Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουδάν μετά το πραξικόπημα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουδάν μετά το πραξικόπημα

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας του Σουδάν, ανακοίνωσε σήμερα ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και τη διάλυση του μεταβατικού Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας και της κυβέρνησης.

Ωστόσο ο στρατηγός επανέλαβε την προσήλωσή του στην “μετάβαση σε ένα πολιτικό κράτος” και δεσμεύτηκε για την σύσταση πολλών κρατικών θεσμών, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλούς μήνες, βάσει του χρονοδιαγράμματος μετάβασης που είχε αποφασιστεί μετά την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπασίρ το 2019.

Ο στρατηγός Μπουρχάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από “ικανούς ανθρώπους”, σημειώνοντας ότι οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους πολιτικούς, οι φιλοδοξίες και η υποκίνηση στην βία κατέστησαν αναγκαία την ανάληψη δράσης.

Ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ έχει συλληφθεί και μεταφερθεί σε τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε αφότου αρνήθηκε να εκδώσει ανακοίνωση σε υποστήριξη του πραξικοπήματος, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο Πληροφόρησης, ενώ βρισκόταν ακόμη όπως φαίνεται υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Χάμντοκ.

Το υπουργείο είχε προσθέσει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στο πραξικόπημα είχαν βγει στους δρόμους και ότι δέχθηκαν πυρά κοντά στο αρχηγείο του στρατού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, ανακοίνωσε παράλληλα επιτροπή ιατρών στην σελίδα της στο Facebook, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο διευθυντής του γραφείου του Χάμντοκ, Άνταμ Χερέικα, δήλωσε στο Reuters ότι ο στρατός κλιμάκωσε τις ενέργειες ανάληψης της εξουσίας παρά τις “θετικές κινήσεις” προς μια συμφωνία ανάμεσα στον Χάμντοκ και τους στρατιωτικούς ηγέτες, έπειτα από συναντήσεις που έγιναν με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν.

Δημοσιογράφος του Reuters στο Χαρτούμ είδε κοινές δυνάμεις του στρατού και των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Χαρτούμ. Αυτές περιορίζουν τις μετακινήσεις πολιτών, την ώρα που διαδηλωτές που φέρουν την σημαία του Σουδάν καίνε λάστιχα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η Αφρικανική Ένωση καλεί για την “άμεση επανάληψη” του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς

Η Αφρικανική Ένωση κάλεσε για “άμεση επανέναρξη” του διαλόγου ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στο Σουδάν αφού οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα το πρωί πολλούς πολιτικούς ηγέτες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό.

“Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι, έμαθε με μεγάλη ανησυχία τη σοβαρή εξέλιξη της κατάστασης στο Σουδάν”, αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού, ο οποίος καλεί για την “άμεση επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς” που μοιράζονται την εξουσία από το 2019.

“Ο πρόεδρος επαναβεβαιώνει πως ο διάλογος και η συναίνεση είναι ο μοναδικός κατάλληλος δρόμος για τη σωτηρία της χώρας και τη δημοκρατική μετάβασή της”, προσθέτει ο παναφρικανικός οργανισμός.

Ο Σουδανός υπουργός Πληροφοριών ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως “η πλειονότητα των υπουργών και των πολιτικών μελών του Συμβουλίου συνελήφθησαν (…) από στρατιωτικές δυνάμεις”, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ “αφού αρνήθηκε να υποστηρίξει το πραξικόπημα”.

Η Ένωση Επαγγελματιών, από τις αιχμές του δόρατος στην εξέγερση του 2019 που έβαλε τέλος σε 30 χρόνια δικτατορίας του Όμαρ ελ-Μπασίρ, κατήγγειλε ένα “στρατιωτικό πραξικόπημα”.

Από κοινού με το συνδικάτο των γιατρών και των τραπεζών, η οργάνωση κάλεσε σε πολιτική ανυπακοή στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα της χώρας, μιας από τις πιο φτωχές στον κόσμο, που είχε συγκλονιστεί ήδη από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από έναν μήνα.

Στη διάρκεια του πρωινού, ο στρατός πυροβόλησε με “πραγματικές σφαίρες” εναντίον των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αρχηγείο του στρατού, στο κέντρο του Χαρτούμ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν “βαθιά ανησυχία”, προειδοποιώντας πως “κάθε αλλαγή της μεταβατικής κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική βοήθεια”.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ κάλεσε όσους διαταράσσουν τη μετάβαση στη δημοκρατία να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν στην υπό την ηγεσία των πολιτικών κυβέρνηση να συνεχίσει την εργασία της.

Η Γερμανία “καταδίκασε ρητά” την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν που “πρέπει να σταματήσει αμέσως” προκειμένου να επιτραπεί να συνεχιστεί “μια ειρηνική πολιτική μετάβαση προς τη δημοκρατία” σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

“Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν προκαλούν θλίψη”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καλώντας σε “διάλογο”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στη μεταβατική κυβέρνηση και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση του Σουδανού πρωθυπουργού και των πολιτικών μελών της κυβέρνησης.

Η Αφρικανική Ένωση είχε αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν τον Ιούνιο του 2019, μετά την πτώση του Όμαρ ελ-Μπασίρ, προτού το δεχθεί και πάλι στους κόλπους της τρεις μήνες αργότερα

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη πραξικόπημα στο Σουδάν – Στους δρόμους ο κόσμος, κλειστό το αεροδρόμιο

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter