Ύφεση ύστερα από πολύωρες προσπάθειες ισχυρών επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και με ρίψεις νερού από αέρος, παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και διέγραψε την καταστροφική πορεία της σε ζώνη περίπου 175 στρεμμάτων.
«Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και όποια διάσπαρτη εστία προκύπτει εντός της περιμέτρου, αντιμετωπίζεται αμέσως από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Στο σημείο παραμένουν 70 από τους 112 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 52 σε πεζοπόρα τμήματα και οι 18 στα οχήματα, ενώ έχουν αποχωρήσει και τα δύο αεροσκάφη PZL», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Καραγκούνης Λεωνίδας, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ.
Ο ίδιος επισημαίνει πως έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση των ανέμων και αγγίζει ήδη τα 7 μποφόρ, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την παραμονή, στον χώρο, των πυροσβεστικών δυνάμεων και κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας.
«Το βράδυ δόθηκε από το πυροσβεστικό σώμα μία υπεράνθρωπη μάχη, χάρη στην οποία περιορίστηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος ενόψει της αύξησης της έντασης των ανέμων που ανεβάζουν, από σήμερα το πρωί, τον δείκτη επικινδυνότητας στο 3. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και στη διάθεσή μας και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που τις προηγούμενες χρονιές συνέδραμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων, δεδομένου ότι μπορεί να δράσει ταχύτατα και αποτελεσματικά σε δύσβατες περιοχές, όπως το συγκεκριμένο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
Ιδιαίτερα καθησυχαστική είναι η πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής που κάνει ο πρόεδρος του ΔΣ του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης. «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εντός του Εθνικού Πάρκου, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής της κινήθηκε σε εκτάσεις ήδη καμένες είτε από τη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2011, είτε λόγω της ύπαρξης πεδίου βολής. Σε άγονες βραχώδεις περιοχές με χαμηλή βλάστηση, με πυρόφιλους θάμνους όπως κουμαριές και φιλίκια οι οποίοι αναγεννώνται με τη φωτιά καθώς όταν καούν ξαναδίνουν απ’ το ρίζωμα». Ως εκ τούτου ο κ. Μπακαλούδης εκτιμά πως η προκληθείσα οικολογική ζημία χαρακτηρίζεται αμελητέα και τέτοιου βαθμού που η ίδια η φύση θα «επουλώσει τις πληγές» με καινούρια βλάστηση από τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης δεν παραλείπει να αναφερθεί στην άμεση ανταπόκριση της πυροσβεστικής, στην πολυάριθμη και πολύ καλά συντονισμένη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς καθώς και στην «πολύ σημαντική» παρουσία και βοήθεια των στρατιωτών που ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή τόσο ως χειριστές των στρατιωτικών μηχανημάτων όσο και συμμετέχοντας στα πεζοπόρα τμήματα. «Η μεγάλη μου ανησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν μήπως γυρίσει νοτιάς και φύγει η φωτιά προς τα βόρεια όπου υπάρχουν ξερά χωράφια με καλαμιές και το πευκοδάσος. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη κι έτσι η φωτιά οριοθετήθηκε και ελέγχθηκε προκαλώντας τις λιγότερες δυνατές ζημίες», καταλήγει ο κ. Μπακαλούδης.