Σε ρότα εκεχειρίας Χαμάς και Ισραηλινοί στρατηγοί – Αλλαγή στάσης όλων των πλευρών και νέα δεδομένα

Με τη Γάζα ισοπεδωμένη, τα χωράφια της καμένα, τους κατοίκους της ξεριζωμένους και υπό συνεχείς βομβαρδισμούς και μάχες από τον Οκτώβριο, ουσιαστικά χωρίς πρόσβαση σε νερό και τροφή, με 38.000 νεκρούς αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι δύο πλευρές της σύγκρουσης, η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου και η Χαμάς, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά εδώ και εννιά μήνες να πλησιάζουν σε μια ουσιαστική συμφωνία εκεχειρίας.

Λείανση απαιτήσεων για το σχέδιο τριών σταδίων

Η Χαμάς μέσα στην εβδομάδα αποφάσισε να άρει τις απαιτήσεις της για πιο ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά του Ισραήλ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το τελευταίο σχέδιο εκεχειρίας τριών σταδίων που ήταν πάνω στο τραπέζι εδώ και πάνω από ένα μήνα. Το σχέδιο αυτό, που το είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ισραήλ, προέβλεπε μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων με ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων, στη συνέχεια μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και νέες απελευθερώσεις κρατουμένων και ομήρων εκατέρωθεν και εντέλει έναν οδικό χάρτη για την ουσιαστική διευθέτηση για την επόμενη μέρα στη Γάζα. Η Χαμάς μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ζητούσε να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την πρώτη φάση της εκεχειρίας και δέσμευση για μη επανάληψη των επιχειρήσεων του Ισραήλ εντός του θύλακα. Αυτή ακριβώς την απαίτηση απέρριψε η οργάνωση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να προχωρήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πάντως, οι εξελίξεις τόσο εντός του Ισραήλ όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά και στον Λίβανο καταδεικνύουν ότι πλέον το κλίμα στη σύγκρουση αλλάζει. Το παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο από το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση του κόμματος Γκαντζ ο Νετανιάχου και η ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του δέχονται πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και την ίδια ώρα ηγετικά στελέχη της Χαμάς έσπευσαν στον Λίβανο για συνάντηση με την ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Συνέδριο με στόχο να μπει τέλος στο μακελειό

Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (όπως οι «New York Times») ανέφεραν μέσα στην εβδομάδα ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ήρθε σε ρήξη με την πολιτική ηγεσία για το θέμα της εκεχειρίας, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες συνέρρεαν στο πρώτο Συνέδριο για την Ειρήνη που διοργανώθηκε στο Τελ Αβίβ με μοναδικό στόχο να μπει τέλος στον πόλεμο. Συνολικά στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερες από 50 οργανώσεις της Αριστεράς στο Ισραήλ και του κινήματος υπέρ της ειρήνης, που έχει απασχολήσει την πολιτική ζωή της χώρας με μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας κατά του πολέμου όλο το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ με υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε πως σε περίπτωση που υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τότε αντίστοιχα και οι μαχητές της θα σταματήσουν να βάλλουν κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα πάντως που συνέβαιναν όλα αυτά, στη Γάζα υπήρχαν αναφορές για εξαιρετικά σκληρές μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, κυρίως στη Σουτζέια, ενώ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τον άμαχο πληθυσμό να εκκενώσει μαζικά περιοχές στη Ράφα. Την ίδια ώρα έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι πλέον το 96% του πληθυσμού της Γάζας είναι αντιμέτωπο με έλλειψη τροφής και ένας στους πέντε είναι αντιμέτωπος με λιμό. Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα και αποτύπωση της κατάστασης στη Γάζα από το Al Jazeera, που εξέτασε δορυφορικές εικόνες, πάνω από το 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Γάζα έχει καταστραφεί από τις επιθέσεις των Ισραηλινών, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των Παλαιστινίων της Λωρίδας σε τρόφιμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή οι προτάσεις για τα δημοψηφίσματα – Αυτή είναι η νέα Οικονομική Επιτροπή

Προειδοποίηση Κασσελάκη σε όσους «αντιφάσκουν» με τις αποφάσεις του κόμματος δημόσια: «Δεν είναι απειλή, είναι απλή λογική»

Η μαφία της Μυκόνου, δύο δολοφονίες και το χαμένο ηχητικό – Την Κυριακή στο Documento

Οργή στην αγορά για τον εμπαιγμό με τα τεκμήρια – Η κυβέρνηση φορτώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με φόρους χιλιάδων ευρώ

Άνοιξε τις πύλες του το 43ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ετικέτες