Η εκκίνηση δόθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα για την προετοιμασία των ευρωεκλογών, αλλά αυτή τη φορά οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές, καθώς η ίδια η εκλογική διαδικασία μπορεί να μην συμβεί καθόλου, εάν η πρωθυπουργός εξασφαλίσει μία συμφωνία στο ενδιάμεσο, ενώ τα μικρότερα κόμματα φαίνεται να είναι περισσότερο πρόθυμα για τη διεξαγωγή τους.
Η Εκλογική Επιτροπή είναι απασχολημένη με τις προετοιμασίες των ομάδων που θα επιβλέπουν την διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ τα κόμματα πρέπει να επιλέξουν υποψήφιους, να ετοιμάσουν τις καμπάνιες τους και να βρουν ακτιβιστές, όλα έχοντας υπόψιν τους ότι μπορεί να γίνουν για το τίποτα, εάν τελικά ματαιωθεί.
Δημοσκόπηση του thinktank Open Europe δείχνει ότι το κόμμα των Εργατικών προηγείται με περίπου 38% στην ψηφοφορία, αντίθετα με τους Συντηρητικούς που βρίσκονται στο 23%. Αλλά η κατάσταση είναι απρόβλεπτη γιατί οι ευρωεκλογές θεωρούνταν πάντα για τους ψηφοφόρους ως μία ευκαιρία να στηρίξουν τα μικρότερα κόμματα (στις ευρωεκλογές του 2014 το Ukip κέρδισε το υψηλότερο ποσοστό και ανέδειξε 24 ευρωβουλευτές).
Εάν γίνουν τελικά οι εκλογές θα υπάρξουν περισσότερα κόμματα που ελπίζουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με το Brexit, ακόμη και τα ευρωσκεπτικιστικά, όπως το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, που παρά τις διαφωνίες τους για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ήδη στρατολογούν υποψηφίους. Στην πλευρά του Remain μαζί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, η νέα Ανεξάρτητη Ομάδα δήλωσε ότι ελπίζει να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα είδος «ψηφοφορίας σε αντικατάσταση του δημοψηφίσματος» για το Brexit.
Διαβάστε επίσης: Brexit – Σύνοδος Κορυφής: Η Μέι δηλώνει «ανοικτή σε οποιαδήποτε παράταση»
Οι πιο δυσαρεστημένοι υποψήφιοι είναι του Συντηρητικού κόμματος που έρχονται αντιμέτωποι με εξίσου δυσαρεστημένα μέλη, με διαιρέσεις στο κόμμα αναφορικά με το Brexit, αλλά και με μία πιθανή κατατρόπωση σε ότι αφορά τα αποτελέσματα. Κάποιοι βρίσκουν εντελώς άσκοπη τη διαδικασία να ξοδέψουν χρήματα και χρόνο και να βάλουν υποψηφιότητα είτε για να χάσουν τις έδρες τους ή να τις διατηρήσουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Για τους Εργατικούς η ανησυχία αφορά το γεγονός ότι υπάρχει λίγος χρόνος για να στρατολογήσουν αρκετούς υποψηφίους, καθώς μέχρι στιγμής 21 από τους 25 ευρωβουλευτές του θα θέσουν και πάλι υποψηφιότητα. Μία άλλη ανησυχία του κόμματος είναι ότι μπορεί να υπάρξει μία αντίδραση από τους ψηφοφόρους του κόμματος για το Brexit, ειδικά εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν απομακρυνθεί από την υποστήριξη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Για τους Φιλελεύθερους και Πράσινους οι ευρωεκλογές θεωρούνται ως ευκαιρία για τους πολίτες που πιστεύουν ότι πρέπει να μείνει η χώρα στην ΕΕ να εκφραστούν, ενώ η Ανεξάρτητη Ομάδα σκοπεύει να θέσει τουλάχιστον έναν υποψήφιο σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Το UKIP και το κόμμα του Brexit θα διεκδικήσουν τους ίδιους ψηφοφόρους, αλλά η δημοσκόπηση τους δίνει 7,5% και 10% αντίστοιχα, ενώ το πρώτο έχει ήδη ανακοινώσει ότι επέλεξε μία πλήρη λίστα 73 υποψηφίων.
Σύμφωνα με τον αναλυτή εκλογών, μέλος των Συντηρητικών της Βουλής των Λόρδων, Ρόμπερτ Χάιγουρντ, τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να τα πάνε άσχημα, αλλά αυτό θα πρέπει να τεθεί στο πλαίσιο σύγκρισης με μία εξίσου απογοητευτική εικόνα των προηγούμενων ευρωεκλογών, οπότε οι Συντηρητικοί έλαβαν 23% και οι Εργατικοί 25%, ενώ το Ukip 27%.
Η καλή επίδοση του Εργατικού κόμματος θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η εταιρία Hanbury Strategy, το Εργατικό κόμμα αναμένεται να σημειώσει σαρωτική νίκη, σε περίπτωση που διεξαχθούν τον επόμενο μήνα οι ευρωεκλογές, τόσο μάλιστα ώστε θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για την εκλογή προέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον χώρο της κεντρο-αριστεράς.
Ο αγώνας αντικατάστασης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στην ουσία ένας αγώνας ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της κεντροδεξιάς, που κυριαρχεί στο ευρωκοινοβούλιο από το 1999 και της κεντρο-αριστερής σοσιαλιστικής ομάδας, καθώς ο υποψήφιος της ομάδας που θα επικρατήσει στις ευρωεκλογές γίνεται ο πρόεδρος της Επιτροπής, εάν το εγκρίνουν οι χώρες – μέλη.
Η δημοσκόπηση δείχνει το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν πρώτο στις ευρωεκλογές της Βρετανίας, με 38% και ακολουθεί το κόμμα των Συντηρητικών αρκετά πίσω με 23%. Ένα τέτοιο ποσοστό για τους Εργατικούς θα είναι το υψηλότερο που έχει επιτύχει οποιοδήποτε βρετανικό κόμμα σε ευρωεκλογές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι 73 ευρωβουλευτές της Βρετανίας είναι αρκετοί για να ανατρέψουν τις ισορροπίες δυνάμεων στις Βρυξέλλες και να εξασφαλίσουν μία νίκη στους σοσιαλιστές. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα οι Εργατικοί μπορούν να εκλέξουν περίπου 30 ευρωβουλευτές, και ο αριθμός αυτός θα κάνει τη διαφορά στην επιλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις του Φεβρουαρίου – στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν η συμμετοχή της Βρετανίας – έδειχναν ότι η διαφορά μεταξύ δεξιάς και αριστέρας είναι 46 ευρωβουλευτές.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα βρετανικά κόμματα, η δημοσκόπηση της Hanbury Strategy δείχνει ότι το κόμμα του Brexit (του Νάιτζελ Φάρατζ) κατακτά το 10%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 8%, το Ukip 8% , η Αλλαγή στην Βρετανία 4%, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας 4% και οι Πράσινοι 4%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ