Σε νέα μέγγενη χρέους το δημόσιο και οι πολίτες

Σε νέα μέγγενη χρέους το δημόσιο και οι πολίτες

Οποιο συστημικό ΜΜΕ και αν διαβάσετε θα σας παραπληροφορήσει ότι δήθεν μειώθηκε το δημόσιο χρέος στο 158,2% του ΑΕΠ από 160% στο β΄ τρίμηνο του 2024 και 168,1% στο γ΄ τρίμηνο του 2023. Αυτά τα μεγέθη ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Στην ουσία παραπληροφορούν αναφερόμενοι σε μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ στην πραγματικότητα μειώνεται ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ εξαιτίας της φορομπηχτικής κατά κύριο λόγο ανάπτυξης του ΑΕΠ. Στήνουν λοιπόν «πανηγύρια» βάζοντας τα συστημικά ΜΜΕ να «παιανίζουν» για την κυβερνητική επιτυχία. 

Κατ’ ουσίαν είναι οι μουσικοί της μπάντας του «Τιτανικού» που έχει μαέστρο τον τσάρο της οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη

Κατ’ ουσίαν κουκουλώνουν το πρόβλημα με παιάνες επιτυχίας για να μην πανικοβληθεί ο πληθυσμός έμπροσθεν της επερχόμενης καταστροφής. 

Κατ’ ουσίαν έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, ακόμη και αν μετρηθεί ως λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ (μέσος όρος 88,2%). 

Μάλιστα, δεν διστάζουν τα συστημικά ΜΜΕ να το συγκρίνουν με το χρέος της Ιταλίας καθώς και με το επιτόκιο που αυτή η ευρωπαϊκή χώρα δανείζεται, «ξεχνώντας» να αναφέρουν ότι συνεπεία όσων πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2018 το 74% του χρέους μας είναι παγωμένο (δεν καταβάλλονται τόκοι) μέχρι το 2032. 

Η πραγματικότητα 

Η πνιγηρή όμως αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς αυξάνεται. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου Σεπτεμβρίου (ΟΔΔΗΧ) το συνολικό δημόσιο χρέος ήταν 404 δισ. ευρώ – ήδη πληροφορίες το έχουν ανεβάσει σε περισσότερα από 410 δισ. ευρώ. Προσοχή, μιλάμε για το συνολικό δημόσιο χρέος που αναφέρεται ως «χρέος κεντρικής διοίκησης» και όχι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (δεν αφορά τον εσωτερικό δανεισμό του κράτους). 

Αυτό λοιπόν το πραγματικό χρέος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 στα 356 δισ. ευρώ. Μιλάμε για αύξηση πάνω από 54 δισ. ευρώ σε μια πενταετία διακυβέρνησης. 

Αυτήν τη στιγμή το 74% αυτού του χρέους (περίπου 303 δισ.) είναι παγωμένο στους επίσημους δανειστές μας, που έχουμε μάθει να τους λέμε θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – EFSF). Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουμε τόκους γι’ αυτό το κομμάτι του χρέους μέχρι το 2032. Ετσι εξηγούνται και τα «πανηγύρια» του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος με αφορμή τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα πέτυχε το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα που αγγίζει το μηδέν». Η διαφορά του πρωτογενούς πλεονάσματος και του δημοσιονομικού ελλείμματος μιας χρονιάς είναι η πληρωμή των τόκων από τα δάνεια. Αν «ξεπαγώσουν» κάτι παραπάνω από 300 δισ. ευρώ, τότε –μαζί με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών– θα μιλάμε για τερατώδη δίδυμα ελλείμματα που θα γκρεμίσουν την ελληνική οικονομία. 

Οπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό 2025, η χώρα αφού δεν παράγει θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση μέσα στο 2025 ίση με το 6,7% του ΑΕΠ. Το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται φορομπηχτικά και μέσα στο 2025. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ΑΕΠ την τρέχουσα χρονιά θα κλείσει κοντά στα 245 δισ. ευρώ. Αρα η καλύτερη κατά Κ. Χατζηδάκη οικονομία της ευρωζώνης, που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, θα χρειαστεί χρηματοδότηση της τάξης των 16 δισ. για να βγάλει τη χρονιά. 

Βλέπει κινδύνους η ΤτΕ 

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το ιδιωτικό χρέος. Οσο και να ψάξει κάποιος στον προϋπολογισμό του 2025 δεν θα βρει ούτε λέξη για την αντιμετώπιση αυτής της επερχόμενης καταιγίδας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στον τραπεζικό δανεισμό εντοπίζεται ένας συστημικός κίνδυνος εκτροχιασμού. Μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ιδιωτικός τομέας εμφάνιζε δανειακή υποχρέωση που ανερχόταν στο 51,1% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων» δανείων που έχουν πωληθεί αντί πινακίου φακής και με την εγγύηση 18 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο σε σκοτεινά funds). Επειδή όμως η ελληνική οικονομία ακμάζει μόνο εντός της μαύρης προπαγάνδας (αγκιτάτσια) του Κ. Χατζηδάκη, η ΤτΕ προειδοποιεί για έναν νέο κύκλο «κόκκινων» δανείων. 

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ενισχύθηκαν τον Ιούνιο του 2024 και διαμορφώθηκαν σε 3,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 46,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 (2,5 δισ. ευρώ). Ομως οι αναλυτές της ΤτΕ όπως και όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά βλέπουν ότι και το χρέος των πολιτών προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) έχει πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο τέλος Οκτωβρίου του 2024 το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο διαμορφώθηκε στα 108,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023. 

Τα ίδια συμβαίνουν και στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 οι οφειλές ανήλθαν σε 48,842 δισ. ευρώ, όταν την ίδια ημερομηνία του 2023 ήταν 47,168 δισ. ευρώ. Τουτέστιν η ακμάζουσα ελληνική οικονομία αύξησε τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές μέσα σε ένα έτος κατά 1,673 δισ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης

Μόνος κι έρημος στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής

Μέλος της οικογένειας του Μητσοτάκη, τον κατηγορεί για συγκάλυψη στα Τέμπη

Συναγερμός στο Μοσχάτο: Καπνοί σε βαγόνι του ηλεκτρικού

 

Documento Newsletter