Σε ψήφο με προοπτική μια νέα αγωνιστική Αριστερά καλεί ο Γιάνης Βαρουφάκης

Σε ψήφο με προοπτική μια νέα αγωνιστική Αριστερά καλεί ο Γιάνης Βαρουφάκης

Απορρίπτει και συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ και όποια κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, που εκφράζει την  πεποίθησή του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα για το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα μεγάλη αγωνιστική Αριστερά. Κατά τη διακαναλική συνέντευξη, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο  επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας, ανέφερε χαρακτηριστικά «ξέρετε κάθε μεγάλο κόμμα, κάθε μεγάλη παράταξη ξεκίνησε ως μικρή. Στόχος μας δεν είναι μείνουμε στο 3, 4, 5, 6%. Στόχος μας είναι να κυβερνήσουμε. Το ότι εμείς δεν είμαστε φιλόδοξοι για την εξουσία σαν άτομα, αυτό είναι ένα ατού. Γιατί τι λέμε; Λέμε αυτό που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτό που λέμε».

Ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου 2023, ο Γιάνης Βαρουφάκης προέταξε ως έμπνευση και στόχο την προοπτική μιας νέας αγωνιστικής Αριστεράς που, «σύντομα, θα διεκδικήσει την εξουσία ώστε να την αποδώσει στην πλειοψηφία την οποία λεηλατούν η ολιγαρχία και το μεγάλο κεφάλαιο με την αρωγή των τριών μνημονιακών κομμάτων που υποδύονται ιδεολογίες (Φιλελευθερισμό, Σοσιαλδημοκρατία, Αριστερά) τις οποίες έχουν απεμπολήσει καιρό τώρα». Κλειδί για το ΜέΡΑ25 είναι  το συνεκτικό, πλούσιο, καλά δουλεμένο, άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμά του. Όπως σημείωσε, η ψήφος στο «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» θα ενισχύει την προσπάθεια  για αποκαθήλωση της «Μητσοτάκης Α.Ε.» αλλά, παράλληλα, θα γίνει εμπόδιο σε μια κυβέρνηση με «προοδευτικό» προσωπείο να συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών των μετόχων της «Μητσοτάκης Α.Ε.». Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, «για να φύγει ο υπαρκτός Μητσοτακισμός – αυτή η ανίερη συμμαχία Ακροκεντρώων (που δεν είδαν ένα καρτέλ που να μην τους αρέσει) και Ακροδεξιών (που θεωρούν ότι η ασφάλεια της χώρας απαιτεί πνιγμούς μεταναστών στο Αιγαίο) απαιτείται ΡΗΞΗ, όχι ΕΝΑΛΛΑΓΗ».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» διεξήγαγε τον προεκλογικό του αγώνα και στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχτηκε.  Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «στους λιβέλους, στις διαστρεβλώσεις, στη δαιμονοποίηση, στους χυδαίους αποκλεισμούς, στην κατάμαυρη προπαγάνδα που έχουν επιστρατευτεί εναντίον μας από διάφορες μεριές».

Αρνητικός είναι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η ελληνική κοινωνία έχει απορρίψει μετά βδελυγμίας την ιδέα κυβέρνησης ειδικού σκοπού από το βρώμικο 1989, όταν κόμματα που δεν είχαν τίποτα κοινό μεταξύ τους βρέθηκαν σε μια κυβέρνηση με στόχο τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέτοια κυβέρνηση μακριά από εμάς».

Παράλληλα,  απορρίπτει μια συγκυβέρνηση των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, όπως έχει τεθεί, κρίνοντας ότι μια κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι προοδευτική. Όταν ρωτήθηκε πώς απαντά σε όσους λένε ότι προτεραιότητα είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προτάσσουν μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι  το ερώτημα βασίζεται στο αξίωμα ότι μια κυβέρνηση Τσίπρα και Ανδρουλάκη θα ήταν προοδευτική, κάτι, που όπως είπε, δεν μπορεί να ισχύει. «Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον ορισμό της προόδου που πάντα είχαμε στην Αριστερά και ήταν και ένας ορισμός που ήταν κομμάτι της πολιτιστικής και ιδεολογικής κληρονομιάς της Αυγής  (…)  είναι ότι η πρόοδος σημαίνει ρήξη με την ολιγαρχία. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα το κάνει. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ολιγαρχίας(…)».

Έχουν ενδιαφέρον επίσης όσα είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφορικά με την ψηφιακή πλατφόρμα εξωτραπεζικών συναλλαγών «Δήμητρα» και το μακροοικονομικό μοντέλο και τις αναλύσεις για τις σχέσεις διάφορων μεταβλητών με βάση τα οποία υπολογίστηκαν το κόστος και τα έσοδα από τις παρεμβάσεις. Όπως είπε σχετικά το σχέδιο «Δήμητρα», υπάρχει μακροοικονομικό μοντέλο το οποίο μάλιστα έχει κατατεθεί σε διεθνή συνέδρια, έχει συζητηθεί από τους Financial Times που άρθρο τους το χαρακτηρίζει «μια πολύ καλή ιδέα», όπως σημείωσε. Ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε ότι  το είχε καταθέσει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 «και μάλιστα και σε ένα υπουργικό συμβούλιο όπου πήρε πάρα πολλά εύσημα όταν το παρουσίασα, εκείνες τις μέρες τις δύσκολες του 2015».

Documento Newsletter