «Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε» (Photos- Videos)

Σεισμοί Κυκλάδες: Συνεχίζεται η «μεγάλη φυγή» από τη Σαντορίνη – «Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε» (Photos- Videos)

Eντείνεται η ανησυχία για το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες, καθώς σήμερα για πρώτη φορά μετά από 10 ημέρες καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τις 02:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 15:00 μετά το μεσημέρι, σημειώθηκαν 80 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες πάντως δεν έχουν καταλήξει εάν θα υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός ή αν θα αποκλιμακωθεί μέσα από σεισμικές δονήσεις ανάλογης έντασης. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 52 δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του φαινομένου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική φυγή κατοίκων και εργαζομένων από το νησί της Σαντορίνης εν μέσω φόβων για ισχυρό «χτύπημα»

Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε

Κάτοικοι που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, λένε πως η προηγούμενη εξοικείωσή τους με τους σεισμούς, δεν τους βοηθά στην παρούσα φάση. «Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, “λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι”. Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.

Την εποχή αυτή όπως επισημαίνει συνήθως ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους να καταφτάνουν στο νησί για να προγραμματίσουν όσες δουλειές χρειάζεται να γίνουν. «Επίσημα ξεκινάμε τη σεζόν Μάρτιο. Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αν θα έχει επιπτώσεις», λέει ενώ εκφράζει την ανησυχία του κατά πόσο είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί. «Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να αξιολογηθεί», λέει.

Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κ. Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη. « Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κ. Φραγκούλης.

Η ώρα είναι 13:30 το μεσημέρι και στο λιμάνι, στον Όρμο του Αθηνιού τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αρχίσει να βάζουν στη σειρά τα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Blue Star 1. Καθώς η ώρα περνάει ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ανάμεσά τους και ο κ. Σταύρος Αναστασιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.

«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις 2 πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο μετά τις 15:00 και την ώρα που περιμένουν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα αναμονής του Λιμανιού σημειώνεται ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. «Το βλέπεις; Συνέχεια αυτό νιώθουμε τις τελευταίες μέρες. Τη γη να τρέμει» λέει η κυρία Φλώρα Καραμολέγκου.

Ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται, με τα αυτοκίνητα να είναι γεμάτα μέχρι πάνω, άλλοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, άλλοι τα λουριά των σκυλιών τους και άλλοι βάζοντας δίπλα στις θέσεις των αμαξιών τους τα γατιά τους με τα κλουβιά μεταφοράς τους.

«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο. Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κάππου.

11.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από λιμάνια και αεροδρόμια, περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει προς διάφορους προορισμούς. Παράλληλα, τουλάχιστον 1.200 ΙΧ αυτοκίνητα έχουν εγκαταλείψει το νησί.

Συγκεκριμένα, 7000 πολίτες και 1200 Ι.Χ. αναχώρησαν με πλοία, ενώ περισσότεροι από 4000 επέλεξαν να φύγουν αεροπορικώς.

Στην πλειονότητά τους έχουν φύγει με πλοία της γραμμής και με τα έκτακτα δρομολόγια που έχουν βάλει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και οι υπόλοιποι με πτήσεις, τακτικές και έκτακτες.

Οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να κρατήσουν οι σεισμικές δονήσεις για πολύ καιρό, ενώ πιστεύουν ότι δεν έχει γίνει ο κύριος.

Ερασιτεχνικό βίντεο του Meteo Hellas καταγράφει την δόνηση των 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews στις 21:00 και τόνισε «δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό». Πρόσθεσε πως, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο σενάριο θα πάμε. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά ουσιαστικά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις».

Ανέφερε ότι «ίσως και κάποιους μήνες να διαρκέσει το σεισμικό φαινόμενο» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί και οι πιθανότητες για ένα ακραίο σενάριο είναι «εξαιρετικά μικρές». «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Γκάνας: «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ξυπνήσει από το 2024»

Την δική του εκτίμηση για την αιτία της αδιάκοπης σεισμικής δραστηριότητας στην Σαντορίνη έδωσε την Τρίτη μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ήδη ξυπνήσει από το 2024».

Ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει, και ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μεγάλα και μικρότερα ηφαίστεια, πράγμα που δημιουργεί πολύπλοκη εικόνα και δυσκολία εξαγωγής συμπερασμάτων.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, οι σεισμοί των τελευταίων ημερών οφείλονται στην ροή μάγματος του ηφαιστείου από τον κρατήρα με κατεύθυνση Βορειοανατολική, μέσα από σχισμές και ρήγματα. Οι σεισμοί δηλαδή συναποτελούν μία «σμηνοσειρά», δηλαδή μία σειρά από πολλούς μεσαίους σεισμούς χωρίς απαραιτήτως να ακολουθήσει κύριος. «Όσο προχωρά το μάγμα μέσα από σχισμές και ρήγματα, η ροή γεννά τις δονήσεις», είπε ο επιστήμονας.

«Υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα που έχει δώσει επαναλαμβανόμενες δονήσεις στην περιοχή των Κυκλάδων. Πρόκειται για μία περιοχή με πολλά μικρότερα ηφαίστεια, κάτι που κάνει την υπόθεση αρκετά πολύπλοκη και είναι δύσκολο να δουμε τι ισχύει, αν συνδέονται, δηλαδή, οι σεισμοί με το ηφαιστειακό σύμπλεγμα.

«Η σεισμικότητα έχει επικεντρωθεί κοντά στην Άνυδρο. Όλοι οι σεισμοί που κυμάνθηκαν από 4 έως 5 Ρίχτερ εντοπίζονται κοντά στο νησάκι, εκεί όπου στάματησε το φράγμα από τον σεισμό του 1956.»Ως προς το πού θα καταλήξει όλο αυτό, ο κ. Γκανάς εκτίμησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: ή δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός, ή αν ένα ρήγμα σπάσει, θα ακολουθήσει ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6 ρίχτερ, με τσουνάμι και κατολισθήσεις.

«Το ηφαιστειο εχει «ξυπνήσει» από τον Αύγουστο του 2024 και παρατηρείται ανοδική κίνηση, ωστόσο αυτή η ενεργοποίηση φαίνεται ήπια και δεν έχει συνοδευτεί από μεγάλη σεισμικότητα», τόνισε ο Αθανάσιος Γκανάς, «δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης ή σεισμικής δραστηριότητας λόγω του ηφαιστείου», κατέληξε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

 

Λέκκας για τα 5 Ρίχτερ στην Αμοργό: «Πολύ μικρός σεισμός για να είναι ο κύριος»

Την εκτίμησή του, ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης στα ανοιχτά της Αμοργού, δεν ήταν ο κύριος σεισμός, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για πολύπλοκη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Όπως είπε: «Ήταν πολύ μικρός για να είναι ο κύριος. Ούτε προσεισμός μπορούμε να πούμε ότι είναι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας μεγαλύτερος σεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε μια έναρξη της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας».

Ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι «σίγουρα θα υπάρχει μια, δύο ή τέσσερεις εβδομάδες που θα συνεχιστεί το φαινόμενο, δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει» ενώ έφερε το παράδειγμα του Αρκαλοχωρίου.

Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Αμοργό

«Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει» αναφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού το μεσημέρι της Τρίτης.

Όπως τονίζει ο σεισμολόγος «Αν μιλήσω με όρους αντοχής υλικών θα έλεγα ότι το σύστημα επιμένει, θέλει να σπάσει και άλλο το ρήγμα και βρίσκει μεγάλη αντίσταση. Αλλά επιμένει».

Ετικέτες

Documento Newsletter