Σε καθεστώς «ομηρίας» ο Μητσοτάκης – Πιέσεις «αποπασοκοποίησης» στον ανασχηματισμό γενικών γραμματέων

Σε καθεστώς «ομηρίας» ο Μητσοτάκης – Πιέσεις «αποπασοκοποίησης» στον ανασχηματισμό γενικών γραμματέων
Εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου της Περιφέρειας Αττικής "Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος", στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αλίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πια ο πανίσχυρος πρωθυπουργός που «ίπταται» των εσωκομματικών συσχετισμών, καθώς το 41% φαίνεται με τα νέα δεδομένα ένα μακρινό παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ οι εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των γαλάζιων ομαδοποιήσεων θα πυκνώνουν με το βλέμμα προς την εκλογή νέου προσώπου στην προεδρία της Δημοκρατίας, υπάρχει έντονη συζήτηση υπογείως για τις αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός στους γενικούς γραμματείς.

Συγκεκριμένα, αρκετοί «κεντρογενείς» φοβούνται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει στις θέσεις των γενικών γραμματέων στελέχη από την γαλάζια παράταξη, καθώς το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός έχει ακούσει έντονη κριτική για την μη αξιοποίηση στελεχών που έχουν αναδειχθεί από τα «σπλάχνα» της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι φωνές αμφισβήτησης των επιλογών του Μητσοτάκη ακούστηκαν και στη πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (26/6), αλλά και στις ομιλίες των Καραμανλή-Σαμαρά στο πολεμικό μουσείο (1/7). Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νικήτας Κακαλαμάνης έχει αναφέρει πολλάκις ότι το «κέντρο είναι επάγγελμα», ενώ έχει κάνει λόγο και για «ενοικιαστές» της γαλάζιας παράταξης.

Ταυτόχρονα, και ο Αντώνης Σαμαράς έχει ασκήσει έντονη κριτική και στις πολιτικές επιλογές του «κέντρου», αλλά και στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει ως «αλάνθαστους».

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχε έντονα η αίσθηση στη γαλάζια παράταξη, ότι στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν εξαρχής ένα προβάδισμα στη διάρθρωση της κυβέρνησης στην πάγια λογική του ανοίγματος στο Κέντρο. Όμως όσο υπήρχε το 41% λίγοι είναι αυτοί που μιλούσαν.

Πλέον, το εσωκομματικό πεδίο μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης αναδιατάσσεται με τον πρωθυπουργό να είναι αποδυναμωμένος και τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος να ενισχύεται. Οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς θα γίνουν τις επόμενες μέρες και μένει να φανεί εάν θα επαληθευτεί η έννοια της «αποπασοκοποίησης» που στο παρασκήνιο ακούγεται ολοένα και περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Χάρης Δούκας: Η απόφαση του ΣτΕ για το ύψος των κτιρίων είναι μία μεγάλη νίκη για την Αθήνα

ΚΥΣΕΑ: Κλείδωσε η προμήθεια των F-35 και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων S100

Τήρησε τη δέσμευση της στον ΣΥΡΙΖΑ η Μέτσολα – Καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Documento Newsletter