Σε ρόλο συνηγόρου των 7 διωκόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ ο Γεωργιάδης – Νομοσχέδιο αναμόρφωσης του Κέντρου εξήγγειλε ο Ξανθός

Με την ιδιότητα του αυτόκλητου συνηγόρου των επτά διωκόμενων -μεταξύ άλλων και για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα – πρώην υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή. Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδιαμόρφωση του Κέντρου προανήγγειλε ο Ανδρ. Ξανθός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ αναφορικά με την καταγγελία «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων (bitcoin) στο μηχανοστάσιο του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) που υπάγεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τις απολύσεις των επτά διωκόμενων πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ ως πολιτικές διώξεις, ενώ ισχυρίστηκε πως ο ελεγχόμενος υπάλληλος για την υπόθεση των bitcoins όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά αναβαθμίστηκε κιόλας.

«Επειδή δεν μπορείτε ούτε καν να υπονοήσετε πως αυτή η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και η πολιτικής της ηγεσία έχουν σχέση με τη φαύλη διαχείριση και με πραγματικά νομίσματα, ανακαλύπτετε τα κρυπτονομίσματα και πάτε να στήσετε μία συζήτηση που προσβάλλει τη νοημοσύνη των ανθρώπων που παρακολουθούν» απάντησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ξεκαθαρίζοντας πως για την υπόθεση των κρυπτονομισμάτων κατά του εν λόγω υπαλλήλου επιβλήθηκε η ποινή της τρίμηνης στέρησης μισθού και η μετακίνησή του σε άλλη υπηρεσία. Τόνισε δε πως ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές αν η καταγγελία περί «εξόρυξης» bitcoins ευσταθεί.

Ως προς την αυτόκλητη συνηγορία του κ. Γεωργιάδη, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για προσπάθεια παροχής «πολιτικής ασυλίας στους ανθρώπους που -αποδεδειγμένα από τον αρμόδιο εισαγγελέα σε ειδικό πόρισμα του- τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις». Και συνέχισε τονίζοντας πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πίεζε λίγο πριν την έκδοση του συγκεκριμένου εισαγγελικού πορίσματος, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα για επερχόμενες πολιτικές διώξεις σε έναν φορέα «που ξέρει όλη η κοινωνία και ειδικά ο υγειονομικός κόσμος ότι ήταν η επιτομή της φαυλότητας, της αδιαφανούς διαχείρισης, της σπατάλης δημόσιου χρήματος, των πελατειακών σχέσεων και της συναλλαγής με συμφέροντα».

«Μην εμφανίζεστε, λοιπόν, γιατί δείχνει ενοχική συμπεριφορά, να σπεύδετε να πείτε ότι όλα αυτά είναι κατασκευάσματα του Πολάκη, της κυβέρνησης, της Παπασπύρου κλπ. Μην σπεύδετε γιατί θα εκτεθείτε» είπε ο κ. Ξανθός απευθυνόμενος στον Άδ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Υγείας στηλίτευσε και το γεγονός ότι ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αθωωτικό, ρωτώντας τον Αδ. Γεωργιάδη: «Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι οι λογιστικές διαφορές των 90 εκατ. ευρώ είναι αθώες;». Επισήμανε, επίσης, ότι οι λογιστικές διαφορές υποκρύπτουν δαπάνες μη συμβατές με τον σκοπό του φορέα και αποδεικνύουν το μεθοδικό σχέδιο «ξεπλύματος χρήματος» που υπήρχε στο Κέντρο.

Νομοσχέδιο αναμόρφωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Ανδρ. Ξανθός προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου «μέσα στον επόμενο μήνα» προκειμένου να συντελεστεί η θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Θα κάνουμε μία σοβαρή παρέμβαση εξυγίανσης. Θα αλλάξουμε και το όνομα (σ.σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ) για να δώσουμε το σήμα ότι αποκοπτόμαστε από το παρελθόν της αναξιοπιστίας και της φαυλότητας σε επίπεδο διοίκησης και όχι σε επίπεδο επιστημονικής εργασίας» υποστήριξε.