Σεισμοί Κυκλάδες: Έγιναν 102 στις 9 Φεβρουαρίου – Πού σημειώθηκαν κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

Σεισμοί Κυκλάδες: Έγιναν 102 στις 9 Φεβρουαρίου – Πού σημειώθηκαν κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

Έρευνα για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες πραγματοποίησε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, εντοπίζοντας συνολικά στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού πάνω από 12.800 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 Ρίχτερ και 2 μεγαλύτεροι των 4,5 Ρίχτερ ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 και είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Οι κατολισθήσεις

Οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της Καλντέρας, αλλά και εκτός αυτής. Πιο συγκεκριμένα:

1. στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας

2. στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας

3. στο βόρειο τμήμα της νήσου.

Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν:

· στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και

· στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα.

Η δεύτερη περιοχή περιέχει κατολισθήσεις που σημειώθηκαν:

· στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού,

· στα πρανή σε απόσταση 1,5 km βόρεια του λιμένα Αθηνιού (θέση ‘Ακρα Αλωνάκι)

· στα πρανή ανάντη του παλαιού λιμένα Φηρών

· σε πρανή κατάντη του Ημεροβίγλιου και

· στο πρανές της περιοχής Σκάρος στο Ημεροβίγλι

Η τρίτη περιοχή περιλαμβάνει τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θέσεων είναι η παρουσία πρανών με μεγάλες κλίσεις, ασταθών ηφαιστειακών υλικών καθώς και γεωυλικών από παλαιότερες κατολισθήσεις. Όμως, οι επιπτώσεις των καταγεγραμμένων κατολισθήσεων είναι διαφορετικές από θέση σε θέση.

Στην Κόκκινη Παραλία, λόγω της κατάπτωσης βραχωδών τεμαχών αυξήθηκε ο όγκος των συσσωρευμένων υλικών στη βάση του πρανούς ανάντη της παραλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη εδώ και χρόνια, λόγω καταπτώσεων βραχωδών τεμαχών.

Στην Παραλία Βλυχάδα, οι επιπτώσεις δεν είναι σημειακές, αλλά εκτείνονται σε μεγάλο μήκος της. Η κινητοποίηση των ασταθών μαζών και η συσσώρευσή τους στη βάση των σχεδόν κατακόρυφων πρανών της έχει περιορίσει το πλάτος της σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, λόγω της κυματικής δράσης και της λιθολογίας της, η παραλία αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση μετά από ανακατανομή των γεωυλικών στην παράκτια ζώνη.

Στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις ήταν περιορισμένης έκτασης. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις, ο χώρος αναμονής των επιβατών, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα καταστήματα και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης, που αναπτύσσονται στην παράκτια ζώνη, δεν επηρεάστηκαν από τις καταγεγραμμένες μετακινήσεις.

Στη θέση βόρεια του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν σε πρανές που αναπτύσσεται μακριά από στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος (κατοικίες, δίκτυα και υποδομές), ενώ τμήμα των ασταθών υλικών κατέληξε στη θάλασσα.

Πιο βόρεια, ανάντη του παλαιού λιμένα των Φηρών, στο Ημεροβίγλι και στο Σκάρο, τα καταγεγραμμένα φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε πρανή κατάντη των κατοικημένων περιοχών (Φηρά, Ημεροβίγλι), που αναπτύσσονται στο φρύδι της καλδέρας. Ομοίως, με τον Αθηνιό, δεν σημειώθηκαν επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον.

Στο βόρειο τμήμα της νήσου, κατά μήκος του οδικού δικτύου που οδηγεί από την Οία στα Φηρά, οι καταπτώσεις βράχων είχαν ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων από την περιοχή να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Documento Newsletter