Εκστρατεία και κατά της ακρίβειας που πιέζει τα νοικοκυριά ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Από τους «μύθους του Αισώπου» του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου έως το παραμύθι του Κρίστιαν Αντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» που ο Κώστας Λαλιώτης συνέστησε στον πρωθυπουργό να διαβάσει μεσολαβεί «ένας αυτοεξευτελισμός δρόμος», έλεγε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.
Ο τελευταίος, γνώστης της επικοινωνίας και της σημασίας της εικόνας (ένα ενσταντανέ ισούται με χιλιάδες λέξεις), έτριβε τα χέρια του για την εικόνα του πρωθυπουργού στη Βουλή την Πέμπτη να μαζεύει τα χαρτιά του και να φεύγει άρον άρον, μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο, χωρίς να απαντήσει στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ.
Η άτακτη φυγή
Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «βατερλό Μητσοτάκη στη Βουλή» που απλώς επιβεβαίωσε την ενοχή του για τις υποκλοπές της ΕΥΠ σε βάρος του Χατζηδάκη και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.
«Αφού κρύφτηκε» λένε «για πέντε εβδομάδες από τη Βουλή αρνούμενος να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε τελικά και αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας, τράπηκε σε άτακτη φυγή επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την ενοχή του».
Προφανώς φοβήθηκε όταν ο Αλ. Τσίπρας «του ζήτησε να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί αν αποκαλυφθεί ότι είπε ψέματα». Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή καθώς τη στιγμή που βρισκόταν στο βήμα και αρνούνταν τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βαφτίζοντας «αθλιότητες» τις αποκαλύψεις του Τύπου, οι «New York Times» δημοσίευσαν αναλυτικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Intellexa εξήγαγε το Predator στη Μαδαγασκάρη με δύο άδειες που έλαβε στις 15.11.2021 από το υπουργείο Εξωτερικών.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στις 7 Νοεμβρίου είχε δηλώσει επί λέξει: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα –και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε– ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα».
Και φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται να μην έχει καμία ανάμειξη με το Predator η κυβέρνηση, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών να δίνει άδειες εξαγωγής. Γι’ αυτό και το επίσημο ερώτημα του κόμματος ήταν: «Είχε την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον ο κ. Σμυρλής όταν παρείχε άδεια εξαγωγής για το Predator;».
Και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον κ. Μητσοτάκη, αφού μόλις την Παρασκευή η επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών των «ΝY Times» Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ έγραψε επί λέξει στο Twitter: «Ενα θύμα του Predator στην Ελλάδα, πρόσωπο που έχει επενδύσει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μου είπε: Ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω τι ενοχλητικά πράγματα είναι στο τηλέφωνό μου. Πώς μπορώ να μιλήσω; Ανησυχώ επίσης ότι αν μιλήσω ανοιχτά, η αντιπολίτευση θα αποκτήσει πλεονέκτημα».
Για όλα τα παραπάνω στην Κουμουνδούρου καταλήγουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απομονωμένος από όλη την αντιπολίτευση και ότι την Πέμπτη βρέθηκε να υπερασπίζεται ένα νομοσχέδιο περαιτέρω συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, με το οποίο έχουν διαφωνήσει ή έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις η ΑΔΑΕ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, το σύνολο του νομικού κόσμου.
Την ίδια ώρα στις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου ήταν ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων – και μέσω των περίφημων νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ και μέσω του Predator.
Εστιάζουν στην ακρίβεια
Στον ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσουν ψηλά το επόμενο διάστημα και την ακρίβεια που κανοναρχεί τις ζωές των πολιτών. Στην Κουμουνδούρου στέκονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά έφτασε τον Νοέμβριο στο 15%. Τον ίδιο μήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 – Νοεμβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 9,5%.
Αν προσθέσει κανείς και τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι μακράν πρωταθλήτρια στις δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, όπως ενοίκιο, φορολογικά βάρη και δαπάνες για βασικές παροχές (ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση και αποχέτευση), η κατάσταση είναι πραγματικά ζοφερή για τα νοικοκυριά στη χώρα.
Πώς θα μπορούσε, λένε με νόημα, μια τέτοια ανορθογραφία όπως το συμπέρασμα ότι ως προς το εισόδημα του πληθυσμού έχουμε τα πιο ακριβά ενοίκια, ρεύμα, φορολογικά βάρη, τηλεπικοινωνίες να περάσει κάτω από τα ραντάρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα εντάξουν με μεγαλύτερη ένταση στην πολιτική τους φαρέτρα την ακρίβεια.
Οι λίστες και το τάιμινγκ
Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια υπάρχει ένας προβληματισμός περί του αν τα πρώτα ονόματα υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθούν λίγες ημέρες πριν ή μετά τις γιορτές. Η απόφαση είναι στα χέρια του προέδρου, όμως είναι αρκετοί εκείνοι που δεν θέλουν η ανακοίνωση των ονομάτων «να σκεπαστεί από τη σκόνη του κουραμπιέ», όπως λένε χαρακτηριστικά, αλλά να έρθει μετά τα Φώτα, ως άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.