Σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα

Σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα

Σημαία κάνει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Ενα εμφανώς αποτυχημένο μοντέλο οργάνωσης της απασχόλησης επιχειρεί να γιγαντώσει εντός της κρίσης η κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ο λόγος για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που, όπως έδειξε η μνημονιακή εποχή, το μόνο που πέτυχαν ήταν να μειώσουν την παραγωγικότητα της εργασίας και να καταβαραθρώσουν τον τζίρο της πραγματικής οικονομίας μέσω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Παράλληλα πέτυχαν να μειώσουν τόσο τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (αφού οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν ποσόστωση των αποδοχών ενός μισθωτού) όσο και τα φορολογικά έσοδα από τους μισθούς οι οποίοι μειώθηκαν δραματικά.

Ηδη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία (Εργάνη, ανεργία ΕΛΣΤΑΤ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ.λπ.), οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία πενταετία στις προτιμήσεις των εργοδοτών και καταλαμβάνουν ποσοστιαία αναλογία πάνω από 50%. Παράλληλα η ευελιξία της αγοράς εργασίας ενισχύθηκε τόσο με τη δυνατότητα απόλυσης χωρίς αποζημίωση των εργαζομένων που δεν έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο στην επιχείρηση όσο και με τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης (με τον θεσμό της προειδοποίησης για απόλυση).

Παρ’ όλα τα μετρήσιμα αποτελέσματα που επέφεραν αυτού του είδους οι πολιτικές (εσωτερική υποτίμηση και μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας), η κυβέρνηση –και τούτο είναι σαφές διά των επιλογών της εν μέσω της πανδημίας Covid-19– προσπαθεί να κάνει την κρίση ευκαιρία προκειμένου να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Με αιχμή την τηλεργασία που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει στην εποχή που ξημερώνει για την ελληνική οικονομία μόλις λήξει η καραντίνα, το βέβαιο είναι ότι το μοντέλο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης θα αποτελέσει την κυρίαρχη συνιστώσα της αγοράς εργασίας της Ελλάδας.

Ηδη στα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υπερπροβάλλονται τα δήθεν οφέλη της αναγκαίας σε αυτήν τη φάση τηλεργασίας, ενώ ο συνήθης ύποπτος για το τσεκούρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έχει εκπονήσει Οδηγό Εφαρμογής της Τηλεργασίας. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτή η μορφή οργάνωσης της εργασίας που θα γίνει προσπάθεια –με μπροστάρη τον Γ. Βρούτση που έχει αποκληθεί Προκρούστης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων– να περάσει στην ελληνική οικονομία. Ολες οι θεσπισμένες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, οι οποίες βολεύουν το 1,7% των μεγάλων επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας (δηλαδή αυτές που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους), είναι βέβαιο ότι θα γιγαντωθούν στο διάστημα που έπεται της πανδημίας Covid-19.

Ετικέτες

Documento Newsletter