Ενα βουνό… τρώγεται. Τα αφορολόγητα κέρδη υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο και τα διαφυγόντα κέρδη του κράτους από τις παράνομες εξορύξεις.
Οι φορείς παλεύουν αλλά ουδείς καταφέρνει να σταματήσει την καταστροφή. Ασπίδα στην ασυδοσία φαίνεται να δίνει ο δήμαρχος Νότιου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός. Να φταίει ότι είναι πρώην πολιτευτής της ΝΔ και προστατευόμενος του Κυριάκου Μητσοτάκη, οπότε άπαντες «κλίνουν το γόνυ» και αφήνουν τις παρανομίες να περνούν μαζί με τα φορτηγά χωρίς πινακίδες που μεταφέρουν το αποτέλεσμα της παράνομης εξόρυξης, την ξακουστή πηλιορείτικη πέτρα; Το δεδομένο είναι ότι το 2019 η ΝΔ τον στήριξε για δήμαρχο και αυτός κλείνει τα μάτια στα μηχανήματα χωρίς πινακίδες και αποδέχεται χωρίς να παρεμβαίνει τα άγνωστου ιδιοκτήτη φορτηγά να κόβουν από κλειστό δημοτικό λατομείο και να μεταφέρουν την πηλιορείτικη πέτρα χωρίς τιμολόγια, χωρίς φορτωτικές, χωρίς να υπάρχει άδεια, υπεύθυνος ή εταιρεία που να λειτουργεί το λατομείο!
Εύλογες απορίες
Πώς είναι δυνατόν ήδη από την άνοιξη του 2022 να έχει εγκατασταθεί ιδιωτική εταιρεία φύλαξης στα λατομεία της Συκής προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη είσοδος και εξόρυξη υλικών από τον χώρο και ένα χρόνο μετά, σε αυτοψία της Περιφέρειας Μαγνησίας που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2022, να διαπιστώνεται εξόρυξη της πασίγνωστης πηλιορείτικης πέτρας σε κλειστό δημοτικό λατομείο και μάλιστα συσκευασμένης σε παλέτες, έτοιμης για μεταφορά; Πώς είναι δυνατόν σε επιτόπια αυτοψία που έγινε προ μηνός από το Δασαρχείο Βόλου να διαπιστώνεται ότι διεξάγονται σκαπτικές εργασίες; Τι κάνει άραγε η εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης; Πώς είναι δυνατόν να δουλεύουν σε δημοτικής εκμετάλλευσης λατομείο σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά που δεν φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας και ουδείς εντός του δήμου να συγκινείται; Γιατί άραγε πληρώνεται η ιδιωτική εταιρεία… φύλαξης;
Σε κάθε περίπτωση το θέμα της παράνομης εξόρυξης της πηλιορείτικης πέτρας από μη αδειοδοτημένο λατομείο έχει φτάσει και διερευνάται από την Εισαγγελία Βόλου, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει οι λατόμοι της περιοχής Νεοχωρίου μέσω του αστικού συνεταιρισμού που έχουν συστήσει.
Ωστόσο μέχρι τώρα η εξόρυξη από το δημοτικό λατομείο Συκής, που φυλάσσεται από σεκιούριτι, γίνεται κανονικά από σκαπτικά μηχανήματα που δεν έχουν πινακίδες, όπως και η μεταφορά της πηλιορείτικης πέτρας από φορτηγά που επίσης δεν έχουν πινακίδες. Τι συμβαίνει; Ποιος προστατεύει όλους αυτούς; Γιατί ουδείς παρεμβαίνει ενώ καταστρέφεται το περιβάλλον και το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη λατόμευση;
Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τόσο οι εισαγγελικές όσο και οι δημόσιες αρχές εξετάζουν έγγραφη καταγγελία που στρέφεται κατά του νυν δήμαρχου Νότιου Πηλίου Μιχ. Μιτζικού και αναφέρει ότι κάποιοι εργολάβοι έχουν προσκολληθεί στη δημοτική αρχή με σκοπό, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά, «το οικονομικό όφελος όλων των πλευρών από την μία πλευρά και την ψηφοθηρική στήριξη των εργολάβων προς το πρόσωπο της Δημοτικής αρχής από την άλλη»! Το αν ισχύει η καταγγελία και μάλιστα ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές, που μέχρι τώρα κινούνται με την κλασική καθυστέρηση.
Απλές διαπιστώσεις
Πάντως ο Συνεταιρισμός Λατόμων Νεοχωρίου στη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει αναγράφει: «Τα τελευταία χρόνια και δη το τελευταίο διάστημα των 5 ετών έχει διαπιστωθεί παράνομη εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε έκταση 54.971,14 τ.μ.». Αυτήν ακριβώς την παράνομη εξόρυξη εντόπισαν οι ελεγκτές της Περιφέρειας Μαγνησίας στις 12/12/22, όταν και διενήργησαν έλεγχο και διαπίστωσαν τα εξής:
• Υπαρξη ποσοτήτων πλακών συσκευασμένων σε παλέτες σε διάφορα σημεία του λατομείου.
• Υπαρξη μηχανημάτων έργου εντός του λατομείου, καθώς και ίχνη αυτών στο έδαφος («ροδιές»).
• Υπαρξη μεγάλων ποσοτήτων στείρων υλικών στα πρανή του ρέματος που βρίσκεται στα Α-ΒΑ του λατομείου.
• Υπαρξη μεγάλων ποσοτήτων στείρων και άλλων εξορυκτικών υλικών στη Β-ΒΔ πλευρά του λατομείου, με αποτέλεσμα το πλήρες μπάζωμα του ρέματος (ρέμα Γρανίτσα, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου) σε αρκετά σημεία και σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων. Σε τμήματα δε του ρέματος το μπάζωμα επεκτείνεται και στο πρανές του ρέματος έναντι του λατομείου.
• Μη ύπαρξη βαθμίδων εξόρυξης, μη ύπαρξη συγκεκριμένων κλίσεων πρανών, μη ύπαρξη αποκατεστημένων βαθμίδων, μη ύπαρξη φυτεύσεων.
• Δημιουργία έγκοιλων μεγάλου βάθους σε τμήματα του λατομείου, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους ατυχήματος.
• Μη ύπαρξη περίφραξης σε καμία πλευρά του λατομείου.
• Απουσία εργαζομένων στον χώρο.
• Ο χώρος βρίσκεται σε λειτουργία (αυτό επιβεβαιώθηκε και από τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους ελεγκτές στην αυτοψία).
• Δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη από τη νομοθεσία άδεια εξόρυξης (έγκριση τεχνικής μελέτης ύστερα από σύμφωνη γνώμη του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας). Ο συνεταιρισμός ο οποίος θα λειτουργήσει το λατομείο είναι υπό σύσταση, ενώ υπάρχει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Νότιου Πηλίου για παραχώρηση του χώρου προς λειτουργία στον υπό σύσταση συνεταιρισμό μετά την έκδοση της απαιτούμενης άδειας.
Οπως σημειώνουν στην αυτοψία τους οι ελεγκτές: «Δεν φάνηκε η τήρηση οποιουδήποτε μέτρου σχετικού με τη διαχείριση των αποβλήτων εκτός των εξορυκτικών (στερεά απόβλητα, έλαια, υγρά απόβλητα, άλλα ρεύματα αποβλήτων), ούτε ως προς την αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς». Υπό το κράτος όλων αυτών οι ελεγκτές της Περιφέρειας Μαγνησίας καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:
• Ο λατομικός χώρος βρίσκεται σε λειτουργία.
• Ως προς την τήρηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν βαθμίδες (ενεργές ή/και αποκατεστημένες) ούτε η διάθεση των στείρων υλικών γίνεται τηρώντας κάποιο πλάνο.
• Από τις ποσότητες και τον τρόπο απόρριψης των εξορυκτικών υλικών είναι εμφανές ότι παρεμποδίζεται η ομαλή παροχέτευση των ρεμάτων και μισγαγγειών στα ΝΑΑ-ΒΑ-Β του λατομικού χώρου. Γενικά, προκύπτει η μη τήρηση της ΑΕΠΟ του έργου, παρόλο που έχει παρέλθει ένα έτος από την έκδοσή της, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την πιθανή ρύπανσή του.
Οπως προκύπτει από το πόρισμα των ελεγκτών, δεν βρέθηκαν εργαζόμενοι στον χώρο. Πώς όμως η πηλιορείτικη πέτρα από το δημοτικό λατομείο Συκής, προϊόν παράνομης εξόρυξης, τοποθετήθηκε σε παλέτες; Πώς λειτούργησαν τα σκαπτικά μηχανήματα που όπως μας καταγγέλλεται δεν έχουν άδειες κυκλοφορίας; Τελικά υπάρχει σεκιούριτι στον χώρο και προς όφελος τίνος λειτουργεί; Πώς… εξαφανίστηκαν οι εργαζόμενοι;
Ληστρική εκμετάλλευση
Σε κάθε περίπτωση το εν λειτουργία παράνομο δημοτικό λατομείο έχει φέρει σε απόγνωση τους λατόμους της περιοχής οι οποίοι στην αναφορά τους κάνουν λόγο για ληστρική εκμετάλλευση της έκτασης. Συγκεκριμένα αναγράφουν: «Το γεγονός αυτό δεν είναι άλλο από την καταπάτηση τμήματος της περιοχής της δημοτικής ενότητας Νεοχωρίου από τους εκτελούντες εργασίες λατόμευσης στα μη αδειοδοτημένα λατομεία σχιστόλιθων του δημοτικού διαμερίσματος Συκής. Αυτό που έχει γίνει είναι το μπάζωμα του υδατορέματος που αποτελούσε το φυσικό όριο μεταξύ των δυο δημοτικών διαμερισμάτων και κατόπιν αυτού επέμβαση στα πιο ψηλά στο κοίτασμα, εκεί που είναι η καλύτερη ποιότητα η οποία έπρεπε να συνεκμεταλλευτεί με τη χαμηλότατη ποιότητα κοιτάσματος δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες οικονομικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Δηλαδή όχι μόνο έγινε ληστρική εκμετάλλευση της έκτασης από αγνώστους αλλά πάρθηκε και το καλύτερο κομμάτι του κοιτάσματος».
Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τη ληστρική εκμετάλλευση έχει σχεδόν εξαντληθεί το κοίτασμα. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για παράνομη εξόρυξη ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ολα έγιναν τα τελευταία χρόνια που δημαρχεύει ο Μιχ. Μιτζικός. Σύμφωνα με καταγγελία:
• Οι εργασίες εξόρυξης εκτελούνται με το μηχάνημα Liebherr 914 που ανήκει σε ιδιώτη εργολάβο και είναι χωρίς πινακίδες και βρίσκεται στον χώρο.
• Δεν πληρείται κανένα μέτρο ασφάλειας και πυροπροστασίας. • Η εκρίζωση και οι εκσκαφές απαγορεύονται διότι δεν προβλέπονται σε καμία σχετική άδεια.
Τα ποινικά αδικήματα που εξετάζει η εισαγγελία
Τέσσερα είναι τα αδικήματα που η Εισαγγελία Βόλου εξετάζει αν έχουν διαπραχθεί και, όπως προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά, πρόκειται για τα ακόλουθα:
• Παράνομη εκχέρσωση δασικής αναδασωτέας έκτασης. Ειδικότερα, το σύνολο της εκτάσεως αποτελεί δημοτική δασική έκταση, ως προκύπτει από τον κυρωμένο δασικό χάρτη, η οποία περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας.
• Υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κατά παράβαση των διατάξεων του ν.1650/1986, καθώς υπάρχει ανεξέλεγκτη διάθεση των εξορυκτικών αποβλήτων εντός του διερχόμενου ρέματος και ανάντη αυτού, διά της οποίας επέρχεται μεταβολή στο φυσικό περιβάλλον κατά το χείρον, με «αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων, στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και στις αισθητικές αξίες» κατά το άρθρο 1 σε συνδυασμό με το άρθρο 26, 28 και 30 του ίδιου νόμου και τους ορισμούς της ΚΥΑ 39624/2209/Ε103/2009 και του άρθρου 21 του ν. 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ Α 209/21.9.11), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 75 ν. 4843/2021, ΦΕΚ Α 193/20.10.21.
• Παράβαση των διατάξεων του ν. 4512/2018 περί παράνομης εξόρυξης και εκμετάλλευσης, άνευ νομίμου δικαιώματος.
• Καταπάτηση της δημοτικής περιουσίας και μη λήψη μέτρων προστασίας αυτής, εν πλήρει γνώσει πάντων, παρά τις υποδείξεις και τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.
Μία περίεργη σύνδεση
Ο συνεταιρισμός των λατόμων καταγγέλλει επίσης ότι η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου του Πλατανιά πραγματοποιείται με αδρανή υλικά που προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή εξόρυξης, τα οποία είναι ακατάλληλα για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, χωρίς καμία πιστοποίηση, μέτρηση και ανάλυση, μην πληρώντας καμία προδιαγραφή που προβλέπεται στη σχετική μελέτη. Ωστόσο ο ανάδοχος του έργου προσκόμισε έγγραφο από εργαστηριακούς έλεγχους σε τρία δείγματα λίθινου υλικού από το λατομείο Μάρμαρα Ψωφάκη ΑΕ, τα οποία και είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του έργου.
«Ζήτω ο σουρεαλισμός». Με αυτήν τη φράση κλείνει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος την επιστολή που έστειλε στο Documento επιχειρώντας να δώσει έναν εύλογο χαρακτηρισμό στον παραλογισμό που βιώνει ως κρατούμενος «ειδικής συνθήκης», περιμένοντας επί εννέα ολόκληρους μήνες απάντηση στο αίτημά του για χορήγηση άδειας εξόδου από τη φυλακή.
Τη στιγμή μάλιστα που ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών κατηγορηματικά τον έχει διαβεβαιώσει ότι δικαιούται την άδεια, την οποία έλαβε πρώτη φορά μόλις πέρυσι κι αφού είχε ήδη εκτίσει είκοσι χρόνια ποινής!
Κι όπως εντελώς παράνομα για χρόνια ολόκληρα στερούνταν αυτό το δικαίωμα, έτσι ακριβώς και τώρα, και μόλις έπειτα από δύο άδειες που κατάφερε να πάρει, ο πολιτικός δάχτυλος που τον θέλει εσαεί κρατούμενο χειραγώγησε για ακόμη μία φορά την κατ’ επίφαση ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. «Ζήτω λοιπόν και στο κράτος δικαίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας αλά καρτ Δικαιοσύνης που μεταβάλλει κατά περίσταση ή εφαρμόζει κατά το δοκούν τους νομικούς κανόνες» θα προσθέταμε εμείς στο επιμύθιο της επιστολής Γιωτόπουλου. Κ.ΚΑΤ.