Σε τι συμφώνησαν Ελλάδα – Κίνα

Σε τι συμφώνησαν Ελλάδα – Κίνα

Με την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στην Ελλάδα, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο πρωθυπουργός, πέρα από την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και την αύξηση του κινεζικού τουριστικού κύματος στη χώρα μας εργάζεται ταυτόχρονα για το άνοιγμα της τεράστιας κινεζικής αγοράς στα Ελληνικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των αγροτικών.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις 16 συμφωνίες: 

Συγκεκριμένα:

1. Συνθήκη για έκδοση καταζητούμενων. Προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία στον ποινικό τομέα και έχει στόχο την καταστολή του εγκλήματος με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.

2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022, του αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε αυτά.

3. Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας με το οποίο ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία, στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.

4. Πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης.

5. Πρωτόκολλο με το οποίο επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά.

6. Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

7. Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών και η προώθηση πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης.

8. Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

9. Συμφωνία για εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, για την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού.

10. Συμφωνία για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

11. Μνημόνιο Κατανόησης για την υλοποίηση του Master Plan της COSCO ώστε το λιμάνι του Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China 4ης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως στην Αθήνα.

13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας της ICBC της μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως στην Αθήνα.

14. Συμφωνία με την οποία εκδηλώνεται το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.

15. Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εξασφαλίζεται η μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.

16. Δέσμη συμβάσεων για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση που επανέρχεται στην καρδιά των Ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων.

Δεν έχει δεχθεί καμία όχληση για τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας η κυβέρνηση

Απαντώντας σε ερώτηση για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι “Δεν μιλάμε για ασυλία αλλά για έλεγχο, προκειμένου να μπορούν να κάνουν τις ενέργειες στα κόκκινα δάνεια οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος που ευνοούσε μόνο τα Funds που αγόραζαν κόκκινα δάνεια. Τώρα σπάμε αυτό τον φαύλο κύκλο”.

Για το μεταναστευτικό- προσφυγικό είπε ότι “μέσα στο 2020 θέλουμε να έχουμε 20.000 επιστροφές”. Αναφέρθηκε στις κλειστές δομές λέγοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση και λειτουργία τους.

Τέλος σε ερώτηση για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας είπε ότι “Καμία όχληση από δυτικές πρωτεύουσες για τις σχέσεις με την Κίνα δεν έχει δεχθεί η κυβέρνηση”.

Documento Newsletter