Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο ηγέτης της αναγνωρισθείσας λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, ζήτησε από την Ουκρανική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα της από τις περιοχές που ανήκαν στα διοικητικά όρια του κρατιδίου προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα το 2014.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, οι δύο ηγέτες των αποσχισθεισών ΛΔ ζητούν από τον Πούτιν να παρέμβει στρατιωτικά για να «βοηθήσει στην απώθηση της Ουκρανικής επιθετικότητας». Σημειωτέον τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 22/2/22 δηλαδή μία μέρα νωρίτερα από τη δημοσίευση τους από το Ρωσικό ειδησεογραφικό πραγτορείο TASS.
Occupation authorities in parts of Donetsk and Luhansk regions asking Putin “to help repel Ukrainian aggression”
https://t.co/leNkgfBqOe #Ukraine pic.twitter.com/HGQcVJV9D5— Liveuamap (@Liveuamap) February 23, 2022
Ταυτόχρονα, μεγάλα ρωσικά στρατιωτικά κονβόι μεταφέρονται στα σύνορα με την Ουκρανία ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για είσοδο των πρώτων ρωσικών μονάδων σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι του Ντομπάς.
Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη, από τη στιγμή που το Κρεμλίνο αναγνωρίζει τα σύνορα ως επίσημα. Ακόμη, το ρωσικό κοινοβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πούτιν να μεταφέρει στρατεύματα στις δύο αυτές περιοχές και έχει δικαίωμα να κάνει χρήση βίας εάν αυτό χρειαστεί.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δώσει τελεσίγραφο στο Κίεβο, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και την διακοπή της διαδικασίας εισόδου στο ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξη του Τύπου που διεξήχθη την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε πως η κυβέρνηση του δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Μαριούπολη, την οποία ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό και βρίσκεται εντός των περιοχών που διεκδικούν οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συνακόλουθα και η Ρωσία.
Συνεπώς, εάν προωθηθούν οι δυνάμεις των Ρωσόφωνων και των Ρώσων βαθύτερα στην Ουκρανία τότε είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει σύγκρουση. Ισχυρή ένδειξη για κάτι τέτοιο αποτέλεσε η σημερινή εκκένωση της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο καθώς επίσης η απόσυρση της ολόκληρης της ρωσικής διπλωματικής αποστολής από την Ουκρανία.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία
Απαντώντας στις σημερινές εξελίξεις το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η βουλεύτρια Λέσια Βασιλένκο προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία δήλωσε «Το κλίμα είναι μελαγχολικό καθώς οι βουλευτές περιμένουν το τελικό κείμενο του διατάγματος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
335 народних депутатів проголосували за прийняття Закону про затвердження Указу Президента України “Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України” №7108. pic.twitter.com/On5slR50Mr
— Верховна Рада України (@verkhovna_rada) February 23, 2022
Πιθανή προβοκάτσια καταγγέλλει η Ουκρανία
Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε μέσω Twitter πως είναι πιθανή μια ρωσική προβοκάτσια σε ένα εργοστάσιο χημικών στην Κριμαία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βραδινή βάρδια σχόλασε νωρίτερα από το αναμενόμενο και αυτό αποδεικνύει τόσο την πρόθεση προβοκάτσιας, όσο και την διάθεση της Μόσχας, η οποία «δεν έχει όρια στις προσπάθειες της να δημιουργεί προφάσεις για περαιτέρω επιθετικότητα».
Worrying reports from Crimea on the entire night shift of Titan chemicals plant in Armyansk evacuated from the facility. This might be a preparation for another staged provocation by Russia. Moscow seems to have no limits in attempts to falsify pretexts for further aggression.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 23, 2022
Επίσης, ο Κουλέμπα έχει ζητήσει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο ίδιος σε ομιλία που έδωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανέφερε πως «Εάν είναι έτοιμος (σ.σ.: ο Λαβρόφ) να πείσει τον Πρόεδρο (σ.σ.: Πούτιν) να σταματήσει αυτή την τρέλα, τότε είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες. Εγώ είμαι ανοιχτός. Ωστόσο, ο Λαβρόφ ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του Ουκρανού συναδέλφου του.