Σε ρυθμό πανδημίας οι Διεθνείς Αγορές – Στο ναδίρ το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Σε ρυθμό πανδημίας οι Διεθνείς Αγορές – Στο ναδίρ το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Βαριές απώλειες κατέγραψαν σήμερα μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ το πετρέλαιο σημείωσε βουτιά μετά την απαγόρευση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των ταξιδιών από την Ευρώπη για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, που απειλεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Με την πανδημία να προκαλεί χάος στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, οι επενδυτές απογοητεύονται επίσης από την έλλειψη ευρύτερων μέτρων στο σχέδιο του Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 17:26 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 10,61% στις 538,55 μονάδες με τζίρο 95,42 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και χαμηλότερα από τις 550 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει βουτιά 10%, ενώ και ο κλάδος ταξιδιών- αναψυχής παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 9,5%. 

«(Ο Τραμπ) δεν ανακοίνωσε κάποια νέα, συγκεκριμένα μέτρα όπως μεγάλης κλίμακας μείωση του φόρου μισθωτών για να στηρίξει την οικονομία απέναντι στην επικείμενη επιβράδυνση λόγω του κορονοϊού», δήλωσε υψηλόβαθμος αναλυτής της OANDA. «Αυτό μάλλον απογοήτευσε τις αγορές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί νωρίτερα κατά 6%. Οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής καταποντίστηκαν με πτώση 9,9%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Οι πτώσεις αυτές οδήγησαν τον δείκτη MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σε περιοχή « bear market», που ορίζεται ως πτώση κατά 20% από το υψηλό επίπεδο 52 εβδομάδων. Ο δείκτης καταγράφει σήμερα πτώση άνω του 2%.

Οι επενδυτές έσπευσαν στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’, από τα ομόλογα και τον χρυσό έως το γεν και το ελβετικό φράγκο. Η αξία του bitcoin βυθίστηκε, σημειώνοντας πτώση 25%, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν νωρίτερα βουτιά έως 5%, μία ημέρα αφού ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 4,89%. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX –ο “δείκτης φόβου” της Wall Street– και ο αντίστοιχος δείκτης μεταβλητότητας για τον Euro Stoxx 50 ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση 4,4% σε χαμηλά επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 5%.

Οι αυστραλιανές μετοχές υποχώρησαν κατά 7,4% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών ενώ ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε κατά 4,8% σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε νωρίτερα οριακή πτώση 0,6% στα 1.624,16 δολάρια η ουγγιά, αν και παραμένει χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο της Δευτέρας πάνω από τα 1.700 δολάρια.

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε νωρίτερα στο 0,6861%, αν και είναι πάνω από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,318% της Δευτέρας.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές πετρελαίου επλήγησαν από τον κλιμακούμενο πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, εκτός των φόβων για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε νωρίτερα κατά 6,06% στα 30,98 δολάρια το βαρέλι, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 6,5% στα 33,46 δολάρια το βαρέλι.

Ο χαλκός, που θεωρείται δείκτης για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτεταμένης βιομηχανικής της χρήσης, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,89% στα 103,60 γεν και κατά 0,14% στο 0,9366 φράγκο. Το ευρώ κινείτο νωρίτερα στο 1,1243 δολάριο, με πτώση 0,2%.

Επιπλέον ρευστότητα από την ΕΚΤ, αμετάβλητα τα επιτόκια

Πρόσθετες δράσεις αναχρηματοδότησης για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευκολύνσεις στις τράπεζες αλλά και επιπλέον αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. 

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Documento Newsletter