Σεισμοί Κυκλάδες: «Ψυχραιμία παρά το έντονο βουητό και τις δονήσεις» – Επιστήμονες μιλούν στο Documento

Σεισμοί Κυκλάδες: «Ψυχραιμία παρά το έντονο βουητό και τις δονήσεις» – Επιστήμονες μιλούν στο Documento

Οι επιστήμονες μιλούν για την εξέλιξη του φαινομένου και οι αιρετοί για τη ζωή στα νησιά των Κυκλάδων υπό τον φόβο μεγάλου σεισμού

Αμείωτη συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες με επίκεντρο την ακατοίκητη Ανυδρο και το ρήγμα της. Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 17.500 σεισμούς και η ακολουθία του Εγκέλαδου μεταφέρεται πλέον προς τα βορειοανατολικά, στην Αμοργό. Ψύχραιμοι και συνάμα αγχωμένοι είναι οι νησιώτες για την κατάσταση που παγιώνεται με σεισμούς κοντά στα 5 Ρίχτερ, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι κατά τόπους αρχές.

Ο μπάλος των Ρίχτερ εύλογα προκαλεί ανησυχίες στους νησιώτες, αλλά οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Την εξέλιξη του φαινομένου εξηγεί στο Documento ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ: «Είναι σαφές πως θα συνεχίσουμε με τις σεισμικές δονήσεις λίγο πιο κάτω και πάνω από τα 5 Ρίχτερ, μέχρι την εκτόνωση των 6 Ρίχτερ από το μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου. Μέχρι στιγμής οι ανυψώσεις από το μάγμα έχουν “σπάσει” τα ρήγματα και έχουν δώσει τους σεισμούς 4,8 έως και 5,3 Ρίχτερ. Οταν σταματήσει η ανύψωση του μάγματος, τότε θα σταματήσει και το φαινόμενο. Γι’ αυτό τον λόγο μιλάμε για κάποιο χρόνο μηνών επειδή –με τα μέχρι στιγμής στοιχεία– δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το πότε. Εδώ έχουμε ένα πεδίο που αυξάνεται λόγω της κίνησης του μάγματος. Το καλό είναι ότι, όταν γίνει το σπάσιμο του ρήγματος της Ανύδρου, θα εκτονωθεί πολύ πιο άμεσα το φαινόμενο».

Σαφώς αρνητική ως προς τα σενάρια ηφαιστειακών εκρήξεων που διακινούνται είναι η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας: «Υπάρχει μια κίνηση των ρευστών μέσα σε βαθύτερους μαγματικούς θαλάμους που αυτό δεν σηματοδοτεί ηφαιστειακή έκρηξη».

Εντονη κινητοποίηση στην Αμοργό

Πώς ζουν με τα Ρίχτερ οι νησιώτες της Αμοργού, της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων; Ηδη οι Δήμοι Αμοργού και Ανάφης κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Με τις αρχές σε αναμονή για την εκτόνωση των σεισμών, ήδη συνεργεία της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, του ΔΕΔΔΗΕ και γιατροί που ενισχύουν το Κέντρο Υγείας έχουν καταλύσει στην Αμοργό.

«Υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικό πλαίσιο» επισημαίνει ο δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος σχετικά με το κλίμα στο νησί και συνεχίζει: «Είναι μια κατάσταση κρύου – ζέστης. Ο κόσμος δεν έχει φύγει, παρά μόνο λίγοι καθηγητές και μόνο αυτοί που δεν είναι από εδώ. Το νησί είναι γεμάτο».

Καθώς υπάρχει και κόσμος που θυμάται τον μεγάλο σεισμό του 1956, ο Ελ. Καραΐσκος επισημαίνει: «Το 1956 είχε γίνει ένας προσεισμός και τα ξημερώματα ο μεγάλος των 7,5 Ρίχτερ. Βέβαια, τα γεωλογικά δεδομένα της Αμοργού δεν είναι σαν της Θήρας. Το υπέδαφος είναι αλλιώς και η δόμηση πολύ χαμηλότερη. Η μεγαλύτερη υποδομή εδώ είναι ένα μεγάλο διώροφο κτίριο. Αυτό που βέβαια μας έχουν πει από την επιτροπή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι, με βάση τα Ρίχτερ που εκτιμούν. Εχουμε σχέδιο στο ενδεχόμενο που τα λιμάνια μας (Κατάπολα, Κάβος, Αιγιαλή) χτυπηθούν και ορίσαμε σημεία με υψόμετρο για τη συγκέντρωση του πληθυσμού».

Ελεγχοι και γραμμή υποστήριξης στη Νάξο

Το Documento απευθύνθηκε σε αιρετούς εκπροσώπους και άλλων νησιών που δοκιμάζονται. Ακόμη κι αν βρίσκονται βορειότερα, η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι) δεν έχουν σταματήσει να κουνιούνται. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το νησί, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Λιανός, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας: «Παρόλο που τα νησιά μας δεν βρίσκονται κοντά στο ρήγμα και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν συντρέχει ανησυχία για την περιοχή μας, οι σεισμοί είναι ιδιαίτερα αισθητοί τόσο στους 37 οικισμούς της Νάξου όσο και στις Μικρές Κυκλάδες. Το βουητό σε κάποιους σεισμούς είναι έντονο και μαζί με τη δόνηση προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Θέσαμε σε εφαρμογή γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να μιλήσει με ειδικό όποιος πολίτης νιώθει την ανάγκη. Γενικότερα, επικρατεί ψυχραιμία και μέχρι τώρα δεν έχουν φύγει κάτοικοι από το νησί, με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δεν κατάγονται από εδώ».

Ο Δ. Λιανός σημειώνει και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τα σχολεία: «Για προληπτικούς λόγους έχουμε αναστείλει τη λειτουργία των 67 σχολικών μονάδων μας. Αυτή την εβδομάδα μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας πραγματοποίησαν κτιριακούς ελέγχους σε όλες τις ενεργές σχολικές μονάδες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις δημιουργεί ανασφάλεια στην εκπαιδευτική κοινότητα και προβληματισμό για την επαναλειτουργία των σχολείων».

Κανένας κάτοικος δεν έχει φύγει ούτε από τα Κουφονήσια των 350 κατοίκων ούτε από την Ηρακλειά των 90 μόνιμων κατοίκων. Η Κατερίνα Πρασίνου, πρόεδρος Κοινότητας Κουφονησιών, επισημαίνει: «Οταν υπάρχει σεισμός 5 Ρίχτερ και κάτι, τον καταλαβαίνουμε. Φόβος δεν υπάρχει, ευτυχώς, γιατί είμαστε σε ετοιμότητα, ενώ συστάσεις έχουν γίνει και στους ψαράδες μας, όπως και στα υπόλοιπα νησιά».

Ο Δημήτρης Γαβαλάς, πρόεδρος της ακόμη μικρότερης Κοινότητας της Ηρακλειάς, συμπληρώνει: «Είμαστε 90 μόνιμοι και κάποιοι λείπουν στην Αθήνα για δουλειές. Δεν υπάρχει ανησυχία στο νησί. Βέβαια, τα 5 Ρίχτερ μάς θυμίζουν συχνά αυτές τις μέρες τι γίνεται στη γειτονιά μας. Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ευκαιρία για να λυθεί το πρόβλημα που έχουμε και να ανοίξει θέση για έναν σταθερό γιατρό και όχι κάθε 1015 μέρες να έρχεται άλλος».

Δημήτρης Παπανικολάου Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ

«Μέχρι στιγμής οι ανυψώσεις από το μάγμα έχουν “σπάσει” τα ρήγματα και έχουν δώσει τους σεισμούς 4,8 έως και τα 5,3 Ρίχτερ. Οταν σταματήσει η ανύψωση του μάγματος, τότε θα σταματήσει και το φαινόμενο»

Δημήτρης Λιανός Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις δημιουργεί προβληματισμό για την επαναλειτουργία των σχολείων»

 

Διαβάστε επίσης

Με αλχημείες ρίχνουν τις τιμές που καλπάζουν

Σαντορίνη: Νέα σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ – Τι εκτιμούν ειδικοί για πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα

Τέμπη: «Ο ανακριτής κρύφτηκε πίσω από τη γραμματέα» – Καταχειροκροτήθηκαν Καρυστιανού – Ασλανίδης στο ΑΠΘ (Videos – Photos)

Ο Μητσοτάκης τρέμει κάθε μέτρο που μειώνει τον ΦΠΑ

«Απαράδεκτες δηλώσεις» – Οργή από τον υπουργό Άμυνας της Γερμανίας για τα… μαθήματα δημοκρατίας από Βανς

Documento Newsletter