Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μπουτάρη (Photos – Video)

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μπουτάρη (Photos – Video)

Με χειροκροτήματα και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης η πολιτική κηδεία του πρώην δημάρχου, του επιχειρηματία και οινοποιού, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Στο κλείσιμο της πολιτικής κηδείας ακούστηκε η φωνή του ίδιου του κυρ Γιάννη για τελευταία φορά από την ομιλία του στο TEDxAcademy: «Το θέμα είναι οτιδήποτε κάνετε σε αυτόν τον κόσμο αποφασίστε να το ευχαριστιέστε», ήταν τα λόγια του προς όλους όσοι παρέστησαν στον χώρο.

«Ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε και έζησε ελεύθερος. Υπήρξε ένας άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ του να συγκρουστεί για τις ιδέες του, για τα πιστεύω του και για την πόλη που αγαπούσε βαθιά, τη δική του Θεσσαλονίκη. Αυθεντικός, γνήσιος και ανατρεπτικός, ενεργός και ανήσυχος πολίτης μέχρι τέλους, ο Γιάννης έζησε όπως ήθελε, χωρίς συμβιβασμούς, πολλές ζωές σε μία, σχεδόν μυθιστορηματική, ζωή», υπογράμμισε στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, αποχαιρετώντας τον επί 30 χρόνια φίλο του, τον κυρ Γιάννη.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός τελέστηκε, υπό βροχή, και με τη Φιλαρμονική του Δήμου να αποδίδει τιμές παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κι ενός «κύματος» ανθρώπων από όλους τους χώρους που θέλησαν να του πουν το ύστατο αντίο.

Ο κ. Αγγελούδης τόνισε πως ο Γιάννης Μπουτάρης «τόλμησε πράγματα πρωτοποριακά, ανατρεπτικά και ρηξικέλευθα» και πως «υπάκουε μόνο στο όραμά του για μία άλλη Θεσσαλονίκη». Στάθηκε στο δημιούργημα του, στη «Διπλωματία των Πόλεων», βάζοντας τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και υποσχέθηκε πως η ιδέα του θα συνεχιστεί. «Ο χαρισματικός και αντισυμβατικός Γιάννης Μπουτάρης δεν υπήρξε ποτέ του “δήθεν”», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Τη μνήμη σου θα την τιμήσουμε με πράξεις. Είναι προσωπική μου δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν τα έργα πνοής, για τα οποία έβαλες τις βάσεις, αλλά δεν πρόλαβες να τα δεις να αρχίζουν: Το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, η αναπλασμένη στο σύνολό της Αγίας Σοφίας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Είναι υπόσχεσή μου, η εξωστρέφεια της πόλης την οποία εσύ “ξεκλείδωσες” να παραμείνει σημείο αναφοράς και να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Αγγελούδης, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω».

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ο πρόεδρος Γιάννης Βογιατζής -για πολλά χρόνια συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη, είπε στον δικό του αποχαιρετισμό: «Δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω πως δεν είσαι κοντά μας. Σου μεταφέρω την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των συναδέλφων», είπε και στάθηκε στις «τολμηρές και πρωτοπόρες απόψεις» που είχε ο Γιάννης Μπουτάρης για τον αμπελουργικό τομέα. Στάθηκε, δε, στο τελευταίο του όραμα για τη δημιουργία της κιβωτού του ελληνικού αμπελώνα, υποσχόμενος πως θα υλοποιηθεί.

Από την οικογένεια αναφορά στο ποιος ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης έκαναν ο αδελφός του, Κωνσταντίνος και ο γιος του, Στέλλιος. «Γιάννη μου, έζησες τον τελευταίο σου τρύγο, τον Σεπτέμβριο και σε αυτόν έφτιαξες ένα μεγάλο κρασί και έδωσες το όνομα “Παράδειγμα”. Παράδειγμα για την πόλη, για το περιβάλλον, για τον κόσμο του κρασιού, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Όπου κι αν ανακατεύτηκες έβαζες ένα λιθαράκι που μετά γινόταν κάστρο. Κατάφερες πολλά», είπε ο αδελφός του.

Ο γιος του, Στέλλιος Μπουτάρης, τόνισε πως αυτό που σημάδεψε τον ίδιο και την οικογένειά του και αφορούσε τον πατέρα του ήταν: «Δουλειά, δουλειά και ακόμη πιο πολλή δουλειά. Αυτό μου έδωσε ο πατέρας μου και χαιρόταν που η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε αλλάξει σελίδα».

Στο κλείσιμο της πολιτικής κηδείας ακούστηκε η φωνή του ίδιου του κυρ Γιάννη για τελευταία φορά από την ομιλία του στο TEDxAcademy: «Το θέμα είναι οτιδήποτε κάνετε σε αυτόν τον κόσμο αποφασίστε να το ευχαριστιέστε», ήταν τα λόγια του προς όλους όσοι παρέστησαν στον χώρο.

Το «τελευταίο αντίο» στον κυρ Γιάννη είπαν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τους αθλητικούς συλλόγους -τόσο του Άρη όσο και του ΠΑΟΚ, εργαζόμενοι σε όλες τις δραστηριότητες από τις οποίες «πέρασε» αλλά και πλήθος κόσμου. Στις τρεις ώρες που ήταν εκτεθειμένη η σορός, πέρασαν όχι μόνο Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών που ήρθαν για να τον αποχαιρετήσουν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, πέρασε και χαιρέτησε νωρίτερα, όπως επίσης και ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος. Παρόντες στην πολιτική κηδεία ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη και ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Επίσης, παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νέος Επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης και ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ, άλλοι εκπρόσωποι των διπλωματοκών αρχών, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων κ.ά.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποιος ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η ζωή, τα media και η επιχειρηματική δραστηριότητα



Μάρκο Ρούμπιο: Από την άγρια κόντρα με τον Τραμπ στο κατώφλι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Οι «φαρμακερές» ατάκες που έμειναν


Νίκος Πλακιάς: «Παιδιά κάηκαν ζωντανά και προσπαθούν να συγκαλύψουν ακόμη και τώρα…»


ΣΥΡΙΖΑ: Κομματικά όργανα με «τρύπες» και μπαλώματα – Νέες ισορροπίες στην Πολιτική Γραμματεία και debate των «4»


Αν η ντροπή ήταν κόμμα

Documento Newsletter