Συνεχίστηκαν και χθες οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα για τα σημεία όπου παρατηρείται σύγκλιση και εκείνα όπου οι απόψεις των δύο απέχουν μεταξύ τους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτήν την στιγμή οι συζητήσεις διεξάγονται με βάση την απαίτηση για λήψη μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ το 2019. Ωστόσο η απαίτηση αυτή είναι εφικτό να μειωθεί.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι από καμία πλευρά δεν τέθηκε θέμα έναρξης των μέτρων από το 2018 και το μόνο που συζητείται για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν ΔΝΤ και Κομισιόν και το οποίο μπορεί να καλυφθεί.
Διαφορές υπάρχουν και στο θέμα των «αντίμετρων με τους δανειστές να επιθυμούν η πλειοψηφία αυτών να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ή των εργοδοτικών εισφορών ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί η όποια ελάφρυνση να «αγγίξει» τα σύνολο της κοινωνίας με μείωση για παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης ή αν επιλεγεί η μείωση της φορολογίας αυτή να συμπεριλάβει μισθωτούς και συνταξιούχους.
Στα ενεργειακά, τα οποία συζητήθηκαν χθες εκτενώς, κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά πως οι ελληνικές θέσεις «φαίνεται να αποτελούν μια καλή βάση συζήτησης».
Σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στις 14:00 ενώ ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί στις 10.30 στο υπουργείο, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Με τη Γαλλία να αποτελεί ένας από τους πιο βασικούς υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων οι δύο συναντήσεις την ώρα που εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών, έχουν ξεχωριστή σημασία.