Σε ρηχά νερά αναμένεται να κινηθεί η συνάντηση Ερντογάν-Σολτς

Η διπλωματική ατζέντα του τούρκου προέδρου αναμένεται να μείνει ανεκπλήρωτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να περιμένει «σκληρή κριτική» από τον Όλαφ Σολτς για τη στάση του για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Παράλληλα, το Βερολίνο αναμένεται να αρνηθεί την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, γεγονός που αναμένεται να αναχαιτίσει την απόκτησή τους από τη Βρετανία και την Ισπανία.

Το «αγκάθι» της Μέσης Ανατολής

Ο τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Επίσης, σε μια ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος».

Ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Κάτω Βουλή ανέφερε την Παρασκευή στο Bloomberg ότι: «Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, δεν υπάρχει κοινό έδαφος και θα δούμε σε ποιο βαθμό η τοποθέτηση του Ερντογάν ήταν τακτική ή πραγματική πολιτική πεποίθηση».

«Έχουμε δει παρόμοια ξεσπάσματα από τον Ερντογάν στο παρελθόν και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επέστρεψε σε μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση, εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Σμιντ. «Αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μια βαθιά απόκλιση και ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει σκληρή κριτική από τον Σολτς».

Συμφωνία στα κοινά πεδία

Ο Ερντογάν πρόκειται να έχει συνομιλίες αργότερα την Παρασκευή με τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πριν συναντηθεί με τον Σολτς για δείπνο στην καγκελαρία. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα όπως η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία και η Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, η Μέση Ανατολή και η μετανάστευση, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της καγκελαρίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι απίθανο το Βερολίνο να άρει το βέτο της για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία τόσο λόγω της έντονης αντίθεσης στο κοινοβούλιο του Βερολίνου όσο και του θέματος των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε άλλα θέματα όπως η μετανάστευση, όπου τα δύο κράτη έχουν «συγκλίνοντα συμφέροντα», σύμφωνα με την εκτίμηση γερμανών αξιωματούχων.