Υπό την απειλή της έναρξης ανά πάσα στιγμή της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει –παρά τις αντιδράσεις– ότι θέλει να φέρει εις πέρας, στη Γάζα παίζεται ένα μακάβριο παιχνίδι με τον χρόνο, τις συνομιλίες για εκεχειρία αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια που η διεθνής κοινότητα στην ουσία επέβαλε στο Ισραήλ να επιτρέψει να περάσει.
Το Ραμαζάνι έχει ξεκινήσει, όμως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν έχουν σχεδόν καθόλου φαγητό, αφού οι Ισραηλινοί εδώ και πέντε μήνες επιτρέπουν να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο. Σε αυτό το πλαίσιο, καθοριστικής σημασίας, τουλάχιστον προσωρινά, θεωρείται η απόφαση των ΗΠΑ να συμβάλουν στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της κατασκευής πλωτού λιμενοβραχίονα που θα επιτρέπει το ξεφόρτωμα βοήθειας από τα πλοία που η ΕΕ έχει ξεκινήσει να στέλνει μέσω Κύπρου. Μέσα στην εβδομάδα δυνάμεις του αμερικανικού σώματος εφοδιασμού ξεκίνησαν να στήνουν την πλατφόρμα, την κατασκευή της οποίας είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προ δεκαημέρου, ενώ στην περιοχή έσπευσε και το πρώτο ευρωπαϊκό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, συνολικού βάρους 200 τόνων.
Εντονη ανησυχία
Το μεγάλο ζήτημα που ήδη απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη Γάζα δεν είναι μόνο ο λιμός που απειλεί με θάνατο τους παγιδευμένους εκεί Παλαιστίνιους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη. Η ισραηλινή πλευρά προετοιμάζει καιρό το έδαφος ώστε να επικρατήσουν πανικός και χάος σχετικά με την τύχη της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει στη Γάζα. Από τη μια αφήνει να διαχέονται –εδώ και χρόνια– σενάρια ότι την παίρνουν οι ένοπλοι της Χαμάς, από την άλλη δημιουργεί συνεχώς περιστατικά βίας εντός της Γάζας με νεκρούς και μετά προσπαθεί να τα αποδώσει στους Παλαιστίνιους. Τα περιστατικά αυτά έχουν πληθύνει τις τελευταίες εβδομάδες που έχει ξεκινήσει κάπως πιο συστηματικά (κυρίως από αέρος αλλά και οδικώς) να φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Η αρχή είχε γίνει προ περίπου δύο εβδομάδων με το μακελειό 112 Παλαιστινίων κατά την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα βόρεια της πόλης της Γάζας, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε μέσα στην εβδομάδα με 20 νεκρούς και 115 τραυματίες. Οπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η ισραηλινή πλευρά προσπάθησε να αποδώσει τις ευθύνες για το μακελειό στους Παλαιστίνιους. Στο πρώτο αιματηρό περιστατικό αρχικά οι ισραηλινές δυνάμεις υποστήριξαν ότι οι άμαχοι ποδοπατήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να λεηλατήσουν τα φορτηγά και μετά παραδέχτηκαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ. Στη δεύτερη περίπτωση ισχυρίστηκαν ότι δεν άνοιξαν πυρ οι Ισραηλινοί, αλλά ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια… επιχείρησης λεηλασίας της βοήθειας από τους συγκεντρωμένους.
Εκδίωξη αμάχων
Στο μεταξύ μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι τα σχέδια για την επίθεση στη Ράφα εγκρίθηκαν από τα συμβούλια του πολέμου και ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης της πόλης από τους αμάχους, όπου έχουν στοιβαχτεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εσωτερικά εκτοπισμένοι από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας. Είναι πρόδηλο ότι στο έδαφος επικρατεί ρευστή κατάσταση εξαιτίας της μετακίνησης μεγάλου πληθυσμού πιθανόν προς διάφορες κατευθύνσεις εντός της Γάζας.
Παράλληλα πάντως με την εντολή στην ουσία για άμεση έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ παρότι απέρριψε ως «γελοία» τη νέα πρόταση που κατέθεσε η Χαμάς μέσα στην εβδομάδα για εκεχειρία και για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.