Σε λίγο θα χρεώνουν την «καλημέρα» στον ταμία

Σε λίγο θα χρεώνουν την «καλημέρα» στον ταμία

Πάρτι προμηθειών για να καλύψουν τις απώλειες από δάνεια και τη μικρή εισροή καταθέσεων

Προμήθειες-φαρμάκι για μια σειρά από συναλλαγές, όπως η μεταφορά χρημάτων από έναν λογαριασμό σε άλλον, η ανάληψη ποσού από ATM διαφορετικής τράπεζας, η επανέκδοση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.

Τις χρεώσεις στις τράπεζες δεν τις συναντά κανείς μόνο στα ATM, θέμα για το οποίο έγινε ντόρος τις προηγούμενες ημέρες λόγω των αυξήσεων στις χρεώσεις αναλήψεων από διαφορετικές τράπεζες. Χαράτσι πέφτει με το που μπαίνει κανείς στην τράπεζα. Υπάρχουν τράπεζες που χρεώνουν ακόμη και 50 λεπτά την απλή κατάθεση σε λογαριασμό. Υπάρχουν χρεώσεις που ξεπερνούν τα 15 ευρώ ετησίως για τους αδρανείς λογαριασμούς, ενώ οι χρεώσεις στις πιστωτικές κάρτες ξεκινούν από 30 ευρώ και φτάνουν τα 74 ευρώ. Να προσέχετε να μη χάσετε το PIN σας, αλλά ούτε και την κάρτα σας. Διότι η επανέκδοση του PIN στοιχίζει τρία ευρώ και της κάρτας από την αρχή έξι ευρώ. Η οποία μάλιστα έχει ετήσια συνδρομή 15 ευρώ.

Αν πάτε να πληρώσετε, για παράδειγμα, τον λογαριασμό της ΔΕΗ στο ταμείο της τράπεζας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πληρώσετε προμήθεια το λιγότερο 1,20 ευρώ και το περισσότερο δύο ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα και με όχι το ύψος του λογαριασμού της ΔΕΚΟ.

Εκεί όπου γίνεται πάρτι στις χρεώσεις είναι τα εμβάσματα. Στα εμβάσματα εσωτερικού από τράπεζα σε τράπεζα παίζουν ανάλογα με το ποσό που θέλετε να στείλετε, από 1,15 ευρώ αν πρόκειται για ποσό μέχρι 12.500 ευρώ και 25 ευρώ από 50.000 ευρώ και πάνω. Αν θέλετε να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό, οι χρεώσεις ξεκινούν από τα τέσσερα ευρώ και ξεπερνούν τα 300 ευρώ, συν τα έξοδα αποστολής που διαμορφώνονται περί τα 15 ευρώ. Αν επείγεστε να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό υπάρχουν τράπεζες που χρεώνουν το κατεπείγον με ποσό της τάξης των δέκα ευρώ επιπλέον.

Ανάλογα με την τράπεζα παίζουν και οι χρεώσεις στα εμβάσματα που έρχονται από το εξωτερικό μεταξύ τριών και τεσσάρων ευρώ, πλήττοντας ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες που δίνουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Έρχονται κι άλλες

Τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις σε προμήθειες υπηρεσιών ετοιμάζουν οι τράπεζες το επόμενο δωδεκάμηνο ως αντιστάθμισμα στα χαμηλά έσοδα από τόκους, εξαιτίας των μικρών ρυθμών στις χορηγήσεις και του μεγάλου κόστους της διατήρησης στους ισολογισμούς τους «κόκκινων» δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ. Μόνο τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, διατέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα λιγότερα δάνεια κατά 250 εκατ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο για τα νέα δάνεια διαμορφώνεται πλέον κάτω από 5%, ενώ η πολυδιαφημιζόμενη επιστροφή των καταθέσεων που επιζητούν οι τραπεζίτες «πληρώνεται» με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του… 0,09%. Αν δε ένα νοικοκυριό «κλείσει» τα λεφτά του για έναν χρόνο, η απόδοση που θα έχει ο «τόκος», που έλεγαν οι παλαιότεροι, δεν είναι μεγαλύτερος από 0,60%. Οπότε η μικρή εισροή καταθέσεων (περί τα 132 δισ. ευρώ το σύνολο, όταν πριν από εννέα χρόνια ξεπερνούσαν τα 200 δισ. ευρώ), οι χορηγήσεις με το σταγονόμετρο (για να πληρώνονται τόκοι), οι διαγραφές των «κόκκινων» δανείων, οι αποζημιώσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου (στόχος η διατήρηση 25.000 θέσεων εργασίας από 50.000 προ δεκαετίας), η συντήρηση του δικτύου και των ATM οδηγούν στην αύξηση των προμηθειών και των τραπεζικών εργασιών. Σε αντίθεση με τη μείωση στα έσοδα από τόκους (δηλαδή από τις δόσεις των δανείων), για το 2018, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς των τραπεζών, παρατηρείται αύξηση πάνω από 10% στα έσοδα από τις προμήθειες.

Φιλόδοξοι στόχοι

Για του λόγου το αληθές, στην παρουσίαση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας στα μέσα του περασμένου Μαΐου στο Λονδίνο στελέχη του τομέα λιανικής της τράπεζας παρουσίασαν φιλόδοξους στόχους αύξησης των εσόδων από προμήθειες στη λιανική έως και 60% έως το 2022. Τόνισαν δε ότι η αύξηση των προμηθειών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τα δύο επόμενα τρίμηνα του έτους. Ανέφεραν μάλιστα, ως παράδειγμα τη χρήση χρεωστικών καρτών και το τέλος που έχει επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο στην επανέκδοσή τους – μια υπηρεσία που μέχρι πρότινος προσφερόταν δωρεάν από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι χρεώσεις δε είναι τέτοιες που η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπολογίζει το ετήσιο κόστος χρήσης καρτών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 190 εκατ. ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης αναφέρει πως «το κόστος δεν είναι σταθερό κάθε έτος, γιατί οι δύο συνιστώσες του – τζίρος και μέση τραπεζική προμήθεια– είναι δυναμικά μεγέθη και μεταβάλλονται κάθε χρόνο. Η ευρεία χρήση πλαστικού χρήματος έχει τονώσει τόσο τον αριθμό όσο και την αξία των συναλλαγών, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων των τραπεζών. Προκειμένου δε να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στους επιτηδευματίες, οι τραπεζικές χρεώσεις θα πρέπει να μειώνονται περαιτέρω όταν καταγράφεται αύξηση των καταγραμμένων μέσω POS πωλήσεων/τζίρων».

Πάντως, τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο Documento ότι κοινή επιδίωξη όλων είναι να ωθήσουν τους πελάτες τους στα εναλλακτικά κανάλια τραπεζικής, όπως είναι το e-banking και το mobile banking – στα οποία και οι τέσσερις τράπεζες έχουν επενδύσει σημαντικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καταστήσουν τις εφαρμογές τους λειτουργικές και εύχρηστες. Κι εκεί όμως συναντά κανείς χρεώσεις, από τις πληρωμές λογαριασμών μέχρι και τη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς εσωτερικού…

Ετικέτες

Documento Newsletter