Σε πανικό η κυβέρνηση – Πανηγυρίζει τα λιγοστά ραντεβού για εμβολιασμό που έφερε η υποχρεωτικότήτα και τα πρόστιμα

Σε πανικό η κυβέρνηση – Πανηγυρίζει τα λιγοστά ραντεβού για εμβολιασμό που έφερε η υποχρεωτικότήτα και τα πρόστιμα

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού με τους 100 θανάτους την ημέρα, τα γεμάτα με νοσοκομεία ράντζα, τις γεμάτες ΜΕΘ και τις σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού που αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη παταγώδους αποτυχίας του σχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνισή της έρχεται να συμπληρωθεί με μέτρα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και πρόστιμα στους ανυπάκουους στις εντολές της.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το χαράτσι των 100 ευρώ μηνιαίως σε όσους δεν συμμορφωθούν ενημερώνοντας ότι τα χρήματα από τους λογαριασμούς των «παραβατών» θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, πέρα από την ανικανότητα της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν αποδεικνύει και την υποκρισία της αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε πρόσφατα πως «όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι αντίδραση».

Πανηγυρισμοί για 3.400 παραπάνω ραντεβού

Η υποκρισία και η κοροϊδία συνεχίζονται με τη διαρροή που έβγαλε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις ανακοινώσεις για περίπου 3.400 παραπάνω ραντεβού για εμβολιασμό. Όπως ανέφεραν από την κυβέρνηση, μέχρι σήμερα και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600. Μετά τις ανακοινώσεις λένε ότι έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού πρώτης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών. Δηλαδή για μόλις 3.400 παραπάνω ραντεβού, η κυβέρνηση άρχισε τους πανηγυρισμούς την ίδια ώρα που χώρες όπως η Πορτογαλία χωρίς καμία υποχρεωτικότήτα στους εμβολιασμούς έχει ήδη εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού της. 

Προφανώς και η κίνηση αυτή αποδεικνύει την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση βλέποντας πως τα σχέδιά της για έλεγχο της πανδημίας διά της πειθούς καταρρέουν με αποτέλεσμα να καταπατά συνταγματικά δικαιώματα.

Θέμα συνταγματικότητας

Συνταγματολόγοι  υποστηρίζουν ότι η επιβολή διοικητικού προστίμου ακροβατεί συνταγματικά δεδομένου ότι παραβιάζει βασικά άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν το δικαίωμα ο καθένας να διαθέτει το σώμα του.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Χρυσόγονος, δηλώνει (Cnn.gr) ότι «το κράτος μπορεί, στο πλαίσιο της συνταγματικά επιβεβλημένης μέριμνάς του για τη δημόσια υγεία, να προβλέψει τους μηχανισμούς των κινήσεων των ανεμβολίαστων, όχι όμως και να τους εξαναγκάσει να εμβολιαστούν, με την επιβολή κυρώσεων με άνιση επίπτωση και σημασία για τον καθένα από αυτούς». Εντοπίζει πρόβλημα τόσο από πλευράς της προσωπικής αυτοδιάθεσης και ελευθερίας όσο και από πλευράς ισότητας.

Άλλοι καθηγητές υποστηρίζουν πως το μέτρο δικαιολογείται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς επιπροσθέτως αποτελεί την κλιμάκωση ήδη ληφθέντων μέτρων. Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θεωρεί πως το μέτρο είναι θεμιτό συνταγματικά και η κύρωση δικαιολογημένη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα πειθούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ανατρέχοντας, πάντως, στις προτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, φαίνεται ότι οι συστάσεις των ζητημάτων που άπτονται νομικών, ηθικών και πρακτικών ζητημάτων, απέχουν άρδην από την έννοια της υποχρεωτικότητας που προβάλλει ο πρωθυπουργός. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από προηγούμενη απόφαση, ληφθείσα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, «προτρέπει» τις κυβερνήσεις, να ενημερώνουν τους πολίτες ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν δέχεται πολιτική, κοινωνική ή άλλη πίεση να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί. Μάλιστα, επιχειρώντας να διασφαλίσει σε κοινωνικό πλαίσιο την αποφυγή διακρίσεων, το Συμβούλιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία ή λόγω μη επιθυμίας να εμβολιαστεί». Ο τρόπος προσέγγισης του ζητήματος σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης επομένως, διαφέρουν έντονα από τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλέγει να κινηθεί εντός συνόρων,

Και νέα μέτρα;

Πάντως υπουργοί της κυβέρνησης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν και νέα μέτρα καθώς πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή επιπλέον περιορισμών στο προσεχές διάστημα. Ο Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι παραμένει στο τραπέζι η επιστροφή του click away για τους ανεμβολίαστους, αλλά η υποχρέωση και των εμβολιασμένων εργαζόμενων να υποβάλλονται σε rapid test.

Οι ειδικοί πάντως που που βλέπουν την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία με τον έλεγχο να έχει ξεφύγει ζητούν επειγόντως νέα μέτρα για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.

Documento Newsletter