Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, στο οποίο εμπλέκονται ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος που σύμφωνα με τις αρχές είχε και αρχηγικό ρόλο και ακόμα 62 συλληφθέντες.
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε κωδικούς για να συνεννοηθούν τα μέλη του μεταξύ τους ενώ το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού που εντοπίστηκε από τις αρχές βρέθηκε σε ένα υπόγειο καταφύγιο στη Σαρωνίδα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούντο, τουλάχιστον την τελευταία διετία, στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την μη καταβολή νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία. Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.
Διαβάστε επίσης: Ποινικές διώξεις στα μέλη του κυκλώματος του Ριχάρδου – Βαρύς ο πέλεκυς
Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.
Για τη σύλληψή τους πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, στις οποίες συνελήφθησαν 55 Έλληνες και 8 αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Σημειώνεται, ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας αστυνομικός, που υπηρετεί στην Αττική και ο οποίος είχε ρόλο πληροφοριοδότη.
Οι συνομιλίες που «καίνε» τους κατηγορούμενους και τα συνθηματικά
Στις συνομιλίες που έχει στα χέρια της η αστυνομία μετά την άρση του απορρήτου ακούγονται τόσο ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, όσο και άλλοι από τους συλληφθέντες να αναφέρονται σε μεταφορά χρυσού, συναλλαγές ως και ανακαινίσεις σκαφών.
Στους παρακάτω διαλόγους με τον όρο “fine” οι κατηγορούμενοι αναφέρονται σε χρυσό 24 καρατίων, ενώ με τον όρο “ταξιδιώτης” αναφέρονται σε ασυνόδευτο πακέτο με χρυσό που μεταφερόταν παράνομα από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη με τουριστικά λεωφορεία. Τα ποσά σε κάθε αποστολή η ανταλλαγή είναι τεράστια.
Άλλες ορολογίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα είναι η εξής:
Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.
Οι δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες χώρες
Το κύκλωμα διοχέτευε το χρυσό στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες όπως εκτιμά η αστυνομία. Η εξαγωγή του χρυσού προς την Τουρκία γινόταν, κυρίως, μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στην κατοχή ενός από τους δράστες που συνελήφθησαν, ο οποίος εργαζόταν σε τουριστικό λεωφορείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ, ένα χρυσό νόμισμα, καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 600.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα κέρδη που αποκόμιζαν τα δύο κυκλώματα τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων και άλλων ενεργειών.
Σημειώνεται δε ότι οι ποσότητες χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.
Τα δύο κυκλώματα συνεργαζόντουσαν μεταξύ τους και «χτυπούσαν» τον χρυσό, κατά 1.000 ευρώ λιγότερα το κιλό από την αξία του ταμπλό. Μάλιστα, προχωρούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμα» και λειτουργούσαν με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, ενώ διακινούσαν σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο εγκληματικών ομάδων ήταν ότι, μέσω των οικονομικών μέσων που διέθεταν, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια, έναντι ελαχίστων χρημάτων, καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή, αδιαφόρου προέλευσης.
Παράλληλα, το κύκλωμα σχεδίαζε δε, να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Ισπανία, της Πορτογαλία ακόμα και στο Las Vegas ενώ διατηρούσε γνωριμίες με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης.
Το χυτήριο στην οδό Στουρνάρη και το σκάφος
Μάλιστα το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως χυτήριο για την τήξη του χρυσού χώρο επί της οδού Στουρνάρη απέναντι από το Πολυτεχνείο προκειμένου να μην μπορούν να το παρακολουθούν οι αστυνομικοί.
Και κάπως έτσι δικαιολογείται και η πολυτελής ζωή του αρχηγού του κυκλώματος ο οποίος δεν δίσταζε να δαπανήσει 360.000 ευρώ το τελευταίο διάστημα για να επισκευάσει την πολυτελή θαλαμηγό του.
Ο «θησαυρός» που εντόπισαν οι αρχές
Από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ. Πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ. 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ. 1.121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ. 360 χρυσά νομίσματα. 18 πολύτιμες πέτρες. Δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ. 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας. Το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ. Επιταγές αξίας 60.500 ευρώ. 5 πυροβόλα όπλα. 15 κυνηγετικά όπλα. 2 αεροβόλα. 212 φυσίγγια. Μικροποσότητα κάνναβης.
Οι κατηγορίες εναντίον των μελών
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.