Σε πόλεμο δηλώσεων περί «ανεξαρτησίας» επιδόθηκαν ο πρόεδρος της Ταϊβάν και το Πεκίνο

Σε πόλεμο δηλώσεων περί «ανεξαρτησίας» επιδόθηκαν ο πρόεδρος της Ταϊβάν και το Πεκίνο

Η Κίνα δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν, όμως το νησί είναι πρόθυμο να εργαστεί μαζί με το Πεκίνο για την καταπολέμηση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της χώρας, υιοθετώντας τόνο αυστηρό, αλλά και συμφιλιωτικό, που όμως προκάλεσε το θυμό του Πεκίνου.

Ο Λάι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το Μάιο αφού εξελέγη τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζεται «αυτονομιστής» από την Κίνα, η οποία εκφράζει την απέχθειά της προς το πρόσωπό του. Το Πεκίνο διεκδικεί τη δημοκρατική Ταϊβάν ως κινεζικό έδαφος, μια άποψη που ο Λάι και η κυβέρνησή του απορρίπτουν.

Στην ομιλία που εκφώνησε προς το έθνος έξω από το προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι, ο Λάι επανέλαβε πως η Δημοκρατία της Κίνας -η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν- και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας «δεν υπάγονται η μία στην άλλη».

«Σ’ αυτή τη γη, η δημοκρατία και η ελευθερία αναπτύσσονται και ανθούν. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ταϊβάν», δήλωσε.

Η αποφασιστικότητα της Ταϊβάν να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, να διατηρήσει την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν και να επιδιώκει ισότιμες και αξιοπρεπείς συνομιλίες με την Κίνα παραμένει σε όλα απαράλλακτη, πρόσθεσε ο Λάι.

«Θα τηρήσω επίσης τη δέσμευση να αντισταθώ στην προσάρτηση ή σε παραβίαση της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο Λάι.

Ωστόσο προχώρησε και σε μια προσφορά συνεργασίας με την Κίνα.

«Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε με την Κίνα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην καταπολέμηση των μεταδοτικών νόσων και στη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας για να επιδιώξουμε την ειρήνη και την αμοιβαία ευημερία του λαού στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα ανοίγματα του Λάι λέγοντας πως η Ταϊβάν «δεν έχει κυριαρχία» καθώς είναι μέρος της Κίνας και ότι ο Λάι επεδίωξε να «διακόψει εσκεμμένα» την ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο.

«Επέδειξε και πάλι την πεισματική άποψή του για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τη δόλια πρόθεσή του να αυξηθούν οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν για να αποκομίσει προσωπικό πολιτικό κέρδος», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.

Ο Λάι πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Κίνα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και να ασκήσει την επιρροή της και να εργαστεί μαζί με άλλες χώρες για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Και ελπίζουμε ότι θα αναλάβει τις διεθνείς ευθύνες της και, μαζί με την Ταϊβάν, θα συμβάλει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής και του πλανήτη», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έρχεται στη Γη – Φόβοι για εκτεταμένα μπλακ άουτ

Γαλλία: Στη δίνη της καταιγίδας Κερκ – Ένας νεκρός και 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα (Video)

Ουκρανία: Η αναβολή της συνόδου των συμμάχων στη Γερμανία, πονοκέφαλος για τον Ζελένσκι

El Pais: «Ο Σάντσεθ περνά στην επίθεση μπροστά στο αντιμεταναστευτικό κύμα»

Κροατία: Η Αστυνομία κατηγορείται ότι έκαψε τηλέφωνα και διαβατήρια αιτούντων άσυλο

Ο Ερντογάν σε βαλκανική περιοδεία – Εγκαινιάζει το μεγάλο τζαμί των Τιράνων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποιεί το Ισραήλ για το νομοσχέδιο κατά της Υπηρεσίας Αρωγής Προσφύγων (UNRWA)

Η ουγγρική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους Ισπανούς ακροδεξιούς; – Η ίδια το αρνείται

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter