Σε ποιον ανήκουν οι 2,1 τόνοι ηρωίνης του «Noor 1»

Σε ποιον ανήκουν οι 2,1 τόνοι ηρωίνης του «Noor 1»

Τα συμβόλαια θανάτου στην Τουρκία, οι νονοί στην Ολλανδία και οι σκοτεινές σχέσεις υποκόσμου και σκανδάλων

Οι εκατοντάδες σακούλες «ρύζι» στο ναρκοπλοίο «Noor 1» εικάζεται ότι ανήκουν σε δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού υποκόσμου, τον Ολλανδό έμπορο ναρκωτικών Ντίνο Σοερέλ και τον Τούρκο συνάδελφό του Ουρφί Τσετινκάγια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανακάλυψη της καθαρής ηρωίνης του «Noor 1», μια 19χρονη και ο οδηγός της εκτελούνται μέσα σε πολυτελές τζιπ που διασχίζει κεντρικό δρόμο στο προάστιο Μπουγιουκτσεκμετζέ στην Κωνσταντινούπολη. Η προσοχή των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση στρέφεται γρήγορα στο επίθετό της κοπέλας. Είναι κόρη του καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών και λαθρέμπορου Νατσί Σερίφι Ζιντάστι.

Υπόκοσμος και «Εργκένεκον»

Τα τουρκικά ΜΜΕ πιθανολογούν ότι στόχος ήταν ο ίδιος ο Ζιντάστι, γνωστός με την κωδική ονομασία «Ζυγός» στην κατάθεσή του στην υπόθεση Εργκένεκον. Εκείνος διαψεύδει δημόσια ότι η εκτέλεση σχετίζεται με το τουρκικό παρακράτος και ομολογεί ότι έχει δώσει στοιχεία στις αρχές για διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 δύο από τους φερόμενους ως εκτελεστές της Αρζού Ζιντάστι δολοφονούνται στο Κουτσουκτσεκμετζέ. Νεκροί είναι ο Χατσί Οσμάν Σεζέν και ο Τουργκάι Ακάρ, που φέρονται να ανήκουν στη συμμορία του Τούρκου μαφιόζου και λαθρέμπορου πετρελαίου Χουσεΐν Σαράλ.

Οι υποψίες των αρχών για τη δολοφονία τους στρέφονται τότε και κατά της συμμορίας του ορκισμένου εχθρού του Σαράλ, του αρχιμαφιόζου Βεντάτ Σαχίν. Οι δύο τουρκικές συμμορίες των νονών της νύχτας βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε αιματηρό πόλεμο, ίσως τον πιο σκληρό στην ιστορία του τουρκικού υποκόσμου, με εκτελέσεις ατόμων σε Ιταλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Στη λίστα θανάτου

Δύο ημέρες μετά εκτελείται μέσα στο υπερπολυτελές αυτοκίνητό του στο Σαριγέρ της Κωνσταντινούπολης ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στην πιάτσα ναρκωτικών της Ολλανδίας και στις αρχές, ο τουρκικής καταγωγής Αλί Ακμπάρ Ακγκιούν. Γνωστός με το ψευδώνυμο «ποδοσφαιριστής», είχε διαφύγει στην Τουρκία μετά τις απειλές που δεχόταν από τον πρώην συνεργάτη του και Ολλανδό μαφιόζο Ντίνο Σοερέλ. Ο Σοερέλ φέρεται να πίστευε ότι ο φίλος του ήταν το πρόσωπο που τον κάρφωσε στις αρχές για ναρκωτικά και κατάφερε έτσι να αποφυλακιστεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, πρόσθεσε το όνομά του σε μια λίστα «επικηρυγμένων» που θεωρούσε ότι τον πρόδωσαν.

Στην ίδια λίστα θανάτου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sabah», βρισκόταν και το όνομα του μαφιόζου Βεντάτ Σαχίν, ο οποίος εκτελέστηκε στη συνέχεια στο Νισάντασι. Αδερφός ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τουρκικό υπόκοσμο, του Σεντάτ Σαχίν, ο Βεντάτ φέρεται να είχε αναλάβει αντί αδράς αμοιβής να προστατεύσει τον «ποδοσφαιριστή» από το συμβόλαιο θανάτου.

Μερικούς μήνες μετά η έρευνα των τουρκικών αρχών για τον φόνο της κόρης του Ζιντάστι καταλήγει σε 17 υπόπτους. Στη λίστα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, πρωτοπαλίκαρα του Τούρκου βαρόνου της ηρωίνης Ουρφί Τσετινκάγια, ο Ιρανός Αλί Τζ., ο Ορχάν Ου., ο Τσετίν Κ., ο Νιζαμετίν Γ. και ο Σάββας Σ., επίσης μέλος της συμμορίας Σαράλ. Ο Αλί Τζ. και ο Νιζαμετίν Γ. είχαν συλληφθεί ξανά το 2004 σε επιδρομή για μεταφορά 110 κιλών ηρωίνης από το Ιράν στην Ολλανδία, που φέρονται να ανήκαν στον Τσετινκάγια.

Ποιος κινεί τα νήματα

Μια εκδοχή για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αιματηρό ξεκαθάρισμα δίνει η τουρκική εφημερίδα «Yenisafak». Σε δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Νατσί Ζιντάστι συνεργαζόταν με μέλη του σκιώδους παρακράτους του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και προσπάθησε να κλέψει φορτίο ηρωίνης. Μεγάλο μέρος του φορτίου φέρεται να ανήκει σε ένα από τα μεγάλα κεφάλια του ναρκοεμπορίου στην Ευρώπη, τον Ουρφί Τσετινκάγια. Τότε ο Ιρανός άρχισε να δέχεται απειλές για τη ζωή του, που οδήγησαν τελικά στην εκτέλεση της κόρης του.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που φέρεται να πρόδωσε είναι και ο Ουρφί Τσετινκάγια, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών, που ξεκίνησε φτωχός στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και γρήγορα μπλέχτηκε με τα τυχερά παιχνίδια και το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Σήμερα κινεί τα νήματα του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι. Εμεινε παράλυτος όταν δέχθηκε πυρά από την τουρκική αστυνομία επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο. Η εικόνα του στον τουρκικό Τύπο καθώς μπαίνει στα δικαστήρια ξυπόλητος στο αναπηρικό καρότσι, κακοντυμένος και με μια πλαστική σακούλα στα πόδια θυμίζει περισσότερο φτωχό Τούρκο από την Ανατολία και όχι τους ισχυρούς και πλούσιους Ιταλούς μαφιόζους του «Νονού».

Παρ’ όλα αυτά, ο Τσετινκάγια είναι επικεφαλής μιας από τις τρεις πιο επικίνδυνες οργανώσεις μαφιόζων στην Τουρκία, μαζί με μέλη της συμμορίας του Χουσεΐν Μπαγιαμπασίν, ο οποίος εκτίει ισόβια ποινή σε φυλακές της Ολλανδίας και αποκαλείται «Πάμπλο Εσκομπάρ» της Ευρώπης, και τον Σεντάτ Σαχίν.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τον εντοπισμό του πλοίου «Noor 1» στο λιμάνι της Ελευσίνας με φορτίο 2,1 τόνους ηρωίνης. Αν και έχουν καταδικαστεί για την υπόθεση 10 άτομα, οι παραλήπτες, δηλαδή οι εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης που θα έσπερναν τον λευκό θάνατο σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν μέχρι σήμερα στο απυρόβλητο.

Η δίκη ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 6 Οκτωβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 4 Αυγούστου 2016 χωρίς να λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα, αν και οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο σε ορισμένους από τους κατηγορουμένους προκάλεσαν πολλές απορίες και ερωτήματα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Τρουπή άσκησε έφεση κατά της απόφασης, η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

Οι πρόσφατες αντικρουόμενες συνεντεύξεις και καταγγελίες από τον εκ των βασικών κατηγορουμένων, εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε από τις φυλακές του Αυλώνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο αλλά και τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτη Χριστοφορίδη, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για την αποκάλυψη των «εγκεφάλων», έφεραν τη βορβορώδη αυτή υπόθεση ξανά στο προσκήνιο.

Μάκης Γιαννουσάκης

Ο 43χρονος εφοπλιστής, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, αφού στο υπόγειο της βίλας του στη Φιλοθέη βρέθηκαν 557 κιλά ηρωίνης από το φορτίο του «Noor 1», ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στην Κηφισιά, ενώ διατηρούσε και πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Λιοσίων. Από το 2012 εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας G-Tankers Petroleum FZE με έδρα την πόλη Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Πατέρας του ήταν ο Μιχάλης Γιαννουσάκης, πρώην σύζυγος της τραγουδίστριας Αλέκας Κανελλίδου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2009 γρονθοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από γνωστό μπράβο της νύχτας μέσα στο μπαρ που διατηρούσε στους Αμπελόκηπους.

Στην απολογία του ο 43χρονος εφοπλιστής αρνήθηκε ότι ο ίδιος εμπλεκόταν με τη μεταφορά των ναρκωτικών, υποστηρίζοντας πως τα 557 κιλά ηρωίνης που βρέθηκαν στη βίλα του τα είχε τοποθετήσει εν αγνοία του ο Αλβανός επιστάτης!

Αιμίλιος Κοτσώνης

Ενας ακόμη βασικός κατηγορούμενος, ο Αιμ. Κοτσώνης, είναι το πρόσωπο που συγκέντρωσε μεγάλη δημοσιότητα από την πρώτη στιγμή της προφυλάκισής του (Μάιος 2015) λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσε και διατηρεί με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη. Το 2010 ήταν υπεύθυνος του τμήματος προμηθειών της ΠΑΕ. Είχε εταιρεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων στον Αλιμο, η οποία αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και από το 2012 φέρεται να ασχολείται με μεσιτείες πετρελαιοειδών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου δημιούργησε και την εταιρεία Arab Waves.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2013 δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή τον πυροβόλησαν μπροστά στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που διατηρεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος, χωρίς ωστόσο να τον τραυματίσουν. Εκείνος ανταπέδωσε τα πυρά, ενώ οι δράστες της επίθεσης παραμένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι.

Τόσο στις καταθέσεις του ενώπιον του ανακριτή όσο και στην απολογία του στο δικαστήριο παραδέχθηκε ότι εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Μαρινάκη στο Ντουμπάι που είχαν σχέση με αγοραπωλησία πετρελαιοειδών, είχε εμπλοκή στην αγορά του «Noor 1», αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στη μεταφορά ναρκωτικών.

Ωστόσο οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες στα επίσημα έγγραφα (ζεύγος Καλαφάτη) υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι ουσιαστικός ιδιοκτήτης του ναρκόπλοιου ήταν ο Αιμ. Κοτσώνης και εμπλέκεται άμεσα με τους 2,1 τόνους ηρωίνης.

Το δικαστήριο του επέβαλε τελικά ποινή κάθειρξης 10 ετών για απλή συνέργεια και τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία τον θεώρησε ως έναν από τους εγκέφαλους της υπόθεσης.

Γιώργρος Μπουρδούβαλης

Ο 59χρονος Γιώργος Μπουρδούβαλης, γνωστός από τη δικογραφία ως «captain George», ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, είχε έδρα του το Ντουμπάι και ήταν υπεύθυνος ναυλώσεων και συγκρότησης πληρωμάτων για τη μεταφορά πετρελαιοειδών στην εταιρεία Horizon.

Στην απολογία του στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι είναι ο «captain George» που ήταν ο ναυλωτής του ναρκόπλοιου και υποστήριξε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή του τηλεφώνησε από την Ελλάδα ο Αιμ. Κοτσώνης με τον οποίο είχε συνεργαστεί σε περισσότερες από 20 δουλειές με πετρέλαια και του ζήτησε να βοηθήσει να βρεθούν ναύλα για να κινηθεί το «Noor 1».

Επίσης το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε τρεις κατηγορουμένους τουρκικής υπηκοότητας που αποδείχθηκε ότι είχαν εμπλοκή με τη μεταφορά των ναρκωτικών στη χώρα μας.

Ξαφνικοί θάνατοι

Βαριές σκιές στην υπόθεση έριξαν και οι ξαφνικοί θάνατοι δύο αλλοδαπών πριν από την έναρξη της δίκης, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τη μεταφορά των ναρκωτικών στην Ελλάδα και είχαν προφυλακιστεί.

Ο Τούρκος υπήκοος Σερχάν Μπασκαλέ κατέληξε το βράδυ της 20ής Ιουλίου 2015 στον Ερυθρό Σταυρό, όπου είχε διακομιστεί με συμπτώματα δύσπνοιας από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο 41χρονος Τούρκος έπασχε από αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS) και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή καρδιάς συνεπεία πνευμονικού οιδήματος.

Στις 22 Απριλίου 2016 κατέληξε στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζαννείου νοσοκομείου ο β΄ μηχανικός του «Noor 1» Σιράσταβα Ντεμπράτ Κουμάτ. Ο 32άχρονος Ινδός ναυτικός είχε αποκαλύψει στην απολογία του στον ανακριτή ότι οι σάκοι με την ηρωίνη φορτώθηκαν στο πλοίο από μικρότερα πλοιάρια έξω από το Ομάν. Επίσης είχε αναγνωρίσει τον Μ. Γιαννουσάκη και δύο βοηθούς του ως τους ανθρώπους που ήταν παρόντες κατά την εκφόρτωση της ηρωίνης μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Ο Ινδός ναυτικός μετά την αποφυλάκισή του λόγω παρέλευσης του 18μήνου διέμενε μαζί με άλλα μέλη του πληρώματος που είχαν αποφυλακιστεί για τον ίδιο λόγο στα κρατητήρια του ΑΤ Δραπετσώνας! Επισήμως η αιτιολογία ήταν ότι παρέμεναν σε αστυνομικό κρατητήριο επειδή δεν είχαν χρήματα να νοικιάσουν διαμέρισμα!

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Πειραιά Ηλία Μπουγιούκα, ο θάνατος του Σιράσταβα οφειλόταν σε παθολογικά αίτια. Αναφέρει χαρακτηριστικά στο πόρισμά του: «στεφανιαία νόσος, πνευμονικό οίδημα, ισχαιμία μυοκαρδίου»…

Documento Newsletter