Σε λαβύρινθο η προανακριτική για τον Γιάννο

Σε λαβύρινθο η προανακριτική για τον Γιάννο

Αναζητούνται στοιχεία σχετικά με κινήσεις λογαριασμών και περιουσιακά στοιχεία. «Όμιχλώδες» το τοπίο των συναλλαγών του πρώην υπουργού Άμυνας.

Στους λαβύρινθους των –πιθανών- κινήσεων μαύρου χρήματος, ψάχνει να …βρει άκρη η προανακριτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 2001 – 2004 και τις τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Στην σημερινή συνεδρίαση της η επιτροπή ασχολήθηκε με τα στοιχεία που υπάρχουν στις τρείς καταδικαστικές αποφάσεις για ελλιπές «Πόθεν ‘Εσχες» που έχουν εκδοθεί κατά του Γιάννου Παπαντωνίου. Αφορούν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης της περιόδου 2008, 2009, 2010.

Όπως επισημαίνει άλλωστε σε ανακοίνωσή της «σε εκτέλεση των αποφάσεων της συνεδρίασης της 24η Απριλίου 2017, ζητήθηκαν και απεστάλησαν στην Επιτροπή τρεις (3) δικαστικές αποφάσεις:α) η με αριθμό 618/2015 του Εφετείου Αθηνών, β) η με αριθμό 859/2016 του Εφετείου Αθηνών και η με αριθμό 679/2017 του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών».

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι «οι αποφάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή και αποφασίστηκε να ζητηθούν συγκεκριμένα αναγνωστέα έγγραφα που μνημονεύονται στις αποφάσεις αυτές. Επίσης η Επιτροπή εμμένει στην αρχική της απόφαση να ζητήσει κι άλλα έγγραφα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έγγραφα που αναμένει η επιτροπή αφορούν τις κινήσεις από και προς τους λογαριασμούς του Γιάννου Παπαντωνίου, τα περιουσιακά του στοιχεία από την εξεταζόμενη περίοδο έως και σήμερα καθώς και έγγραφα που αν και αναφέρονται στις δικαστικές αποφάσεις δεν προσκομίστηκαν στην επιτροπή.

Στόχος της προανακριτικής είναι να μπορέσει να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα του Γιάννου Παπαντωνίου χωρίς καμία αμφιβολίας. Εκτιμά ότι μόνον έτσι θα μπορέσει με σαφήνεια να διαπιστώσει εάν το αδίκημα της νομιμοποίησης χρήματος από παράνομη δραστηριότητα αφορά την περίοδο που ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός Αμυνας.

Έτσι όπως παρουσιάζονται τα δεδομένα στις 3 καταδικαστικές αποφάσεις που εξετάστηκαν προκύπτει ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί υπήρχαν και τροφοδοτήθηκαν προγενέστερα, όμως μένει αυτό να διασταυρωθεί και με τα προαναφερόμενα στοιχεία, κυρίως από τις κινήσεις των λογαριασμών, έγγραφα φορολογικών ελέγχων αλλά και κτήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Documento Newsletter