Σε «κόκκινο συναγερμό» το Μαξίμου μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι

Σε «κόκκινο συναγερμό» το Μαξίμου μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι
Φωτογραφία αρχείου

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Τουρκία προσπαθεί να πείσει την Αίγυπτο να οριοθετήσουν τις ΑΟΖ σε βάρος της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελλόριζου.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα μελετάει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, με σκοπό να διατηρήσει τη συμμαχία με το Κάιρο. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνες τις μέρες έχει ξανά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προγραμματισμένο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να υπάρξει διάλογος. Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που τα «ήρεμα νερά» μεταξύ των δύο χωρών έχουν ταρακουνηθεί, μετά το επικίνδυνο περιστατικό στην Κάσο, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία φέρονται να εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνες, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας, αλλά και από την διαρκή όξυνση της ρητορικής της Τουρκίας σε ότι αφορά το Κυπριακό, όπου η Άγκυρα μιλάει συστηματικά για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, βρίσκεται από σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο τη στρατιωτική συνεργασία και με τα Σκόπια. Η Τουρκία προσπαθεί να δομήσει σχέσεις συνεργασίας μετά την εκλογή του VMRO, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι τα μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών – και προβλέπουν μεταξύ άλλων τον έλεγχο του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα- δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Δεν σήκωσε το γάντι ο Κασσελάκης για εκλογές – Επιμένει ο Πολάκης: «Κρυστάλλινα όσα είπα»

Μαξίμου: Έκοψε τη συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο με δικαιολογίες περί δημοσιονομικών

Κύρτσος για Μητσοτάκη: Αυτό δεν είναι ΔΕΘ είναι οι «πληγές του Φαραώ» σε νέα έκδοση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter